Po vasariško savaitgalio sinoptikai nedžiugino: pareiškė, kad kitas savaitgalis bus ir vėsesnis, ir su lietumi. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Teresė Kaunienė atkreipia dėmesį, kad pastarosiomis dienomis temperatūra šoktelėjo smarkiai virš normos, ją viršydama 4-6 laipsniais.

„Dabar tokia temperatūra, kokia turėtų būti gegužės pabaigoje – birželio pradžioje“, – sako T. Kaunienė.

Antroje savaitės pusėje temperatūra bus artimesnė normai, o sekmadienį ir pirmadienį gali nukristi žemiau normos. Nuo trečiadienio lietūs bus dažnesni, tačiau bendras lietaus kiekis nebus didelis.

„Dabar yra dramatiška, dabar turėtume daryti tragediją, nes žiauriai per karšta, kažkodėl niekas tuo nesipiktina“, – komentuodama lietuvių įpratimą skųstis blogais orais, ironizuoja pašnekovė.

Prognozuoja liepą ir birželį

Tai, kad sušilo per anksti, sako ir Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas.

„Tokia užplūdusi šiluma truputį per ankstyva, atšalimu kol kas nereikia stebėtis. Gegužės pradžioje įvyksta temperatūros perėjimas per 10 laipsnių, prasideda aktyvioji augalų vegetacija, ji kiekvienais metais panaši“, – teigia D. Valiukas.

Klimatologas atkreipė dėmesį, kad prognozės keičiasi: dar prieš mėnesį gegužė buvo prognozuojama šaltesnė nei įprastai, tačiau dabar spėjama, kad ji bus šiltesnė.

„Kol kas birželis prognozuojamas toks, koks paprastai būna – vidutinė temperatūra sieks 15-16 laipsnių. Liepa irgi prognozuojama įprasta, liepą Lietuvoje vidutinė temperatūra siekia 17-18,5 laipsnių“, – sezonines Amerikiečių klimato centro prognozes pateikė D. Valiukas.

Pasak D. Valiuko, kada kalbame apie mėnesio vidurkį, visada reikia prisiminti mėnesio svyravimus. Štai balandžio pirma pusė buvo labai šilta, antra – labai vėsi, o visumoje balandis buvo truputį vėsesnis nei įprasta.

Taip ir su geguže: pradžia labai šilta, tada laukiamas atvėsimas, po jo vėl reikia tikėtis orų šiltėjimo. Kol kas tik viena gegužės savaitė prognozuojama vėsesnė nei įprasta. Be to, primena klimatologas, gegužę dar pasitaiko šalnų.