Šiuo dokumentu Seimo Valdyba raginama surengti apskritojo stalo diskusijų ciklą su Lietuvos ir užsienio šalių mokslininkais bei politikais, kuriame būtų įvertintos universalių bazinių pajamų įvedimo galimybės, o taip pat kreipiamasi į Socialinių reikalų ir darbo ministeriją, kad ji, bendradarbiaudama su Mokslo taryba bei universitetų bendruomenėmis, atliktų universalių bazinių pajamų poveikio vertinimą.

Tuo atveju, jei ekspertai bei institucijos palankiai įvertintų universalių bazinių pajamų įvedimo galimybes, Seimo Valdybai siūloma sukurti darbo grupę, kuri parengtų universalių bazinių pajamų įvedimo koncepciją.

LVŽS frakcijai priklausančios Seimo narės Rimantės Šalaševičiūtės teigimu, 2017 m. Europos Vadovų Tarybos, Europos Parlamento ir Europos Komisijos bendrame pareiškime, kuriuo siekta kovoti su nelygybe, buvo iškeltas tikslas, jog „ES ir jos valstybės narės taip pat remtų efektyvias, tvarias ir teisingas socialinės apsaugos sistemas, kuriomis garantuojamos bazinės pajamos“.

„Diskusijos apie universalias bazines pajamas yra prasidėjusios didelėje dalyje Europos Sąjungos valstybių, taip pat šiuo metu vykdoma Europos piliečių iniciatyva, kuria siekiama, kad Europos Komisija parengtų siūlymus dėl universalių bazinių pajamų įvedimo. Atskiros šalys narės atlieka tyrimus, kuriais vertinamas galimas universalių bazinių pajamų efektas.

Pavyzdžiui, Suomijoje grupei žmonių buvo skirta po 560 eurų kas mėnesį, nekeliant jokių sąlygų už tai. Kaip parodė tyrimo rezultatai, šios pajamos pagerino emocinę būklę, leido žmonėms laisviau priimti sprendimus dėl dalyvavimo darbo rinkoje ar pasirinkimų joje“, – sako Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė.

Seimo narė pažymi, kad universalios bazinės išmokos įvedimas gali būti efektyvi priemonė kovoti su skurdu, prisidėtų ir mažinant regioninius pajamų skirtumus, tačiau, jos teigimu, privalu turėti objektyvią, mokslu pagrįstą informaciją apie universalių bazinių pajamų įvedimo galimas pasekmes visuomenei, darbo rinkai bei ekonomikos raidai. Dėl to, anot jos, ir siekiama inicijuoti diskusijas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)