V. Bruveris sako, kad pastaruosius šešerius ar daugiau metų periodiškai vyksta į Ukrainą ir savanoriškai padeda gabenant paramą.

„Buvo tik laiko klausimas, kada vėl nuvyksiu į Ukrainą, norėdamas parodyti solidarumą su žmonėmis, su kuriais esu pažįstamas, su daugeliu iš jų turiu asmeninių santykių tiek iš profesinės pusės, kitas dalykas, šais laikais dažnai būna susipynę socialiniai ir profesiniai vaidmenys, tai prisidėjau savanoriškais pagrindais organizuojant paramą ginkluotosioms pajėgoms, konkrečiai trisdešimtai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų brigadai, kuri šiuo metu kovoja viename iš sunkiausių ruožų Donbase. Organizavome su lietuviais ir ukrainiečiais savanoriais brigados kariais transportą, nes transportas, mašinos yra vienas iš tų dalykų, kurių šiuo metu labiausiai reikia fronte“, – sako V. Bruveris.

Anot jo, nors keliauja palyginti ramesnioje Ukrainos vakarų dalyje, tačiau ir čia vis daugėja neramumų.

„Šiuo metu palyginant esu dar ramiausioje šalies dalyje, nes keliauju per Vakarų Ukrainą, bet ta dalis vis sąlyginiau yra rami. Šiandien važiuojant ryte pro Lvivą buvo naujienos, kad kažką vėl, galbūt karinę infrastruktūrą, bombardavo Rusijos kariuomenė raketomis, greičiausia, buvo judėjimas mašinų intensyvus iš Lvivo, greitosios pagalbos, policijos automobilių. Visa ta atmofera priduoda savo prieskonį, bet keliuose yra tie vadinamieji blokpostai (patikrinimo punktai), kur savo specifikos priduoda dar šalia policijos stovintys vietiniai, dėdulės (civiliai iš teritorinės gynybos), kurie kaip viršininkai pradeda prašyti dokumentų, net neprisistatę, nes medžioja teroristus ir priešų grupes, kurių tikrai yra. Bet tai prideda tokio papildomo nervingumo. Buvo ne vienas atvejis, kai tie įsijautę į savo vaidmenį civiliai iš teritorinės gynybos, žmones, kurie jiems pasirodė įtartini, tiesiog peršovė, sužeidė ar iš viso nušovė“, – sako V. Bruveris.

Laidoje apžvalgininkas taip pat įvertino ir Rusijos žingsnį atitraukiant pajėgas iš kai kurių svarbių Ukrainos vietų. Anot jo, laukia labai sunkus metas.

„Rusams nepasisekė tas jų žaibo karas. Per 48-72 valandas jie nepaėmė Kyjivo ir kitų didžiųjų Ukrainos miestų, Ukrainos politinė ir karinė vadovybė ne tik nesubyrėjo kaip kortų namelis, bet kaip matome priešinasi, išlaikė pozicijas daugelyje svarbių vietų. Faktiškai pirmąją bent jau mūšio dėl Kyjivo dalį Rusija pralaimėjo ir tai pripažįsta savo pajėgų atitraukimu. Rusijos pajėgos, kiek aš suprantu ir kiek aš matau, atsitraukia ar yra atstumiamos, sumušamos daugelyje vietų, ne tik prie Kyjivo.

Iš Ukrainos pusės žvelgiant nemažai visko teigiamo vyksta ir Ukrainos kariuomenės naudai, bet ne tik prezidentas, taip pat ir kiti asmenys, kurie kariauja, supranta, kad ne metas džiūgauti ir kad tas atsitraukimas yra taktinis dalykas, persigrupuojant pajėgas, pavyzdžiui, net jeigu išvedant Baltarusijos kryptimi iš Ukrainos, jos greičiausia bus perkeliamos į esminę vietą, kur persikels visas pragaras – į Ukrainos rytus, į Donbasą, šalia to paties Mariupolio, kuris veikiausiai bus paimtas artimiausiu metu, bet esminis rusų uždavinys bus paimti kuo daugiau to paties Donbaso ir svarbiausia apsupti iš dviejų pusių“, – laidoje tikino apžvalgininkas.

„Rusijos tikslas dabar yra surengti masines žudynes, prieš kurias visi iki šiol buvę susirėmimai, net patys kruviniausi, nublanktų. Ten (Donbase) dabar spręsis visa tolesnė karo eiga“, – sako V. Bruveris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės