„Jeigu mes išsiųstume neparengtus karius, be abejonės, rezultatas toks, kad grįžta ne kariai, o karstai. Aš manau, kad šią profesiją pasirinkę kariai puikiai tą supranta“, - apie misijose užsienyje tarnaujančius karius kalbėjo A. Pocius.

Čia pat jis prisiminė konfliktą LKA, kai du Aviacijos instituto kariūnai - Darius Šaduikis ir Antanas Gasparavičius – prakalbo apie akademijoje esą įsišaknijusią netvarką ir, kaip įtariama, dezertyravo. Po kelių dienų grįžę iš užsienio jie buvo paguldyti į vieną Kauno ligoninių – bus tikrinama kariūnų psichologinė būklė. Krašto apsaugos ministerijoje sudaryta darbo grupė situacijai LKA ištirti.

„Tose diskusijose ryškiai matomas jų nenoras paklusti, sakykim, karinei tvarkai ir taip toliau. Aš jums čia atvirai galiu pasakyti – aš tokių kariūnų Lietuvos kariuomenėje matyti nenorėčiau. Todėl, kad žmonės nepataikė į savo krėslą, jie atsitiktinai, matyt, kažkaip papuolė į LKA – nepraėję nei psichologinių testų, nei nieko“, - kalbėjo kariuomenės vadas. Jo teigimu, minėti žmonės „išskydo“.

Pasak A. Pociaus, pasirengimas kario profesijai turi būti rimtas, atranka į LKA – griežta, mat akademiją baigę būsimieji leitenanatai su diplomu prisiima stakomybę, tapdami būrio vadais jie į savo rankas gauna 30 žmonių gyvybes. Generolo teigimu, karo lakūnus išsiuntus į Afganistaną, čia dieną naktį reikėtų vykdyti užduotis - būtų neaišku, nei kur pakilsi, nei kur nusileisi, ant pečių gultų atsakomybė už lėktuvė sėdinčius žmones.

Anot A. Pociaus, kad negrįžtų karstuose, kariai turi būti labai gerai pasirengę.