„Dabartinės taisyklės Latvijoje numato, kad asmenys, grįžtantys iš šalies, kurioje 14 dienų sergamumo koronavirusu rodiklis yra didesnis nei 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, privalo dviem savaitėms saviizoliuotis. Ši tvarka taikoma tiek Latvijos gyventojams, kurie grįžta iš paveiktų šalių, tiek turistams, kurie atvyksta į Latviją“, – BNS atsiųstame komentare teigia Latvijos sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorė Santa Livina.

„Jei Lietuva pasieks šį rodiklį, pagal galiojantį reglamentą bus taikoma tokia pati tvarka – Lietuvos gyventojai, atvykę į Latviją, turės 14 dienų izoliuotis“, – pridūrė ji.

Vis dėlto S. Livina pabrėžė, kad „artimiausiu metu“ Latvijos Vyriausybė planuoja svarstyti šį klausimą.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį spaudos konferencijoje sakė, kad kaimyninė Latvija neturi plano neįsileisti lietuvių dėl didėjančio susirgimų koronavirusu skaičiaus.

„Jie nesiruošia mūsų niekaip uždaryti ir neįsileisti. Jie gali galbūt rekomenduoti savo piliečiams nevykti į Lietuvą, bet bent jau kol kas tokio plano mūsų neįsileisti jie neturi“, – teigė jis.

Latvijoje iš trijų Baltijos šalių šiuo metu epidemiologinė situacija yra geriausia – ten nustatoma mažiausiai naujų koronaviruso atvejų.

Tuo metu Lietuvoje koronaviruso atvejų kasdien nustatoma po kelias dešimtis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje sergamumo koronavirusu rodiklis per pastarąsias 14 dienų siekia 14,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Latvijoje – 2,3, Estijoje – 8,8 atvejo.

Lietuva, Latvija ir Estija yra sutarusios dėl vadinamojo „kelionių burbulo“ – Baltijos šalys taiko tokias pačias taisykles iš Europos Sąjungos ir dar kelių Bendrijai nepriklausančių valstybių grįžtantiems piliečiams ar atvykstantiems užsieniečiams.