Kaip laisvinamas karantinas?

Ministrė A. Armonaitė laidoje teigė, kad visi karantino laisvinimai yra priimami ilgu kompromisu keliu.

„Jeigu mes, kaip Ekonomikos ir inovacijų ministerija kiekvieną dieną girdime norinčio saugiai atsidaryti verslo balsą, mes iš tikrųjų teikiame pasiūlymus, kaip būtų galima tai padaryti mūsų vidiniuose Vyriausybės formatuose. Yra ekspertai, kurie iki šiol turėjo visiškai priešingą nuomonę, yra Sveikatos apsaugos ministerija, kuri dar kitus požiūrius derina. Ekonomikos ministerija jau kurį laiką siūlė panaikinti 300 kv. metrų apribojimą ir leisti didesnėms prekybos erdvėms veikti“, – aiškino ministrė A. Armonaitė.

Politikė teigė, kad ministerijos pasiūlymai kurį laiką išgirsti nebuvo ir dėl epidemiologinės situacijos, kuri kelias savaites buvo gana neaiški.

„Situacija yra stabili, jau geriau stabili, nei blogėjanti. Todėl tam tikrus sprendimus dėl karantino laisvinimo jau galime priimti“, – laidoje teigė A. Armonaitė.

Ji laidoje aiškino, jog nesutinka, kad ekspertų nuomonė kartais būna pervertinama. Anot jos, sprendimus priima Vyriausybė, o jai yra būtina žinoti visą reikiamą informaciją.

„Nėra vadovaujamasi vien tik ekspertų nuomone. Reikia pasakyti, kad Vyriausybė priima sprendimus ir buvo ekspertų, kurie sakė, kad slidinėjimo trasų negalime atidaryti. Bet tas sprendimas buvo priimtas. Kalbant bendrai, visame pasaulyje valdant karantiną yra tas debatas – o kokią atsakomybę prisiima ekspertai, o kokią – politikai.

Aš laikausi tuos nuomonės, kad mes kaip sprendimų priėmėjai prisiimame atsakomybę ir turime matyti tiek ir sveikatos, visuomenės psichikos sveikatos skaičius ir ekonominės sveikatos skaičius. Į tai atsižvelgę ir priimti sprendimus“, – apie karantino valdymą kalbėjo ministrų kabineto narė.

Ji teigė, kad šiuo metu yra pateikti kol kas labai atsargūs pasiūlymai dėl lauko maitinimų vietų atvėrimo.

„Tie pasiūlymai yra pateikti, atsižvelgiant ir į verslo labai aiškius įsipareigojimus, rūpintis savo klientų, darbuotojų saugumu ir sveikata“, – apie naujausius pasiūlymus sakė ministrė.

Konflikto su premjere nepastebėjo

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovė A. Armonaitė viešai Vyriausybės ir premjerės Ingridos Šimonytės sprendimams yra paprieštaravusi. Tada buvo daug kalbama apie skirtingas iš ministrų kabineto ateinančias informacines žinutes. Bet ar sutarimas ministrų kabineto viduje dar yra?

Politikė pabrėžė, kad Vakarų demokratijose iš įvairių partijų sudarytos koalicijos išsako savo požiūrius.

„Mes taip pat Lietuvoje turėtume nepamiršti, kad nėra taip, kad egzistuoja tik viena nuomonė. Jeigu praeita Vyriausybė veikė kaip statutinė struktūra, ar dar prieš tai buvusi nepasižymėjo nuomonių įvairove. Tai nereiškia, kad kokios Vokietijos koalicinės Vyriausybės ir ją sudarančios partijos negali turėti išsiskiriančių pozicijų. Aš asmeniškai vertinu normaliai tą situaciją, kad yra visokių nuomonių“, – sakė politikė.

Ji teigė, kad normali ir situacija, kad SAM žiūri į sveikatos rodiklis, o ji, Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje girdi verslo prašymus.

„Tai štai mes ir turime derinti įvairias nuomones. O kas buvo prieš keletą savaičių, tai buvo labai paprastas debatas, kur galėjome priimti sprendimus anksčiau, juos priėmėme, tik vėliau. Tai linkėčiau nepasiduoti tai politinei kultūrai, kuri tarsi mus laiko įkaitais, kad turi egzistuoti tik viena nuomonė įvairiais klausimais“, – sakė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovė.

