Aplinkos ministerijos pranešime teigiama, kad Aplinkos apsaugos agentūra apibendrino visų po gaisro Alytaus padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ spalio 24-lapkričio 18 d. paimtų nuotekų mėginių tyrimų rezultatus.

Šie rezultatai leidžia teigti, jog nė viena po gaisro Alytuje paimtų ir iš tirtų medžiagų – sunkiųjų metalų, policiklinių aromatinių angliavandenilių, lakiųjų organinių junginių – neviršijo momentinių didžiausių leistinų koncentracijų (DLK) į nuotekų surinkimo sistemą.

Kaip pranešama, šie rezultatai leidžia teigti, kad visuose mėginiuose buvo nustatyta kiek padidėjusi cinko koncentracija, bet nei viename mėginyje ji neviršijo DLK.

Pasak pranešimo, lapkričio 18 d. pakartotiniai nuotekų mėginiai buvo paimti, dalyvaujant policijos pareigūnams, iš keturių vietų: UAB „Ekologistika“ rūsio, mazuto rezervuaro, į kurį buvo perpumpuotas gaisrui gesinti naudotas vanduo, iš buvusio medvilnės kombinato išlyginimo rezervuarų ir Alytaus m. nuotekų valymo įrenginių rezervinio aerotanko.

Juose buvo nustatytos kiek padidėjusios lakiųjų organinių junginių – benzeno, etilbenzeno, tolueno ir ksilenų – (BTEX) koncentracijos, bet jų suma svyravo tarp 260 ir 320 µg/l ir buvo gerokai mažesnė už Suomijos vandens komunalinių paslaugų asociacijos nustatytą ribinę vertę, kuri yra 3000 µg/l. Lietuvoje nėra nustatytos ribinės vertės BTEX sumai). Pažymima, kad skirtingu metu ir skirtingų laboratorijų (AAA ir Čekijos) atliktų rūsyje imtų mėginių tyrimų rezultatai yra panašūs.