„Iš to skubėjimo naujieji valdantieji (lenkai ir tvarkiečiai) matomai net neperskaitė, kas yra parašyta toje Vyriausybės programoje. Nubalsavo, kad jiems tinka tokia nekeista Vyriausybės programa ir turi ministrų postus. O tai svarbiau, nei kokia nors programa. Iš to turime dvi pasekmes: vieną linksmesnę, kitą rimtesnę. Pradėsiu nuo linksmesnės.

Pavarčius iš naujo patvirtintą, nekeistą Vyriausybės programą, paaiškėja, kad toliau dirbs ne kažkokia naujoji 4-ių partijų koalicijos Vyriausybė, bet „Karbauskio ir Palucko“ koalicijos Vyriausybė, nes Vyriausybės programos pirmajame puslapyje yra juodu ant balto parašyta:
„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (toliau – LVŽS) ir Lietuvos socialdemokratų partijos koalicijos (toliau – Koalicija) sudarytos Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau – Vyriausybė) tikslas – pasiekti, kad Lietuvoje būtų gera gyventi, kai įsisenėję skauduliai nebealina Lietuvos žmonių, mūsų valstybės Nepriklausomybę stiprina ne tik narystė transatlantinėse organizacijose, bet ir visų Lietuvos piliečių meilė Tėvynei, noras dėl jos dirbti, kurti ir aukotis“, – feisbuke rašė A. Kubilius.

Politiko teigimu, dabar jau G. Paluckui teks aiškintis „šį dabartinės valdžios sukurtą politinį teisinį kalambūrą“.

„Tačiau Seimas 2019 metų rugpjūčio 20 dieną oficialiai nutarė, kad Lietuvoje toliau veiks ne „R.Karbauskio, G. Kirkilo, V. Tomaševskio ir R. Žemaitaičio koalicija“, tačiau „Karbauskio-Palucko“ koalicija ir Vyriausybė. Galima būtų su šypsena pasižiūrėti į tokį kalambūrą, jei tai būtų rašoma prasto abituriento ar studento rašinyje. Bet tokie kalambūrai rašomi Vyriausybės programoje – dokumente, kuris turi konstitucinę reikšmę. Todėl to linksmumo nėra tiek daug“, – rašė A. Kubilius.

Akiratyje – lenkiškos problemos

Antra A. Kubiliaus pastaba dėl Vyriausybės programos – rimtesnė.

„Kaip žinoma, į naują koaliciją atėjo ir V. Tomaševskio lenkų rinkimų akcija, kuri visą savo egzistavimo laiką savo politinėse nuostatose yra pabrėžusi taip vadinamų „lenkiškų problemų“ svarbą (pavardžių ir vietovardžių rašyba, specifiniai švietimo klausimai, tautinių mažumų teises apibrėžiantis įstatymas ir pan). Pats V. Tomaševskis tiek Lietuvoje, tiek tarptautiniuose forumuose visada priekaištaudavo visoms Lietuvos valdžioms, kad šių „lenkiškų problemų“ Lietuvos valdžios nesprendžia taip, kaip Tomaševskis pageidauja“, – rašė A. Kubilius.

Politikas teigė atidžiai perskaitęs 2016 m. pabaigoje patvirtintą S. Skvernelio Vyriausybės programą, ir bandęs atrasti „programinių užuominų, kad naujoji Vyriausybė galės „lenkiškas problemas“ spręsti taip, kaip to daugelį metų reikalavo V. Tomaševskis“.

„ Deja, tokių nuostatų neradau. Greičiau priešingai: R. Karbauskio, E. Jovaišos, kitų „valstiečių“ vadovybės narių rezistencija „w“ klausimu yra seniai žinoma.

Taigi naujoji Vyriausybė, kuri ir toliau dirbs su senąja nekeista programa, jokių „lenkiškų problemų“ nesiruošia spręsti, nepaisant to, kad į koaliciją oficialiai įsijungė V. Tomaševskio lenkų rinkimų akcija“, – rašė A. Kubilius.

Politiko teigimu, iš tokio fakto tenka padaryti tik vieną logišką išvadą – „jokių ypatingų „lenkiškų problemų“, apie kurias iki šiol taip garsiai skelbdavo V.Tomaševskis, realiame gyvenime nėra“.

„Nes V. Tomaševskis, ateidamas į realią vykdomąją valdžią, tokių tariamų problemų sprendimu nesiruošia rūpintis. Tai yra svarbi žinia. Ir gera žinia: pats V.Tomaševskis savo realiais politiniais veiksmais patvirtina, kad specifinių „lenkiškų problemų“ Lietuvoje nėra.
Nėra to blogo, kas neišeitų į gera: R. Karbauskis privilioja V. Tomaševskį į koaliciją ir paaiškėja, jog V. Tomaševskis pripažįsta, kad jokių „lenkiškų problemų“ nėra ir nebuvo“, – rašė A. Kubilius.