Trečiadienį dienraštis „Respublika" spausdina publikaciją, kurioje europarlamentaras V. Tomaševskis, paklaustas, kaip lenkų tautinės mažumos atstovai turėtų integruotis į Lietuvos visuomenę, prastai mokėdami lietuviškai, tvirtino, kad lenkai Lietuvoje gyveno visada, ir būtent lietuviai turėtų integruotis.

„Kur integruotis? Kur mes turime integruotis? Mes čia gyvename visada. (...) Tai jūs turite šiame krašte integruotis, nes jūs čia atvažiavote. Jūsų protėviai turi čia integruotis. O mes neturime integruotis. Čia mūsų žemė. Nueikite Vilniuje į senas kapines - vien lenkiškos pavardės", - aiškino V. Tomaševskis.

„Tai alyvos pylimas į degantį laužą ir apskritai Lietuvoje kilusios diskusijos beveik lygioje vietoje dėl lenkų mažumos padėties, Lietuvos-Lenkijos santykių yra labai prieštaringos, ir rezultatai kol kas yra itin neigiami. Vienoje ir kitoje pusėje yra daug nepasitenkinimo, trūksta dialogo. Iš vienos ir kitos pusių vyrauja nuomonės ir pareiškimai. Tos nuomonės ir pareiškimai dažnai nėra pagrįsti", - naujienų agentūrai ELTA V. Tomaševskio pasisakymus komentavo politologas A. Krupavičius.

A. Krupavičius paminėjo, kad neseniai buvo susitikęs su žinomais lenkų sociologais ir politologais. Vienas jų - Radekas Markovskis teigė, kad šiuo metu dvišaliuose santykiuose galbūt egzistuoja kartų klausimas. Anot lenkų politologo, kol Lenkijoje ir Lietuvoje nesikeis kartos, tol trintys ir įtampos bus tikėtinos.

„Tiesą sakant, ne visai pritariu tokiam požiūriui, nes Lietuva su Lenkija, įskaitant ir lenkų mažumą Lietuvoje, per pastaruosius 10-15 metų turėjo civilizuotus, konstruktyvius santykius, ir tų problemų buvo gerokai mažiau, triukšmo taip pat", - komentavo Eltos pašnekovas.

Tuo tarpu su kitu lenkų sociologu, pasak A. Krupavičiaus, buvo prieita prie bendros nuomonės, kad galbūt apskritai abiejų valstybių akademikams ir intelektualams reiktų pradėti kalbėtis ir būti stimulu, kuris inicijuotų diskusiją dėl dabartinės situacijos. Juo labiau Lietuvos-Lenkijos tema eskaluojama abiejų valstybių žiniasklaidoje.

„Bet esminio komponento, tai yra dialogo, kalbėjimosi tarpusavyje yra labai mažai, objektyvaus vertinimo nedaug. Yra daug pareiškimų, politikavimo blogąja prasme", - konstatavo Kauno technologijos universiteto profesorius.

Politikavimu, vienpusišku požiūriu į istoriją bei Vilniaus krašto situaciją A. Krupavičius pavadino ir V. Tomaševskio viešus pasisakymus. Jis taip pat teigė įžvelgiąs ir asmeninių V. Tomaševskio tikslų politikoje.

„Tikslai - stiprinti Lenkų rinkimų akciją. Artėja parlamento rinkimai ir Lenkų rinkimų akcija, matyt, tikisi peržengti 5 proc. barjerą proporcinėje formulėje ir kuo daugiau bus diskutuojama dėl lenkų mažumos būklės Lietuvoje, tuo labiau viliamasi, kad jų rinkėjas bus mobilizuotas, bus aktyvus, dalyvaus ir, be abejo, balsuos už Lenkų rinkimų akciją", - apie V. Tomaševskio tikslus kalbėjo politikos apžvalgininkas.

Politologas paragino tiek lenkų atstovus Seime, tiek parlamento frakcijas bei Prezidentę Dalią Grybauskaitę rengti diskusijas dvišalių santykių tema.

„Nes iš tikrųjų, situacija Lietuvos-Lenkijos santykiuose ir šioje diskusijoje yra nenormali. Keista, kad Lenkija turi jauną, liberalią, vakarietišką politikų kartą, ir Lietuvoje taip pat yra gana jauna ir liberali politikų generacija, bet tos kartos nesugeba susitarti. Gyvename su daugybe tautinių prietarų", - apibendrino politologas.

E.Masiulis: V.Tomaševskis turėtų atsakingiau reikšti savo mintis

Europos Parlamento narys V. Tomaševskis, interviu dienraščiui „Respublika" pareiškęs, kad Lietuvoje turi integruotis lietuviai, o ne lenkai, turėtų atsakingiau viešai reikšti savo mintis, teigia Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis.

„Mano nuomone, tokie aukšti pareigūnai turėtų atsakingiau viešai reikšti savo mintis, o neeskaluoti nereikalingų įtampų ir neužmiršti, kad jie vis tik yra išrinkti Lietuvos piliečių", - naujienų agentūrai ELTA sakė E. Masiulis, komentuodamas V.Tomaševskio pasisakymus.

Tai, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytas Švietimo įstatymas jau apskųstas Europos Komisijai ir JAV valstybės sekretorei Hillary Clinton, liberalas vertina kaip politikavimą.

„Manau, kad tai yra tiesiog bandymas politikuoti. Bet iš tikrųjų lietuvių ir lenkų santykiai daug šimtmečių buvo grindžiami abipusiu pasitikėjimu ir pagarba vieni kitiems. Detalių eskalavimas neturėtų tapti mūsų santykių su Lenkija pagrindine tema", - mano E. Masiulis.

V.Stundys: V.Tomaševskis karščiuojasi

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys mano, kad buvęs Seimo narys, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, pareiškęs, kad ne lenkai, o lietuviai turi integruotis Vilniaus krašte, karščiuojasi.

„Politikas tiesiog karščiuojasi ir demonstruoja isterinę laikyseną. Žinoma, jo nuomonė neargumentuota ir negrindžiama jokias faktais, visiškai painiojanti pamatinius dalykus. Iš jo pasakymo galima suprasti, kad yra Lietuva ir kažkas šalia Lietuvos. O mes kalbame apie vieningą ir vientisą Lietuvą", - trečiadienį naujienų agentūrai ELTA sakė V. Stundys.

Seimo komiteto pirmininko teigimu, Švietimo įstatymas būtent siekia sudaryti visiems mūsų žmonėms, nepaisant tautybės, vienodas galimybes dalyvauti valstybės reikalų tvarkyme.

„O vienas iš pamatinių ir esminių dalykų yra, be abejo, valstybinės kalbos gebėjimai. Esu įsitikinęs, kad mokėti valstybinę kalbą nėra subjektyvus asmens nusiteikimas, o tai yra prievolė, pareiga", - mano V. Stundys.