Irano apšaudytoje bazėje Irake tarnavę šeši Lietuvos kariai ketvirtadienį buvo perdislokuoti į Kuveitą, pranešė kariuomenė.

„Kariai nusileido Kuveite ir įsikūrė vienoje iš šalyje esančių karinių bazių“, – BNS ketvirtadienį po vidurdienio sakė Gynybos štabo atstovas spaudai kapitonas Andrius Dilda.

Pasak krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio, sprendimą perkelti karius priėmė Danija – šios šalies kontingento sudėtyje tarnauja Lietuvos instruktoriai, apmokantys vietos pajėgas kovoti su „Islamo valstybės“ grupuote.

„Vakar danai yra priėmę sprendimą, kad laikinai būtų perkelti tie kariai, kurie buvo skirti mokymui (...) Danijos kontingente, į Kuveitą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Karoblis.

Perkelti kariai dalyvauja JAV vadovaujamos koalicijos operacijoje „Įgimtas ryžtas“.

R. Karoblis tvirtino, kad nėra skirtumo, kur šiuo metu bus laikomi šie kariai, nes vietos pajėgų apmokymas kilus įtampai Artimuosiuose Rytuose yra sustabdytas.

Sprendimą perdislokuoti karius ministras pavadino laikinu ir teigė, kad jie bus perkelti į Iraką nusprendus atnaujinti apmokymą.

„Kadangi mokymai fiziškai nevyksta, didesnio skirtumo, kur jie būtų – ar Irake, ar Kuveite – nėra“, – kalbėjo R. Karoblis.

Dar šeši Irake esantys lietuviai ryšininkai tarnauja NATO vadovaujamoje misijoje, jie kol kas lieka šalyje.

Teheranas dvi bazes Irake apšaudė trečiadienio naktį, taip keršydamas už JAV sprendimą nukauti aukšto rango Irano generolą Qasemą Soleimani.