Brėžė pagrindines gaires

Delfi primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė antradienį užsiminė, jog kompensacijoms gali tekti paskirti iki milijardo eurų.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Mykolas Majauskas Žinių radijo eteryje tikino, jog „sparčiai augančios energijos kainos ištirpdys ledines širdis Vyriausybei“.

„Ir ateinančių metų biudžetą mes matysime tokį, už kurį balsuos ir opozicija. Neabejoju, kad bus sparčiai didinamas minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) – maždaug 20 procentų. Atitinkamai bus didinamas ir neapmokestinamas pajamų dydis (NPD), gal 10 procentų. Turės būti didinamas ir bazinis dydis, nuo kurio skaičiuojamas yra viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimas. Turėsime taip pat priimti sprendimą dėl galimybių papildomai skolintis savivaldybėms.

Ir dar papildomas energetikos paketas, kurį minėjo premjerė. Jis iš esmės turėtų susidaryti iš dviejų dalių: išlaidų kompensavimas tiems, kurie yra nepasiturintys. Ir sparčiai augant kainoms, kylant išlaidoms už komunalines paslaugas, santykyje su pajamomis, daugės žmonių, kurie galės pretenduoti į tokią paramą. Ir kita dalis – viršutinės kainos ribos nustatymas“, – laidoje sakė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas

Jis teigė, jog toks didelis paketas reikalaus papildomų biudžeto išlaidų.

„Manau, kad mes tikrai pajėgsime jas numatyti biudžete. Verta atkreipti dėmesį, kad sausio–birželio mėnesiais pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pajamos yra maždaug 29 procentais didesnės nei prieš metus. Taigi, iš esmės, pajamų yra. Tik svarbu, kad jos būtų nukreiptos ne tik sprendžiant šios dienos problemas, bet investuojant į ateities reikalus“, – sakė M. Majauskas.

Kalbėdamas apie Vyriausybės rengiamą kitų metų biudžeto projektą, M. Majauskas Žinių radijo eteryje pasidalijo savo nuojauta apie jo sudėtį.

„Nuojauta sako, kad prioritetas bus infliacijos padarinių mažinimui. Ir čia suksis pagrindiniai sprendimai. (…) Papildomiems sprendimams, kurie mano supratimu yra reikalingi ilgesnio laikotarpio Lietuvos konkurencingumui, mes dar turime rimtai pasikalbėti“, – sakė M. Majauskas.

Opozicija ragina nepaklysti

Seimo narys, opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas laidoje ragino dėliojant biudžetą neužstrigti smulkiose techninėse detalėse.

„Kai mes šnekame, kad kažko bus daugiau, tai be jokios abejonės, kad taip bus – BVP paaugo. Dėl siautėjančios infliacijos tos vadinamos viršplaninės pajamos yra didelės. Atitinkamai yra, ką padalinti. Bet esmė, kad jei euras pagal perkamąją galią prieš metus buvo euras, dabar jis yra 80 centų.

Kitaip tariant, net jei padalinsi daugiau, bet už tuos pinigus nupirksi, pastatysi ar nutiesi kelių lygiai tiek pat, arba net mažiau nei praėjusiais metais. Čia yra pagrindinis momentas“, – laidoje tikino politikas G. Paluckas.

Gintautas Paluckas

Opozicijos atstovas laidoje ragino formuojant kitų metų biudžeto projektą ne pavyti infliaciją, bet ją pralenkti.

G. Paluckas laidoje taip pat teigė, jog žvelgiant iš makroekonominės perspektyvos labai svarbu pasirinkti kelią.

„Arba mes turėsime mažesnį šiek tiek valstybės biudžeto deficitą, bet didesnį nedarbą dėl įvairiausių priežasčių. Arba turėsime kiek didesnę skolą, bet didesnį užimtumą. Tai yra labai svarbu, vertinant visus antiinfliacinius dalykus, situacija verslo sektoriuje, kuri yra kritiška, įvertinus energetinius išteklius“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė socialdemokratas G. Paluckas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas teigė, jog jo įsitikinimu – dabar neturėtų būti įvedama jokių naujų visuotinių mokesčių.

„Ar tai yra nekilnojamojo turto, ar automobilių. Manau, kad tam nėra nei reikalo, nei balsų Seime tai priimti“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė konservatorius.

Dvi pamatinės sritys

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas tikino, kad būtina žvelgti ne tik į artimiausias krizes, bet ir į ilgalaikes perspektyvas.

„Turime matyti ne tik artimiausio laikotarpio krizę, kurią sukelia Rusijos karas Ukrainoje, aukštos energijos kainos, bet turime matyti ir ilgojo laikotarpio iššūkius – kaip Lietuvos ekonomikos konkurencingumas. Jis iš esmės remiasi išsilavinusiais, talentingais žmonėmis. Norėdami išauginti tokių žmonių Lietuvoje ir juos čia išlaikyti, turime investuoti į švietimą ir kultūrą“, – sakė politikas.

M. Majauskas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog jo supratimu, tai yra dvi pamatinės sritys, kurios užtikrintų Lietuvos konkurencingumą ilguoju laikotarpiu.

„Mes turime iš esmės reikšmingai didinti atlyginimus mokytojams, gal net juos dvigubinti. Bet tam reikalingas labai aiškus visų partijų susitarimas“, – tikino jis.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas laidoje tvirtino, jog Lietuvos ekonomika yra įtraukta į vidutinių pajamų spąstus taip, kad didinant atlyginimus, nedidinant produktyvumo, bus prarandamas ekonomikos konkurencingumas.

„Todėl vienintelis kelias Lietuvai tapti konkurencingai yra investuoti į švietimą ir kultūrą“, – teigė parlamentaras.