Nadia ir Romanas su dukrele į Lietuvą praėjusį savaitgalį atvyko iš Donecko srities.

„Dabar Ukrainoje didelės problemos ir dėl elektros, ir dėl vandens, ir dėl dujų. O žiema jau beldžiasi į kiemą. Taip pat ne visur pavyksta įjungti šildymą, todėl tikrai nemažai žmonių bėgs į vakarus. Kaip gyventi be šilumos, be vandens ir dar žiemą?“ – LNK sakė ukrainietė Nadia.

Jos vyras Romanas teigė, jog Ukrainą paliko tik trumpam, planuoja grįžti.

„Išvykome nes baisu ten likti su mažu vaiku. Visgi, tikime, kad po kiek laiko visas Ukrainoje susitvarkys“, – sakė jis.

Lietuvoje kol kas veikia vienas ukrainiečių registracijos centras Alytuje.

„Daugybė savanorių, kurie dirba čia, daugybė žmonių, kurie apgyvendina, priima, budi, priima, paguodžia, nurodo, kur važiuoti, kaip elgtis – tai tas iššūkis tikrai yra didelis. Bet mes jau prisiėmėme tą naštą. Mes padėsime, kiek reikės“, – LNK sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Tačiau gali būti, kad vieno pabėgėlių registracijos centro Lietuvoje greitai nebeužteks. Iš Ukrainos atvykstančių pabėgėlių skaičiai, lyginant su vasara, jau išaugo maždaug penkis kartus.

„Jeigu vasarą per dieną maždaug 20 žmonių atvykdavo, tai šiai dienai mes turime vidutiniškai iki šimto žmonių. Aišku, visą laiką ta statistika, kai kalbame apie Ukrainos karą yra labai sudėtinga.

Nes mes pastebime, kad yra žmonių, kurie atvyksta ir visų pirma ne į registracijos centrą važiuoja, bet pas čia jau esančius šeimos narius, bičiulius ar pažįstamus“, – LNK sakė Raudonojo kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė.

Ukrainos pabėgėlių centras Kaune

Neatmetama, kad vykstant tokiems žiauriems civilinės infrastruktūros apšaudymams ir paspaudus šalčiams, į vakarus plūstelės dar viena milijoninė pabėgėlių banga.

„Ką girdime, kaip žmonės komunikuoja, tai jie sako, kad yra pasiruošę, šalčio nebijo ir vis tiek bus savo šalyje. Bet čia toks žmogiškasis faktorius, žinote yra, jeigu staigiai temperatūra kristų, tikrai žmonės gali judėti ir stipriai judėti link Europos“, – kalbėjo Raudonojo kryžiaus atstovė L. Lesauskaitė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos žiniomis, kas savaitę į Lietuvą atvyksta 500–600 pabėgėlių iš Ukrainos. Jiems priimti vietos jau ruošiamos.

„Čia viskas priklauso nuo to, kiek jų atvyks. Tarkime, jeigu mokykloje galbūt galima komfortabiliau apgyvendinti 300–400 asmenų, bet jeigu tie srautai bus didesni, išnaudosime ir kitą infrastruktūrą – sporto sales, koridorius. Tikrai nepaliksime nei vieno gatvėje“, – LNK sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Skaičiuojama, kad į Lietuvą jau atvyko per 70 tūkst. ukrainiečių. Dalis jų išvyko atgal, dalis – išvažiavo į vakarų Europą. Spėjama, kad Lietuvoje šiuo metu gyvena daugiau kaip 50 tūkst. ukrainiečių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: