Ketvirtadienį Delfi paskelbė, kad praėjusią savaitę Lietuvą pasiekė Komisijos išaiškinimas, kad geležies ir plieno gaminius Rusija į Kaliningradą gabenti gali.

Diplomatas Albinas Januška feisbuke trečiadienį ironiškai klausė: „Kas gali paaiškinti mūsų Prezidentui, ką reiškia „koridorius“, ar yra tokių patarėjų? Koridorius pirmiausia reiškia išimčių buvimą, o ne patikrą. Jei EK praleis sankcionuotas prekes, tai visos prekės ir važiuos, ką čia tikrinti“.

Jis cituoja trečiadienį Madride prezidento G. Nausėdos pasakytus žodžius, kur jis aiškino, kad nereikia kalbėti apie jokius koridorius: „Jokių koridorių nebus. Bus griežta patikra, bet aš nenoriu užbėgti už akių sakydamas, koks bus Europos Komisijos – ne mūsų, dokumentas. Europos Komisija paskelbs sąlygas ir mes susipažinsime su jomis“.

A. Januška klausia, ar negalėtų Prezidentas prieiti prie užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir paklausyti, ką jis sako.

„Mūsų principinė pozicija yra ta, kad Lietuva jokiu būdu negali būti traktuojama kaip išskirtinė valstybė tranzito atžvilgiu. (...) Visos taisyklės turi būti universalios ir taikomos kiekvienai valstybei“, – teigė G. Landsbergis.

Anot diplomato – aiškiau ir tiksliau nepasakysi.

„Skandalinga. EK toliau ruošia mus nutarimui, kuris „gali atrodyti ne visai teisingas“, nes pripažįstama, kad V. Putinas turi daugiau galios, nei „mes“ ( kas tie mes – EK ar ES? Kai daužoma Ukraina, EK rūpinasi Rusijos interesais, ir darys taip, kas gali atrodyti Lietuvos atžvilgiu „unfair“ (nesąžininga – Delfi)? O gal mes padarėme didelę klaidą, pradėję kurti koridorių, leisdami važiuot sankcionuotam Rusijos transportui. Reikėjo prekių tranzitą užtikrinti ES vežėjais. Ir tranzitas būtų vykęs ir išimčių nebūtų. Kaip savo laiku remiantis nacionalinio saugumo interesais nebuvo leista vežti Rusijos vežėjams geležinkeliu, ir EK pritarė tam, padarė išimtį, tik šiuo atveju mums naudingą, ne Rusijai. Ir, galų gale, Rusija sutiko, pripažino mūsų suverenitetą“, – teigia jis.

O dabar, pasak A. Januškos, pravėrėme duris, Kremlius įkišo savo batą ir stumia „šventą“ sau reikalą.

„O kas mums šventa? Kas nuo to laiko pasikeitė? Europos Komisija? Ar Lietuvos stuburas? Ar Lietuvos Prezidentas?

Jis cituoja naujienų agentūros „Reuters“ pašnekovą, sakydamas, kad cituojamas pareigūnas, kalbantis apie Rusijos pranašumą, yra atradimas, parodantis visą šios istorijos tikrumą ir impotenciją. „Kompromisas Lietuvos pakišimo į Rusijos įtakos sferą sąskaita“, – vertina jis.

„Turime pažvelgti realybei į akis, – „Reuters“ cituoja minėtą pareigūną, kuris gerai susipažinęs su ES vykstančiomis diskusijomis, o Kaliningradą apibūdinęs kaip „šventą“ Maskvai. – V. Putinas turi gerokai daugiau svertų nei mes, mūsų interesas yra rasti kompromisą“. Jis pabrėžė, kad galiausiai rezultatas gali pasirodyti nesąžiningas.

Grybauskaitė: turėjo išsakyti poziciją EVT

Prezidentui G. Nausėdai dūrė ir kadenciją baigusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tiek, kiek žinau, ką gali vadovybė daryti ir konkrečiai žmogus, kuris sėdi prie EVT (Europos Vadovų Tarybos) stalo – be Lietuvos sutikimo jokių pokyčių būti negali“, – LRT laidai „Dienos tema“ trečiadienį sakė D. Grybauskaitė.

Prie EVT stalo Lietuvai atstovauja G. Nausėda.

Ji pabrėžė, kad jeigu atsirastų kažkokie pasiūlymai, reiškia, kad Lietuva ne viešai, bet sutiko.

D. Grybauskaitės teigimu, poziciją dėl Kaliningrado tranzito Lietuva turėjo išsakyti dar praėjusią savaitę vykusios EVT metu.

„Lietuva turi ne tik siuntinėti nuomonę, bet Lietuva jau turėjo pasakyti buvusioje, ką tik praėjusioje, EVT, savo griežtą poziciją. Jeigu ji nebuvo išsakyta ir durys liko atviros įvairioms interpretacijoms ir įvairių popieriukų siuntinėjimui, tai jau čia didele dalimi ir Lietuvos problema“, – teigė D. Grybauskaitė.

Karoblis: išaiškinimų prašėme dar vykstant deryboms

Tuo metu užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis bando sklaidyti gandus apie Kaliningrado tranzito istoriją.

Viceministras socialiniame tinkle rašo, jog Lietuva siekė EK išaiškinimų dėl Kaliningrado tranzito dar vykstant deryboms dėl ekonominių sankcijų.

„Sankcijas įgyvendiname konsultuodamiesi su EK, pagal poreikį prašydami paaiškinimų ir gairių, reikalingų vieningam sankcijų įgyvendinimui visoje ES. Šiuo konkrečiu atveju, Lietuva siekė EK išaiškinimo dėl Kaliningrado tranzito dar vykstant deryboms dėl ekonominių sankcijų Rusijai“, – pabrėžė jis.

Viceministras pateikė datas, kaip buvo derintas šis klausimas ir patikino, jog principas „devynis kartus pamatuok“ šiuo atveju buvo išlaikytas.

Viceministras feisbuke teigė, jog Lietuva ir toliau konsultuosis su EK įgyvendindama sankcijas Rusijai ir kitoms šalims. „Kadangi Kaliningrado tranzitas įmanomas per skirtingas ES šalis nares, Europos Komisijos išaiškinimas, kaip įgyvendinti ES sankcijas Rusijai vežant sankcionuojamas prekes Kaliningrado tranzitu, negali apsiriboti vien Lietuva“, – teigė užsienio reikalų viceministras. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Tuo metu Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuva tęs ketvirtojo ES sankcijų Rusijai paketo įgyvendinimą ir stabdys kitų sankcionuojamų prekių tranzitą iš Rusijos į Kaliningradą nuo liepos 10 d. kai jos įsigalios. Anot jos, „Lietuvos geležinkelių“ klientai apie numatomus apribojimus informuoti. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)