„Lietuva šiuo metu yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė ir veikliai prisideda prie taikos bei saugumo pasaulyje užtikrinimo. Lietuvos ir kitų Europos Vyskupų Konferencijos pirmininkų vardu prašau jus padaryti viską, kas įmanoma, kad Irake būtų sustabdyta smurto banga, o kenčiantiems žmonėms būtų suteikta visa įmanoma pagalba“, - sakoma arkivyskupo laiške.

Jame pažymima, kad atsiliepdami į popiežiaus Pranciškaus kreipimusis, Europos Vyskupų Konferencijų Tarybos nariai iš 39 Europos valstybių, tarp jų ir iš Lietuvos, pasirašė bendrą laišką Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narėms, ragindami apsaugoti kenčiančius Šiaures Irako krikščionis ir kitų religinių mažumų atstovus.

S.Tamkevičiaus pabrėžia, kad Irake krikščionys bei kitų religinių mažumų atstovai tampa beribio smurto ir prievartos aukomis, po kojomis mindžiojamos elementariausios šių piliečių žmogaus teisės, jie žudomi, kankinami ir masiškai išvaromi iš savo namų.

Savo ruožtu Vatikanas, būgštaudamas dėl galimo krikščionių genocido, pritarė JAV oro smūgiams Irake, padarydamas retą išimtį savo politikoje pritarti tik taikiam konfliktų sprendimui, rašo užsienio žiniasklaida.

Šventojo Sosto ambasadorius Jungtinėse Tautose Silvano Tomasi (Silvanas Tomazis) praėjusį savaitgalį parėmė JAV antskrydžius Irake, nukreiptus prieš kovotojus iš džihadistų grupuoptės „Islamo valstybė“, ragindamas „įsikišti, kol nevėlu“.

„Gali reikėti karinių veiksmų“, - sakė jis.

S.Tomasi savo raginimą paskelbė po krikščionių lyderių Irake įspėjimų, kad jų bendruomenės narių persekiojimas perauga į genocidą, o šalies šiaurėje gyvenantiems krikščionims ir jezidams, kurių dešimtys tūkstančių buvo priversti palikti savo namus gelbėdamiesi nuo islamistų, būtina skubi apsauga.

Katalikų Bažnyčios katekizmas apibrėžia vadinamąją teisingo karo doktriną, kuri tarp morališkai teisėtos gynybos sąlygų įvardija kelio užkirtimą genocidui.