Kaip kreipimesi į prokuratūrą nurodo A. Armonaitė, T. V. Raskevičius pasisako už LGBT asmenų lygiateisiųkumą ir nesidiskriminavimą, tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimą.

A. Armonaitės metu, mitingo metu į susirinkusiuosius kreipėsi V.R, perskaitydama garsiai A.K, negalėjusio dalyvauti proteste, žodžius.

„Jos išsakytoje kalboje neabejotinai kurstoma neapykanta ir raginimas susidoroti su Seimo nariu Tomu Vytautu Raskevičiumi: „<...> Raskevičius yra absoliutus kolorado vabalas, kuris gaus finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto. Jis yra antivalstybininkas, tokius reikėtų šaudyti šiaip jau, bent po vieną į metus. A.K“, – taip V.R. kalba cituojama A. Armonaitės rašte prokuratūrai.

Pasak politikės, tokiais išsakytais žodžiais tiek V.R., tiek žodžių autoriumi įvardintas A.K. „viešai kėsinosi į T. V. Raskevičiaus gyvybę, tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ir kurstė diskriminuoti T. V. Raskevičių dėl homoseksualios orientacijos“.

A. Armonaite pareiškime nurodo mananti, jog už A.K ir V.R už tokią veiklą turi būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

„Grasinimo susidoroti realumas gali būti pagrindžiamas faktu, kad pastaruoju metu Seimo narys T. V. Raskevičius gauna itin didelį kiekį panašaus pobūdžio žinučių ir komentarų savo socialinėse paskyrose, matome organizuotą puolimą, neapykantos kurstymą ir grasinimus socialinių tinklų ir žiniasklaidos portalų komentaruose. Kaip pavyzdį, pateikiu tame pačiame mitinge dalyvaujančio asmens, socialiniame tinkle prisistatančio J.K vardu, rankose laikomą plakatą su grasinimais susidoroti: „Šimonytę į Sibirą, Raskevičių ant kuolo“ (Priedas Nr. 1). Šie konkretūs atvejai, taip pat grasinimų ir įvykių visuma rodo, jog yra realaus pagrindo manyti, kad grasinimas surengti organizuotą neapykantos nusikaltimą gali būti įvykdytas ir yra realus“, – rašo A. Armonaitė.

Politikė taip pat akcentuoja, kad grasinimai galėjo paveikti ir išgąsdinti jos kolegą T. V. Raskevičių.

„Atsižvelgiant į faktą, jog grasinimas išsakytas viešai Vilniaus Katedros aikštėje, susirinkus miniai žmonių, o po išsakytų žodžių nuaidėjus palaikymo šūksniams, galima daryti išvadas, jog T. V. Raskevičius yra gali jaustis įbaugintas, jausti įtampą, stresą, nerimą, nesaugumo jausmą, baimintis galimų sunkių neigiamų pasekmių.

Esu įsitikinusi, jog dėl aukščiau nurodytų motyvų ir argumentų turėtų būti pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo įtariamųjų asmenų V. R. ir A. K. atliktos veikos“, – pažymima rašte.

BNS primena, kad tokius pat žodžius spalio mėnesį apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį išsakė ir buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

„Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėti nuo jo“, – pareiškė A. Valinskas interviu portalui delfi.lt, komentuodamas Seimo rinkimų rezultatus.

Vilniaus apylinkės prokuratūra tuomet buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, tačiau gruodžio pradžioje jis buvo nutrauktas.

Tyrimui vadovavusi prokurorė tąkart konstatavo, kad A. Valinskas nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Remiantis ikiteisminio tyrimo metu gautomis kalbos specialistų išvadomis, konstatuota, kad A. Valinsko išsakyti teiginiai negali būti pripažinti kurstymu smurtauti ar fiziškai susidoroti, nes šių teiginių komunikacinis tikslas – ne raginti ar skatinti žiūrovus atitinkamai elgtis, o išreikšti A. Valinsko asmeninę negatyvią nuomonę“, – rašyta prokuratūros pranešime.

Prokuratūra pažymėjo, kad buvusio parlamento pirmininko žodžiai buvo menkinantys bei įžeidūs, saviraiškos laisvę jis įgyvendino pasirinkdamas netinkamas išraiškos priemones ir, galbūt, pažeisdamas etikos ir moralės normas, tačiau ne asmenų lygiateisiškumą.

Taip pat pabrėžta, kad A. Valinsko teiginiai neperžengė politinės kritikos ribų, jis neišsakė jokių neapykantą kurstančių teiginių apie lenkų tautinės mažumos ar LLRA-KŠS deklaruojamas vertybes bei kalbėjo tik apie partijos ir jos pirmininko politinę veiklą.

Akimirkas iš mitingo galite pamatyti fotogalerijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)