Arabiškuose socialiniuose tinkluose dalinamasi vaizdais, kaip nelegalai ateina iš Baltarusijos į Lietuvą. Vaizdo įrašo autorius rašo, jog patekti į Europos Sąjungą (ES) per Lietuvą yra labai lengva. Ragina kreiptis visus norinčius.

Prieš dvi savaites pasienyje su Baltarusija kariuomenė pradėjo tiesti spygliuotą vielą – koncertiną. Kalbėta, jog per du–tris mėnesius vielos bus nutiesta daugiau nei 500 kilometrų ruože.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tada teigė, jog tai yra ministerijos prioritetas. Tačiau paaiškėjo, jog po 2 savaičių vielos tiesimas ir baigėsi.

„Ji yra tik iš kariuomenės rezervo tiesiama. Bendrą kiekį žinau, tai yra keletas kilometrų, neviršys 5 kilometrų. Bet atlikus tuos pirkimus, tiesimas toliau turėtų spartėti“, – LNK teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Tačiau Lietuvos kariuomenė LNK žinias informavo, kad vielos nutiesta kelis kartus mažiau nei pranešė ministras. Taigi, kariuomenė pranešė, jog Juozo Vitkaus inžinerijos batalionas įrengė maždaug 1,5 kilometro užtvarą ir savo ligšiolinę užduotį baigė. Ir laukiama, kol VRM nupirks daugiau vielos.

LNK žinioms paklausus VRM, kokia yra pirkimų stadija, ministerija atsakė, jog nėra, ką komentuoti.

Netrukus krašto apsaugos ministras A. Anušauskas feisbuke pranešė, jog Lietuva prašo užsienio šalių pagalbos – paskolinti arba parduoti vielos.

„Čia mes irgi susiduriame su tam tikrais iššūkiais. Bet tikiuosi, kad jau nuo kitos savaitės procesai įsibėgės“, – praėjusią savaitę LNK sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina sako, jog laiko pasiruošti buvo per akis, nes A. Lukašenka dar valdant valstiečiams laidė užuominas, kad į Lietuvą paleis migrantus.

„Ne prieš metus, ir ne prieš du jų vadovas užsimindavo, jog mes čia laikome migrantus. Ne tai, kad leidžiame, bet laikome. Suprask, daro paslaugą“, – LNK teigė G. Grina.

Pagal dabartinį planą, nutiesus vielą bus pradėta statyti ir tvorą. Tik dar galutinai nėra nuspręsta, kokio aukščio.

Prie Kaliningrado jau pastatyta 2,5 metro aukščio tvora su spygliuota viela ant viršaus. Bendras aukštis – 3 metrai. Tokia tvora prie Baltarusijos kainuotų 40 milijonų eurų. Tačiau dar svarstomas ir variantas statyti gerokai aukštesnę – 4 metrų tvorą. Tokiomis nuo migrantų ginasi Graikija, Vengrija, Bulgarija. Tokia tvora prie Baltarusijos kainuotų apie 400 milijonų eurų.

Bet Europoje yra pavyzdžių, kai migrantų nestabdo nei tvoros, nei kelių metrų sienos. Štai Ispanijoje kelios dešimtys neteisėtų migrantų džiūgauja, nes ką tik sėkmingai perlipo kelių metrų tvorą ir iš Afrikos pateko į Europą.

Jie per tvorą lipa net matydami ginkluotus karius ir pareigūnus, kurie nustumti neteisėtus migrantus į Afriką bando lazdomis ir ašarinėmis dujomis. Ir taip jau daug metų – įveikę užkardas neteisėti migrantai triumfuoja.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovai ne kartą sakė, jog jokia tvora nesuteikia 100 procentų saugumo, bet sienos kirtimą gerokai apsunkina.

„Reikia mums atgrasyti, kad jie neitų“, – prieš kelias savaites sakė VSAT vado pavaduotojas Vidas Mačaitis.

Anot pareigūnų, svarbu ir tai, kad net jei neteisėti migrantai bando lipti per tvorą, tai užtrunka. O pareigūnai turi laiko atvykti ir išgąsdinti neteisėtus migrantus grįžti atgal.

Lietuva jau nusprendusi visame pasienyje su Baltarusija įrengti ir vaizdo kameras, kurios automatiškai praneša apie priartėjusius žmones. Bet pagal dabartinius planus tiek tvora, tiek kameros visame pasienyje su Baltarusija atsiras ne anksčiau kaip po pusantrų metų.

„Kadangi mes turime „labai draugiškas valstybes“ į rytus, tai jie išnaudoja visas mūsų silpnybes. Pasikartosiu, kadangi mes patys sukuriame sau silpnybę, tai būtų keista, jei Rusija jų neišnaudotų“, – LNK sakė buvęs VSD vadovas G. Grina.

Anot buvusio saugumo vado, Lietuvai esant ES pakraštyje, tvorų reikės vis labiau.

„Optimistinių perspektyvų nelabai matau“, – teigė pašnekovas.

Dabar ginamasi nuo A. Lukašenkos siunčiamų migrantų, bet yra prognozių, kad migracija į Europą tik didės.

Lietuva netrukus tikisi sutarti su tiekėju, kuris parduos dar bent 20 kilometrų.