„Per pastaruosius dvejus metus į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą buvo kreiptasi daugiau negu 20 kartų. Iš esmės nė vienu iš atvejų mūsų teisinės pagalbos prašymai nebuvo įvykdyti“, – interviu LRT radijo laidai „Ryto garsai“ teigia T. Krušna.

– Kokioje stadijoje dabar yra tyrimas ir kaip jis šiuo metu vyksta?

– Galima paminėti, kad šiuo metu vyksta du teisminiai procesai. Vienas procesas – už akių. Praeitų metų pabaigoje byla buvo perduota Vilniaus apygardos teismui, o byla, kurioje kaltinamas Konstantinas Michailovas, yra apeliacinėje bylos nagrinėjimo stadijoje.

– Lietuva Rusijai yra išsiuntusi per 30 teisinės pagalbos prašymų. Vienas iš tokių yra nustatyti įtariamųjų Rusijos piliečių Andrejaus Laktionovo, Česlovo Mlyniko ir Aleksandro Ryžovo gyvenamąsias vietas ir įteikti jiems pranešimus apie tai, kad jie yra įtariamieji šioje byloje. Anksčiau Rusija į šį prašymą neatsakydavo. Kaip yra dabar? Ar girdėti bent menkiausių signalų iš Rusijos pusės?

– Na, pirmiausia būtų galima pasakyti, kad šiuo metu minėti procesai yra teisme. Kiek vyko susižinojimas per Lietuvos Respublikos generalinę prokuratūrą, per pastaruosius dvejus metus į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą buvo kreiptasi daugiau negu 20 kartų. Iš esmės nė vienu iš atvejų mūsų teisinės pagalbos prašymai nebuvo įvykdyti. Ir, deja, galima pasakyti tik tai, kad Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros pozicija dėl bendradarbiavimo šioje byloje nesikeičia.

– O kiek yra jau sulaikytų įtariamų asmenų Lietuvos teritorijoje?

– Šiuo atveju galima pasakyti, kad trims įtariamiesiems yra paskirtos kardomosios priemonės – suėmimai. Tų suėmimų pagrindu buvo išduoti Europos arešto orderiai ir yra vykdoma tarptautinė asmenų paieška. Už šią paiešką atsakingi tarptautinę asmenų paiešką vykdantys policijos padaliniai užsienio valstybėse.

– Kiek asmenų iš viso ieškoma užsienyje?

– Mes kalbame apie tris asmenis.

– O ar gavote kokios nors informacijos iš tų valstybių, kuriose jie gali būti?

– Kol kas tie paieškos darbai yra tęsiami, vykdomi. Tikimės, kad bus pažanga, ir asmenys bus sulaikyti.

– Atsižvelgus į dabartinę situaciją ir Rusijos poziciją dėl įtariamųjų ir pagalbos Lietuvos teisėsaugai, ar tikėtina, kad kada nors ši byla bus baigta ir pavyks nubausti visus kaltuosius?

– Prokuratūros pozicija gana aiški. Ji yra išdėstyta, pateikta teismui. Šiuo metu vyksta procesai. Bet kokiu atveju bus dedamos pastangos, kad baudžiamojo persekiojimo tikslai būtų įgyvendinti.

– Kiek iš viso yra įtariamų asmenų šioje byloje?

– Trys asmenys.

Ketvirtadienį minimos 23-iosios Medininkų žudynių metinės. Ankstų 1991 m. liepos 31 d. rytą į Medininkų pasienio postą netoli Vilniaus įsiveržė ginkluoti tuometinio sovietų specialiosios paskirties milicijos būrio (OMON) nariai ir nušovė 6 iš 8 poste budinčių Lietuvos pareigūnų. Septintasis mirė ligoninėje, o sunkiai sužalotas išgyveno vienintelis Tomas Šernas.