Apie katalikų bažnyčioje sudarytas santuokas civilinės metrikacijos skyriams turės pranešti ne patys jaunieji, o bažnyčios atstovai.

Iki šiol amžiną meilę prisiekę tik bažnyčioje jaunieji per dešimt dienų turėdavo patys informuoti Civilinės metrikacijos skyrių, kuris santuoką įregistruoja. To nepadarius santuoka teisiškai negalioja.

Įtvirtinant pakeitimus siūloma pakoreguoti Civilinės metrikacijos taisykles ir numatyti, kad bažnyčia apie sudarytą santuoką privalės pranešti Civilinės metrikacijos skyriui faksu, elektroniniu būdu ar asmeniškai pristatydama pranešimą.

Po to, kai tai bus padaryta, apie santuokos įtraukimą į apskaitą Civilinės metrikacijos skyrius sutuoktinius informuos išsiųsdamas jiems pranešimą jų nurodytu gyvenamosios vietos ar elektroninio pašto adresu.

Tokiu pat būdu sutuoktiniai bus informuojami ir tais atvejais, kai bažnyčios nustatyta tvarka sudaryta santuoka nebus įtraukiama į apskaitą dėl pranešime esančių esminių klaidų, taip pat santuokos nutraukimo atveju.

Pranešime bus pateikiama ir informacija apie tai, kur ir kokio dydžio valstybės rinkliavą turi sumokėti sutuoktiniai, atsiimdami santuokos liudijimą, jei jiems jo reikia.

Nauja tvarka taip pat padės užkirsti kelią ir piktnaudžiavimo atvejams, kai nepranešti apie sudarytą santuoką yra naudinga. Pavyzdžiui, tuomet, kai asmenys nenori prarasti našlio pensijos ar kokios kitos pašalpos, gaunamos už jau mirusio buvusio sutuoktinio nuopelnus.