Tai rodo BNS užsakymu rinkos tyrimų bendrovės RAIT birželį atlikta apklausa.

Tyrimo metu respondentų klausta: "Kaip manote, ar KGB kadrinių ir rezervo karininkų bei neprisipažinusių slaptųjų bendradarbių pavardės turėtų būti viešai paskelbtos, ar ne?".

Kiek daugiau nei trečdalio (35,3 proc.) tyrimo dalyvių nuomone, turėtų būti paskelbtos neprisipažinusių KGB slaptųjų bendradarbių pavardės.

31,9 proc. respondentų nurodė, kad turėtų būti paskelbtos KGB kadrinių karininkų pavardės.

Tokia pat dalis apklaustųjų (31,9 proc.) mano, kad jokių KGB karininkų ir slaptųjų bendradarbių pavardžių nereikia viešinti.

Ketvirtadalis respondentų (26 proc.) minėjo, kad turėtų būti paskelbtos KGB rezervo karininkų pavardės. 18,4 proc. tyrimo dalyvių neišreiškė nuomonės šiuo klausimu.

Didžiųjų miestų gyventojai statistiškai reikšmingai dažniau minėjo, kad neturėtų būti skelbiamos jokių KGB karininkų ir slaptųjų bendradarbių pavardės. Tuo metu 55-64 metų respondentai ir asmenys, įgiję aukštąjį išsilavinimą, dažniau teigė, kad turėtų būti paskelbtos KGB rezervo karininkų pavardės.

Šiuo klausimu nuomonės dažniau neturėjo moterys, jauniausi (15-24 m.) respondentai, asmenys, įgiję pradinį, pagrindinį išsilavinimą ir miestų gyventojai.

RAIT birželio 9-16 dienomis apklausė 1032 nuolatinius Lietuvos gyventojus nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

Seimas jau yra pradėjęs svarstyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko konservatoriaus Arvydo Anušausko inicijuotas Dokumentų ir archyvų įstatymo pataisas, kuriomis atveriamas neribotas priėjimas prie KGB ir kitų buvusios SSRS specialiųjų tarnybų rezervo karininkų bylų.

Be to, Seimas po pateikimo yra pritaręs Liustracijos įstatymo redakcijos projektui, pagal kurį liustracijos procesas turėtų būti baigtas iki 2012 m. liepos 1 d.

Pagal projektą asmenys, kuriuos Liustracijos komisija yra pripažinusi arba pripažins slapta bendradarbiavus su SSRS specialiosiomis tarnybomis, 10 metų nuo to fakto paskelbimo viešai negalėtų eiti pareigų, į kurias skiria Seimas, prezidentas, Seimo pirmininkas, Vyriausybė arba premjeras. Taip pat tokie asmenys negalėtų būti viceministrais, ministerijos kancleriais, valstybės institucijų ar įstaigų vadovais, jų pavaduotojais, dirbti valstybinių bei savivaldybių mokyklų vadovais, eiti prokurorų, Valstybės kontrolės pareigūnų, statutinių tarnautojų pareigų.

Neprisipažinusiems slaptiems KGB bendradarbiams 10 metų būtų uždrausta dirbti krašto apsaugos sistemoje, Valstybės saugumo departamente, diplomatinėje tarnyboje, eiti pareigų, susijusių su Lietuvos ir (ar) su užsienio valstybių ar tarptautinių organizacijų įslaptintos informacijos naudojimu ar tokios informacijos apsauga, būti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių vadovais ar tokias įmones saugančių saugos tarnybos ar saugos padalinio vadovais.