Pats R.Klovas BNS pranešė dar dėl anksčiau apie jį skelbtos informacijos ketinantis trauktis iš pareigų ministerijoje, tačiau tik po kelių mėnesių.

VTEK nurodė, kad R.Klovas įstatymus pažeidė ir laiku nedeklaruodamas savo ryšių su medžiotojų klubu „Girios“, jam taip pat priklauso pernai lapkritį į minėtas pareigas paskirtas D.Dudutis. Įsakymą dėl direktoriaus paskyrimo pasirašė R.Klovas, taip pat buvęs konkurso atrankos komisijos vadovu.

VTEK tyrimo duomenys rodo, kad abu vyrai kartu medžiojo jau tuo metu, kai vyko konkursas į departamento vadovus – pernai spalio 14-15 dienomis. VTEK duomenimis, R.Klovo vadovaujama konkurso komisija buvo sudaryta spalio 14 dieną, D.Dudutis prašymą stabdyti narystę klubo valdyboje pateikė spalio 16-ąją, po ką tik įvykusios medžioklės su R.Klovu. Be to, narystę pačiame klube prašė stabdyti ne iškart, o tik nuo spalio 26-osios.

Komisija nurodo, kad 2016–2017 metais R.Klovas ir D.Dudutis kartu medžiojo dar keturiose medžioklėse.

R.Klovas BNS sakė, kad nedeklaruodamas sąsajų su medžiotojų klubu padarė „žmogišką klaidą“, o vėliau interesus nurodė. Nuo sprendimų atrenkant ir skiriant D.Dudutį jis teigė nenusišalinęs, nes neįžvelgė tam teisinio pagrindo.

„Dėl nusišalinimo nuo konkurso VTEK buvo pateikti tokie motyvai, kad D.Dudutis buvo pateikęs prašymą ir dokumentus, įrodančius, kad jis nebe klubo narys, narystę sustabdė prieš pat konkursą. Prieš tą konkursą turėjome pasitarimą su pareigūnais, atsakingais už viešųjų ir privačių interesų deklaravimą ministerijoje, prieita bendros išvados, kad man nereikia nusišalinti (...). Kiek laiko D.Dudučiui reikia nebūti klubo nariu, kad aš ramia sąžine galėčiau nenusišalinti – tokių terminų nėra, įstatyme to nėra“, – BNS aiškino jis.

„VTEK pasakiau, kad būna šimtai situacijų, kad galiu su kažkuo bendrauti, plaukti baidarėmis, būti šventėje ir vėliau jis ateis į konkursą, kažkokie dar sprendimai dėl jo bus priimami. Aš esu įsitikinęs savo objektyviu sprendimu, manęs neįtakoja tos aplinkybės – medžioklė, dar kažkas“, – dėstė R.Klovas.

Ministerija konstatavo, kad D.Dudutis taip pat pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nes laiku nepateikė deklaracijos būdamas pretendentu į valstybės tarnybos pareigas.

Tyrimą VTEK atliko Seimo Antikorupcijos komisijos bei Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pranešimų pagrindu.

„Tyrimo metu surinktų aplinkybių visuma patvirtina abejones dėl R.Klovo sprendimų nešališkumo Aplinkos ministerijoje svarstant klausimus, tiesiogiai susijusius su D.Dudučiu“, – nurodo VTEK.

Komisija taip pat siūlo aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui įvertinti galimybę panaikinti pernai spalio 27 dieną vykusio konkurso rezultatus bei Aplinkos ministerijos kanclerio įsakymą dėl D.Dudučio priėmimo į šias pareigas.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas prieš dvi savaites BNS sakė, kad R.Klovas priėmė sprendimą trauktis iš pareigų, tačiau šiuo metu kancleris dirba ministerijoje, kitą savaitę jis planuoja išeiti atostogų.

LNK televizija balandžio mėnesį skelbė, kad kancleris „globoja aplinkosaugos institucijų vadovus, kurie turi ryšių su neskaidriais atliekų tvarkytojais“. Anot LNK, Aplinkos ministerijoje milijonai eurų išleisti informacinių technologijų sistemoms, tačiau jos neveikia, o už jas asmeniškai atsakingas R.Klovas. Televizija nurodė, kad R.Klovas taip pat globoja su buvusio aukšto aplinkosaugininko Alfredo Skindulio atliekų tvarkytojų grupe siejamą Vytautą Eidikonį ir jo vadovaujamą Valstybinę aplinkos apsaugos tarnybą.

R.Klovas savo ryšius neigia ir žada ginti savo reputaciją teismuose, žurnalistų etikos institucijose. Jis teigė, kad ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama patvirtinti arba paneigti žiniasklaidos informaciją. R.Klovo teigimu, prokuratūra nurodė, kad jis „neturi nei tiesioginių, nei netiesioginių ryšių“.

Vis dėlto jis sako sutaręs su ministru, jog nuo rugsėjo 8-osios paliks valstybės tarnybą, kad jo „kova dėl informacijos paneigimo, nebūtų kliuviniu ar našta“.

Aplinkos ministras K.Navickas prieš dvi savaites BNS taip pat sakė neturintis jokių tiesioginių įrodymų, kad kancleris elgiasi neteisėtai, tačiau pats paragino R.Klovą trauktis.

Kancleris tvirtino, kad jo susitarimo išeiti tik rugsėjį VTEK sprendimas nepaankstins, nes komisija nenustatė, jog tai buvo šiurkštus pažeidimas, nepasiūlė skirti jam nuobaudos, o jis pats tuo metu interesų konflikto neįžvelgė.

„Su ministru kalbėjau, kad jei įžvelgiama, kad man reikėtų skirti kokią nuobaudą ar pradėti tyrimą, vienareikšmiškai nevengiu tyrimų ir bendradarbiauju“, – sakė jis.