Apie tai buvo kalbama penktadienį Delfi TV laidoje „Delfi tema“, kurioje dalyvavo TS-LKD prezidiumo nariai Paulius Saudargas ir Mindaugas Lingė.

Sako, kad taip būna kasmet: kitu atveju klausimas, ar esi šios bendruomenės narys

Minėtas prezidiumo sprendimas, pasak M. Lingės, skamba kaip naujiena, tačiau taip nėra.

„Jau treti metai, kai ši dauguma formuoja ir yra atsakinga už biudžeto vykdymą. Tai turbūt yra trečias panašus sprendimas. Gal skiriasi kai kurie žodžiai, galbūt kai kur kableliai kitaip sudėti, datos kitos įrašytos, bet mes jau esame tą patirtį turėję.

Ši dauguma yra trapi, tai nėra jokia naujiena. Esame sudėtinguose laikotarpiuose nuo pat kadencijos pradžios – krizė po krizės. Suprantame, kad mes neturime prabangos užsiimti saviveikla, ką būtų galbūt galima, jei būtų kitokia dauguma ar kitokia ekonominė situacija“, – laidoje kalbėjo parlamentaras.

M. Lingės teigimu, Vyriausybė pateikė subalansuotą biudžetą, kuriuo deficitas priartėjęs prie maksimaliai leidžiamos ribos, kurią peržengus skolinimas gerokai pabrangtų.

„Pačiame nutarime nei vieną kartą nėra žodžio „draudžiama.“ Yra įpareigojimas būti aktyviems, bet ir atsakingiems. Teikite pasiūlymus, jei turite gerų, bet būkite mieli, susiderinkime prieš tai su tuo, kas už tai pagal Konstituciją atsako – Vyriausybe“, – paaiškino Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas.

Seimo vicepirmininkas P. Saudargas juokavo, kad nesuderintas idėjas palaikančių kolegų niekas neizoliuos.

Paulius Saudargas

„Tas mandatas yra laisvas, niekas to nekvestionuoja. Man atrodo, kad laisvo mandato dilemą mes dažnai eskaluojame ir truputį patys nejaučiame, kur yra ribos. Niekas nedraudžia kolegoms nei registruoti, nei balsuoti kitaip, bet klausimas yra – ar tu tada esi tos bendruomenės dalis?“, – kalbėjo Seimo narys.

„Koalicijoje įvairus džiazas gali būti, bet jei jau frakcija priima sprendimą elgtis vienaip ar kitaip, tai frakcijos nariams turėtų būti labai svarbu“, – sakė P. Saudargas.

Ne visais klausimais priimta „džiazuoti“

M. Lingė paaiškino, kad Vyriausybė, prieš priimdama bet kokius svarbius sprendimus, paaiškina tai bendrapartiečiams ar koalicijos kolegoms.

„Iš tiesų, matyt, detalių ar smulkmenų nenagrinėja ir tai nebūtų prasminga, nes paskui yra komitetai ir visos kitos procedūros tą darbą daro atsakingai. Manau, kad norų atrasti ir pasakyti, padiskutuoti su pačia Vyriausybe buvo tikrai ne viena, tik klausimas kiek, kas norėjo išnaudoti tai. Dabar turime tokį rezultatą, kad jau artėja formalūs sprendimai ir tai jau yra pateiktas produktas. Matėsi, kad Vyriausybė iki paskutinės minutės keitė“, – sakė parlamentaras.

P. Saudargas, kalbėdamas apie viešą susiginčijimą po krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pareiškimo dėl vokiečių brigados, situaciją apibūdino kaip miskomunikaciją.

„Tai eilinė miskomunikaciją, ką mes šioje valdžioje ir koalicijoje ne kartą matę. Pagrindinė mūsų problema dažnai yra galbūt komunikacija viešojoje erdvėje, nesusikalbėjimas, kažkas pasakyta ne taip būna, paskui ne taip suprasta“, – pripažino jis.

Vis dėlto, pasak pašnekovo, vokiečių brigados klausimu visi turi bendrą nuomonę ir sutarimą. Tuo tarpu priimant biudžetą, kaip priminė P. Saudargas, jau yra konservatoriams tekę turėti karčios patirties.

