LRT RADIJO klausytoja iš Kaišiadorių rajono domisi, ar dėl neįgalaus vyro slaugymo jai nepriklauso joks darbo stažas.

„16 metų slaugau visišką negalią turintį vyrą. Man nepriklauso joks darbo stažas. Negalėjau per tuos metus pasididinti darbo stažo, nes visas 24 valandas slaugiau. Kodėl valstybė man negalėtų užskaityti mano darbo?“ – teiraujasi moteris.

„Sodros“ atstovas R. Stalnionis sako, kad Valstybinio socialinio draudimo įstatyme yra numatyta, kad neįgalius artimuosius slaugantis žmogus yra draudžiami valstybės lėšomis.

„Tokie asmenys yra draudžiami pensijų draudimu ir tai reiškia, kad darbo stažas jiems kaupiasi“, – pažymi atstovas.

Jo teigimu, esama įvairių sąlygų ir reikalavimų, kuriuos reikia atitikti. Tačiau visų pirma reikia parašyti prašymą „Sodrai“, kad būtų pradėtas draudimas valstybės lėšomis.

„Todėl geriausia būtų kreiptis į artimiausią „Sodros“ skyrių ir ten konsultantai tikrai padės ir paaiškins, kokiu būdu gauti draudimą valstybės lėšomis“, – pataria R. Stalnionis.

Tačiau bene svarbiausias dalykas yra tas, kad draudimas valstybės lėšomis įsigalioja nuo tada, kai atsiranda faktinės aplinkybės, kurios suteikia teisę į šį draudimą.

„Klausime minėta, kad moteris jau 16 metų slaugo savo neįgalų vyrą, vadinasi, jeigu ji iki šiol nesikreipė dėl draudimo valstybės lėšomis, tas draudimas galėtų būti taikomas ir atbuline data. Svarbiausia dabar – kreiptis į artimiausią „Sodros“ skyrių ir parašyti prašymą“, – pabrėžia pašnekovas.