Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto Skaitmeninių kultūrų ir komunikacijos katedros profesorius Andrius Šuminas „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ antradienį sakė, kad tai buvo reikšminga E. Musko žinutė, nes į ją sureagavo daug pasaulio lyderių, diplomatų, visuomenės veikėjų.

„Kilo pasipiktinimo banga. Be jokios abejonės, tai rodo, kad tam tikra prasme tai buvo svarbus įvykis, nes jis tiesiog sukėlė daug atgarsio“, – paaiškino A. Šuminas.

Jis teigė, kad sunku pasakyti, kam E. Muskui reikėjo taip išsišokti.

„Galima spekuliuoti, kad galbūt jis bando nukreipti dėmesį nuo tam tikrų savo problemų susijusių su to pačio tviterio platformos pirkimu ar kažkokiais kitais dalykais. Iš kitos pusės, gal žmogus, milijardierius, yra šventai įsitikinęs, kad jis yra genijus, viską žino, išmano ir tokiu būdu bando siūlyti, jo požiūriu žiūrint, nuoširdžiai kažkokius taikos pasiūlymus, sprendimus. Blogiausia, kad tie taikos pasiūlymai iš esmės atkartoja Kremliaus, Rusijos naratyvus“, – kalbėjo ekspertas.

Dėl to E. Musko pareiškimas, anot A. Šumino, tapo parankiu Rusijos pusei – Kremlius netrukus pagyrė tokią milijardieriaus poziciją.

„Girdime, kad tokius pasisakymus atkartoja tiek Peskovas, tiek Medvedevas, tiek kita rusų propagandinė komunikacinė mašina. Tai padeda tokiu būdu įvesti tą rusišką naratyvą į Vakarų visuomenę, kad tai nėra tik kažkokių Rusijos politikų, valdžios požiūris ir žinutė“, – teigė A. Šuminas.

Volodymyras Zelenskis

„Ukrainai, tiesą sakant, nei labai paranku, nei neparanku. Aišku, mes matėme prezidento Zelenskio reakciją į E. Musko tvytą, bet ta reakcija buvo gana nuosaiki ir tiesiog klausė, kuris Muskas jums labiau patinka: padedantis Ukrainai ar padedantis Rusijai. Taip pat matėme Ukrainos diplomatų atsakymus E. Muskui. Kai kurie iš tikrųjų buvo labai tiesūs, pasiūlantys nueiti į tam tikrą vietą. Tai ta reakcija buvo“, – tęsė ekspertas.

Jo manymu, prezidentui Volodymyrui Zelenskiui iš tiesų į tai reikėjo sureaguoti, nes tai tapo pirmadienio vakaro pagrindiniu įvykiu internete.

„Tas pats Muskas, galima sakyti, padeda Ukrainai – „Starlink“ tinklo suteikimas tikrai yra svarbus, tai matome, kad prezidento Zelenskio reakcija nebuvo tiesioginis pasipiktinimas, o bandant šiek tiek diplomatiškai atsakyti“, – komentavo A. Šuminas.

Profesorius pastebėjo, kad E. Muskas, tolesnėmis žinutėmis bandydamas aiškinti poziciją, atrodė vis prasčiau.

„Akivaizdu, kad koks geras jis būtų verslininkas, verslo pasaulio žmogus, bet politikas iš E. Musko tikrai turbūt pakankamai silpnas ir tas akivaizdžiai matosi“, – įvertino pašnekovas.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su A. Šuminu klausykite čia: