Politikoje pramogų verslui – ne vieta

Diskusijos moderatorė ir idėjos iniciatorė Agnė Bilotaitė vakarą pradėjo mintimis apie politikoje vis labiau įsivyraujančius „šou“ elementus bei politikų sąmoningus ir kartais ne visai tinkamus veiksmus norint sulaukti žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio.

„Kiek šou versle yra politikos?“ – dalyvių klausė A. Bilotaitė. A. Kubiliaus nuomone, „šou“ politikoje ir politika „šou“ laidose daro kone blogiausią įtaką politikos įvaizdžiui visuomenėje.

„Nepripažįstu politikos, kurioje daromos pramogos. Politika turi būti vertinama pagal pasiektus rezultatus, o ne pagal tai, kaip dažnai ar kaip gerai politikas matosi ekranuose. Gaila, kad dėl „šou“ elementų vertybiniai politikos pamatai gerokai paplaunami“, – apie politikus, per daug pasinėrusius į „šou“, kalbėjo A. Kubilius.

Štai A. Ramanausko nuomone, pramogų versle nėra užkulisinės politikos.

„Tiesa, kad politikai tam tikra prasme tampa priklausomi nuo „šou“ pasaulio, tačiau būtent mūsų politikos klounai nėra įdomūs šiam verslui. Žinoma, išskyrus poną Gražulį“, – sakė A. Ramanauskas.

Sėkmingiausias politikas – žinomas politikas?

Diskusijos dalyviai bandė atsakyti į klausimą, ar norint būti politiku reikia būti žinomu.

A. Ramanauskas pripažino, kad Lietuvos politikoje kažkas daroma blogai, jei visuomenė joje mato daugiau „šou“ elementų nei pačios politikos.

„Pramogų verslo atstovai, eidami į politiką, turi populiarumo privilegiją. Tačiau man keista ir nepriimtina yra tai, jog po A. Valinsko „partijinio darinio“ visuomenė į pramogų verslo atstovus, einančius į politiką žiūri gana kritiškai. Jei gydytojas ar teisininkas eina į politiką – tai viskas gerai, o štai jei „šoumenas“, tačiau su rimta vizija, tai jau – nesąmonė. Koks skirtumas?“ – apie rimtus, tačiau po A. Valinsko partijos fiasko pasmerktus pramogų pasaulio atstovus kalbėjo A. Ramanauskas.

„Šou“ galima surengti ir socialiniuose tinkluose

A. Bilotaitė išsidavė, kad ir ji gavo ne vieną siūlymą dalyvauti populiariausiuose šokių projektuose, tačiau nors pasiūlymai ir buvo vylingi, politikė nusprendė nebristi į pramogų pasaulį. Moteris ir kitiems politikams pasiūlė nepasimesti ir per giliai neįeiti į „šou“ mišką.

A. Ramanauskas, paklaustas apie savo surengtus ir garsiai nuskambėjusius rinkimus socialiniame tinkle „Facebook“, tikino, jog dabar viską darytų kitaip.

„Nesijaučiu labai gerai po viso šio įvykio. Jeigu būčiau žinojęs apie šitokį ažiotažą – rinkimus būčiau parodęs tik draugams. Tai buvo labai gera ir svarbi pamoka man. Supratau, kokios vis dėl to socialinės medijos jautrios ir pavojingos“, – kalbėjo A. Ramanauskas.

Projektas „Politika gyvai“ Klaipėdoje startavo sėkmingai ir, tikėtina, su kiekvienu renginiu sulauks vis daugiau politiškai aktyvių piliečių.