Šiaulietis „Delfi“ pasakojo, kad praėjusį šeštadienį jis ir jo draugas sugalvojo apsilankyti vietinių mėgstamame naktiniame bare „Rock 'N' Roll PUB“.

„Buvo šeštadienio naktis, apie 1 valanda nakties. Nusprendėme su draugu gerai praleisti laiką šioje įstaigoje, o ir jų šūkis, kad tai „smagių susitikimų vieta, kurioje savaitgalis tęsiasi visą savaitę“ negalėjo nežavėti. Bet viskas, pasirodo, ne taip ir paprasta.

Pirma, reikia atlaikyti labai griežtą „face control“. Man tą pavyko padaryti, bet draugui pasisekė mažiau – jis nebuvo įleistas, dėl ko apsižodžiavo su vienu iš apsaugos darbuotojų“, – istorijos pradžią prisiminė jis.

Kadangi draugo apsauga nepraleido, vyras taip pat išėjo į lauką, bet, jo teigimu, jokiame konflikte nedalyvavo.

„Tikrai nebuvau agresyviai nusiteikęs, tiesiog laukiau, kol mano draugas baigs aiškintis su apsaugos darbuotoju ir mes ramiai nueisime kitur. Tačiau apsauginis, kurio taip vadinti man net neapsiverčia liežuvis, buvo labai susinervinęs ir agresyviai nusiteikęs. Pajautėme, kad jo orumas buvo stipriai įžeistas ir žūtbūt reikėjo kažką už tai nubausti“, – aiškino šiaulietis.

Pasak vyro, jis pats stovėjo kiek atokiau, apie 4 metrus nuo įėjimo, vos ne bulvaro viduryje, ir belaukdamas kažką tikrino telefone.

„Adekvačiai mąstantis žmogus tikrai suprastų, jog jokio pavojaus nekėliau nei apsaugos darbuotojams, nei aplinkiniams, bet, matyt, vienam iš apsaugos darbuotojų prieš darbą eilinį kartą peržiūrėjus mėgstamiausią filmo „Vyrai juodais drabužiais“ dalį pasivaideno, kad rankoje turiu ne telefoną, o kažkokį naują, labai slaptą ginklą, tad jis nedelsiant nusprendė mane „nuginkluoti“, – tikino šiaulietis. – Jam puikiai pavyko, riebi ašarinių dujų čiurkšlė snaiperiškai „skrodė tinklelį“ ir pataikė man tiesiai į akis. Ačiū dievui, kad barų angelai sargai neaprūpinti koviniais ginklais, nes dažnas jų, paveiktas stresinio darbo ir ne visada legalių sporto papildų, paprasčiausiai praranda realybės sąvoką ir pasekmės būtų visai liūdnos“, – ironizavo įvykio dalyvis.

Taip pat pridūrė, kad šiaip tikrai nėra nusistatęs prieš apsaugos darbuotojus, daugelis jų, anot vyro, yra normalūs ir adekvatūs žmonės, tad vaidenasi tikrai ne kiekvienam.

„Kviesk tuosmentus“

Šiaulietis tęsia istoriją ir pasakoja, kad po „dujų išpuolio“ nusprendė prisėsti kamputyje, nes negalėjo pramerkti akių. Jis nusprendė taip visko nepalikti ir paprašė draugo iškviesti policijos pareigūnus, kad jie bent jau užfiksuotų įvykį ir paklaustų apsaugos darbuotojų, už ką buvo imtasi tokių drastiškų veiksmų.

„Beje, apsaugos darbuotojas buvo visiškai ramus ir išdidžiai replikavo „kviesk tuos „mentus“. Kodėl jis buvo toks ramus, paaiškėjo vėliau, kai atvažiavę policijos pareigūnai tiesiog pasisveikino su apsaugos darbuotojais. Tikrai nežinau, ar jie kolegos, ar giminaičiai, ar tiesiog pažįstami, bet man pasiūlė ramiai pasišalinti iš įvykio vietos. Eiti nelabai ir galėjau, nes vis dar nieko nemačiau dėl dujų poveikio, prašiau, kad išsiaiškintų situaciją ir paaiškintų, už ką buvau apipurkštas“, – išsakytus reikalavimus dėstė vyras.

Jis pasakojo, kad kažkur buvo skaitęs, jog Šiauliai yra vienas geriausiai kameromis aprūpintų miestų, tad neturėjo kilti problemų peržiūrėti įvykio aplinkybes bulvare.

