Savivaldybės administracija paskelbė atitinkamą konkursą, su kurio nugalėtoju būtų pasirašoma penkerių metų trukmės sutartis su galimybe ją vieną kartą pratęsti tokiam pačiam laikotarpiui.
Savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos vedėja Jolanta Uptienė sakė, jog apžvalgos rato idėją pasiūlė potencialus investuotojas iš užsienio.

"Tiesa, investuotojai siūlė įrenginiui vietą arčiau Kuršių marių ir jūros, piliavietės teritorijoje, tačiau Kultūros paveldo departamento specialistai neleido. Tada apžvalgos ratui buvo parinkta kita patraukli vieta - Danės skveras, kuriame yra vaikų žaidimų aikštelė. Čia planuojamas naujasis Bastionų tiltas ir pėsčiųjų tiltelis į Jono kalnelį, formuojama patraukli pramogų ir laisvalaikio zona Klaipėdos istorinėje dalyje", - sakė J. Uptienė.

Anot pašnekovės, apžvalgos ratui buvo siūloma ir Poilsio parko teritorija, kurioje toks įrenginys, vadintas Velnio ratu, veikė sovietmečiu.

"Parkas, deja, nesudomino investuotojų. Jie norėjo, kad ratas būtų senamiestyje, kur didžiausi srautai", - sakė J. Uptienė.

Tikėtina, kad įrenginys bus aukštesnis už Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bokštą, iš jo būtų matyti ne tik senamiestis, bet ir Kuršių marios bei jūra, nes konkurso nuostatai reikalauja, kad apžvalgos ratas būtų ne mažesnis nei 38 metrų aukščio. Numatoma, kad apžvalgos ratas suksis nuo gegužės iki rugsėjo pabaigos, tačiau pirmenybė konkurse bus teikiama įrenginiui su uždaromis kabinomis, kad jis veiktų ne tik šiltuoju sezono metu.

Konkurso laimėtojas įsipareigos investuoti į apžvalgos ratą ne mažiau kaip 1,5 mln. Eur. Savivaldybės lėšos šiam projektui nebūtų naudojamos. Sutartis konkurso nugalėtoju bus sudaroma 5 metų laikotarpiui. Tinkamai vykdęs sutarties sąlygas konkurso nugalėtojas galėtų kreiptis dėl vienkartinio jos galiojimo termino pratęsimo penkeriems metams tomis pačiomis sąlygomis.
J. Uptienė vylėsi, kad apžvalgos ratas iškils Klaipėdoje jau šią vasarą.

Istorija

Vienas pirmųjų Poilsio parko direktorių Vincas Steponaitis apie 1963-uosius metus Maskvoje TSRS parko darbuotojų suvažiavime užsakė apžvalgos ratą, karuseles. Išardytas apžvalgos ratas dėžėse iš Žemutinio Pavolgio į Klaipėdą keliavo geležinkeliu. Parkas turėjo sunkvežimį, kuriuo iš Klaipėdos geležinkelio stoties visą parą vežiojo apžvalgos rato dalis į parką. Buvo pridėta ir instrukcija apie įrenginio įtvirtinimus, saugumą. Vėliau "Baltijos" laivų statyklos darbuotojai, turintys aukštalipių kvalifikaciją, išardę sunkias metalo dėžes montavo apžvalgos ratą. Jis ir dokumentuose, ir pačių klaipėdiečių buvo vadinamas Velnio ratu. Jis buvo išardytas pirmaisiais XXI amžiaus metais.