„Kai realiai opozicijos balsai kartais padeda mums. Aš atsimenu 2008-2012 metų kadenciją, kai tikrai buvo sudėtingi biudžetai, sudėtingi dalykai ir kai kurie kolegos džiazavo, dėl ko buvo daug problemų.

Todėl esame sau pasakę: palaukite, valstybės gynyba, energetinė nepriklausomybė – taip pat ir biudžetas – yra tokie svarbūs klausimai, kuriais džiazuoti negalima ir jei tu vieną kartą sutari, reikia to laikytis“, – akcentavo TS-LKD narys.

M. Lingė antrino, kad norėtųsi vieningesnės komunikacijos, bet, anot jo, dėl strateginių tikslų, tokių kaip gynyba, niekas nesiginčija, o nuomonės išsiskiria nebent dėl techninių detalių.

Mindaugas Lingė

P. Saudargas taip pat patikino, kad koalicija renkasi į pasitarimus, kur dalyvauja visų trijų valdančiųjų frakcijų atstovai.

„Diskusijos tikrai vyksta, bet atskirkime – kiekviena frakcija ar netgi individualūs Seimo nariai turi savo matymą, apeliuoja į savo rinkėjus, interesų grupes ir jie tuos klausimus kelia, tas idėjas eskaluoja, bet kai jau sprendimas bus priimtas, mes matysime Seime. Aš garantuoju, kad sprendimas bus priimtas, o tai, kas atsitinka viešojoje erdvėje... Kartais ir norisi kai kam, kad būtų girdimi tie balsai, tos skirtingos nuomonės“, – kalbėjo krikdemas.

Ar yra ženklų, jog premjerė galėtų trauktis?

Užkulisiuose jau ne vieną kartą kalbėta ir toliau kalbama, kad premjerei yra sunku, kai kritika skrieja ne tik iš opozicijos, bet ir savų. Pašnekovų laidoje buvo klausiama, ar yra požymių, kad Ingrida Šimonytė po biudžeto priėmimo galėtų nuspręsti trauktis iš pareigų.

„Jei tokių ženklų yra, aš jų nematau, nežinau. Man atrodo, kad nėra. Man atrodo, kad kaip tik šitas biudžetas yra pakankamai tenkinantis daug interesų grupių. Ir profsąjungos, ir verslas, ir ekspertai, ir opozicija nelabai turi prie ko prikibti, nors bando. Manau, kad šis biudžetas yra subalansuotas, socialiai jautrus ir jis bus priimtas“, – sakė P. Saudargas.

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį į sudėtingą aplinką ir krizes dėl ko, pasak politiko, valdžioje natūraliai yra sunku dirbti.

„Dėl koalicijos vienybės... Aš esu matęs daug nevieningesnių koalicijų. Suprantama, kad tas džiazas, kurį mes matome kartais viešojoje erdvėje, atrodo labai dramatiškas, bet aš to tikrai nedramatizuočiau“, – teigė P. Saudargas.

Mykolas Majauskas, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė

„Tie spekuliavimai, kalbos viešojoje erdvėje apie premjerės vieną ar kitą galimą nuspėti veiksmą, kuris būtų ar nebūtų... Nereikia būti dideliu pranašu. Jei nutinka, pavyzdžiui, taip, kad priėmimo metu biudžetas yra iškraipomas, jis priimamas visiškai nesuderintas ir tas balansas yra pažeidžiamas, tai reiškia, kad ši Vyriausybė neturi pasitikėjimo: tai, ką ji suprojektavo, negali užtikrinti, negali vykdyti tokio dokumento, jei stipriai pakistų deficito, skolos santykis ir kiti įsipareigojimai“, – paaiškino M. Lingė.

Jo teigimu, opozicija yra labai fragmentuota, tad ir vieningai oponuoti biudžetui nelabai gali.

„Jei apskritai dabar opozicija diskutuoja – ar didelė, ar maža skola, kuri yra mažesnė nei buvusios ankstesnės Vyriausybės, tai yra tam tikros veidmainystės požymis. Tai rodo, kad nėra labai prie ko prikibti“, – sakė TS-LKD narys.

„Tos diskusijos vyksta, bet man atrodo, bet šiame įtemptame laikotarpyje norisi tikėti, kad to supratingumo bus ne tik opozicijoje“, – teigė M. Lingė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)