Apie tai Žinių radijo laidoje „Išgliaudyti tiesą“ kalbėjo visuomeninės grupės united4health.lt narys Martynas Bieliūnas. Jis laidoje sakė, jog duomenys rodo – Švedijoje nesusiformavo trokštas kolektyvinis imunitetas.

Švedija pasirinko greito imuniteto kaupimo strategiją, bet pagal dabartinius duomenis matosi, kad ne visai ta strategija pasiteisina. Pavyzdžiui, pirminiai duomenys buvo, kad Stokholmo regione turėtų būti pasiektas bent 23 procentų visuotinis imunitetas, kai didelė visuomenės dalis jau turi imunitetą. Bet paaiškėjo po naujausių tyrimų, kad tas imunitetas net Stokholmo regione yra tik 7,7 procento. Tai dar tikrai nėra pakankamas imunitetas savaiminiam infekcijos nugesimui“, – laidoej sakė jis.

Todėl M. Bieliūnas darė išvadą, kad Švedijos pasirinktas būdas kovoti su koronaviruso pandemija yra šiek tiek ginčytinas.

„Tai rodo, kad tas Švedijos pasirinktas būdas valdyti pandemiją yra šiek tiek ginčytinas. Sakykime, pati situacija, kai nebuvo paskelbtas šalyje karantinas, (…) dar nežinant tikslių duomenų, viruso profilio, tai senjorai buvo išstumti į priešakines fronto linijas – jų imunitetas yra žemiausias, pažeidžiamumas – didžiausias. Dabar tuos rezultatus ir matome, kad viena vertus, taip, visuomenė neprarado kai kurių laisvių, bet projektuojant Švedijos duomenis Lietuvai, rezultatai būtų tikrai nepriimtini“, – kalbėjo visuomenininkas.

Jis sakė, kad jei Lietuva būtų pasirinkusi tokią pačią kovos su virusu priemonę, mirčių šalyje būtų fiksuojamas dešimtimis kartų daugiau.

„Nes jau dabar pagal Švedijos scenarijų mes turėtume apie 1049 mirtis Lietuvoje. Ir situacija po truputį artėja prie to, kad pagal Švedijos scenarijų, turėtume tiek mirčių, kiek susirgimų. Panašu, kad Švedijos scenarijus Lietuvai netiktų, nors daug kam gali pasirodyti labai pozityvu dėl to, kad mažiau ekonominių suvaržymų įvesta. Bet pradiniame pandemijos etape reikia būti labiau atsargesniems, nešokti stačia galva į nepažįstamą vandens telkinį“, – Žinių radijo laidoje sakė Visuomeninės grupės united4health.lt narys M. Bieliūnas

Primename, kad Švedija, atsisakiusi karantino, nutarė kliautis savo didelio pasitikėjimo kultūra ir piliečių tradicija savarankiškai vadovautis valdžios rekomendacijomis.