Ingrida Šimonytė

A. Armonaitė teigė, kad konfliktinės situacijos ji pati nepastebėjo.

„Nei ten buvo konflikto, nei labai daug jo buvo viešojoje erdvėje. Tiesiog Ekonomikos ir inovacijų ministerija pasakė tą poziciją, kurios laikėsi nuosekliai. Konflikto jokio nebuvo, gal klausimas tada buvo tiesiog dėl laiko, tos nuomonės truputėlį išsiskyrė“, – sakė politikė.

Ministrė teigė, kad jei karantinas nėra laisvinamas, jis linkęs išsikvėpti.

„Yra ženklų, kad ir pogrindyje kai kurie koncertai vyksta, to labai nesinorėtų, nes tos situacijos niekas nekontroliuoja. Nedaug kol kas tokių atvejų, bet porą indikacijų apie tai gavome“, – sakė A. Armonaitė.

Estija nuo ketvirtadienio užsidaro itin griežtam karantinui. Ministerijos vadovė teigė, kad Vyriausybės patvirtintas karantino ribojimų švelninimo planas gali veikti ir „atgal“. Tad būtent į jį ragino ir žiūrėti.

„Yra planas su A, B, C ir D scenarijais. Ten viskas ir yra numatyta. Džiaugiuosi, kad situacija leidžia ambicingiau laisvinti karantiną. (…) Tas planas gali veikti tiek į vieną, tiek į kitą pusę. Tikiuosi, kad bus galima kalbėti apie laisvinimų kryptį“, – sakė ministrė.

Bėgti iš koalicijos neplanuoja

Valdančiosios Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė teigė, kad nuo rinkimų kampanijos metu suteiktų pažadų rinkėjams nėra atsitraukiama.

„Laisvės partija yra judėjimas už lygiateisiškumą, tiek kalbant apie žmogaus teises, tiek ar bendrai kalbant apie Lietuvos ateičiai svarbius sprendimus – ar tai būtų švietimas, ar inovacijos. Šitas judėjimas yra gyvybingas ir turi neįtikėtiną galimybę prisidėti formuojant sprendimus Lietuvoje. Mes ta galimybe tikrai pasinaudosime, atsakomybės nesibodime“, – aiškino ji.

Politikė pabrėžė, kad politinė jėga nežada trauktis.

„Mes niekur neatsitraukiame nuo savo idėjų, rinkėjai už mus balsavo. Kada visi sakė, kad mums nepavyks, nepaisant to rinkėjai gausiai už mus balsavome. Ir mes tikrai nepamirštame, kodėl mes esame čia“, – laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ sakė ministrė.

Tačiau jau dabar kyla klausimą, ar visi valdančiosios koalicijos atstovai palaikys, tarkime, partnerystės įstatymą. Bet A. Armonaitė aiškino, jog kol kas neturi prielaidų manyti, kad paramos nesulauks.

Aušrinė Armonaitė

„Kol kas neturiu prielaidų manyti, kad mes nesulauksime paramos iš valdančiosios koalicijos. Yra pavasario darbų programa ir valdančioji koalicija eina bendrai, vieningai, manau, kad palaikys. Juo labiau, kad baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų be tikslo jas platinti projekto pateikimas įvyko gruodžio mėnesį, valdančioji dauguma jį palaikė“, – priminė politikė.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) krikšdemiškasis flangas jau kritikuoja kai kuriuos Laisvės partijos pasiūlymas. A. Armonaitė teigė, jo tikisi ir opozicijos palaikymo.

„(Vieni gali nepalaikyti, aut. p.), o kita didelė dalis gali palaikyti ir tai yra svarbiausia. Palaikymo mes tikimės ne tik iš valdančiosios koalicijos, bet ir iš opozicijos“, – sakė ji.

Laisvės partijos lyderė tikino, kad kol kas minčių apie pasitraukimą iš valdančiosios daugumos, jei jos paramos nesulauktų, nesvarsto.

„Dar neseniai pradėjome dirbti, 100 dienų Seime jau praėjo, Vyriausybei – dar ne. Paprastai negalvoji tik ką pradėjęs dirbti, kad iš darbo išeisi, arba tik ką susituokęs negalvoji, kad reikės skyrybas organizuoti. Kol kas jokių prielaidų tam aš neturiu. Turime eiti ir priimti sprendimus, tą ir darysime“, – Delfi laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ sakė A. Armonaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (356)