Iš nukentėjusiojo virto kaltinamuoju

Vyras pripažįsta, kad įdomybės prasidėjo po to, kai kalbėdamas su pareigūnais, jis nusikeikė.

„Tikrai ne pareigūnų atžvilgiu, kitaip turbūt būtų „tazeriu“ pakratę. Tiesiog buvau pasipiktinęs, kad neatliekami jokie veiksmai ir toleruojama visiška apsaugos darbuotojų savivalė. Taigi, kaip didžiausias nusikaltėlis, buvau užrakintas tarnybiniame automobilyje ir kelioms valandoms sulaikytas“, – apie netikėtą įvykių posūkį pasakojo jis.

Šiaulietis nurodė, kad apie jokį medicininės pagalbos suteikimą ar bent jau pasidomėjimą, ar jos reikia, nebuvo nė kalbos.

„Iš nukentėjusiojo per minutę pavirsti kaltinamuoju tikrai yra apmaudu. Taip, sutinku, kad negražiai padariau nusikeikdamas viešoje vietoje, bet tam pagrindo turėjo absoliutus policijos neveiksnumas, gal net tiksliau, visiškas nenoras padėti. „Ginti. Saugoti. Padėti.“ – šioje situacijoje skamba kaip anekdotas.

Taigi, pasirašęs administracinį teisės pažeidimo protokolą, buvau išleistas į namus, pareiškimo dėl apsaugos darbuotojų ir policijos pareigūnų veiksmų niekas parašyti neleido, nes buvau išgėręs, o štai susipažinti su administracinių teisės pažeidimo protokolu ir jį pasirašyti privalėjau, nors buvau paveiktas dujų ir jokios pagalbos nebuvo suteikta“, – guodėsi jis.

Vyrui visa ši situacija priminė dvigubų standartų taikymą: „Vadinasi, jeigu išgėrei porą taurelių, tu prarandi visas pilietines teises, gali būti sumuštas, apipurkštas dujomis ir niekas nesiaiškins kieno yra kaltė, nes tu tampi potencialiu nusikaltėliu. Jeigu parodysi nepasitenkinimą, tai dar turėsi papildyti šalies biudžetą baudele. Ar tikrai taip turėtų būti teisinėje valstybėje? Klausimas yra retorinis į kurį, manau, kiekvienas turi savo atsakymą“.

Šiaulietis kitą dieną dėl visos šios nemalonios situacijos parašė pareiškimą policijoje.

Policija pradėjo vidaus tyrimą

„Rock 'N' Roll PUB“ atstovai „Delfi“ patvirtino šį incidentą ir tai, kad jo metu buvo panaudotos ašarinės dujos.

„Mes rūpinamės baro lankytojų saugumu, todėl populiariausiu laiku prie įėjimo stovi apsaugos darbuotojai ir visiems tenka praeiti tą „griežtą“ „face control“. Mūsų apsaugos darbuotojai rūpinasi, kad į barą nepatektų neblaivūs ir agresyvūs asmenys, kurie gali mūsų klientams kelti pavojų. Šio vyro draugas pasirodė būtent toks, todėl į barą jo neįleido.

Viskas būtų tuo ir pasibaigę, jei vaikinas nebūtų taip įsižeidęs, kad jo neįleidžia, ir nepradėjęs konfliktuoti. Ašarinės dujos niekada nenaudojamos be priežasties. Jas apsaugos darbuotojai naudoja tik tada, kai nemato kito situacijos sprendimo. Mūsų žiniomis, ašarinių dujų panaudojimo metu draugai stovėjo šalia vienas kito“, – komentavo atstovai.

Pasak jų, neblaiviems asmenims dažnai atrodo, kad apsauga jų neįleido nepelnytai: „Mes pasitikime savo darbuotojais ir tikime, kad jie nusprendžia teisingai. Todėl ir ateityje stengsimės užtikrinti baro lankytojų saugumą, neįleisdami neblaivių ir agresyvių asmenų.“

Šiaulių apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Gailutė Smagriūnienė nurodė, kad vyriškio pareiškimas yra perduotas tirti Šiaulių AVPK Imuniteto ir vidaus tyrimų skyriui, todėl tik po įvykdyto tyrimo galės plačiau informuoti apie situaciją.