Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad renginio dalyviai ketina aptarti liepą vyksiantį NATO viršūnių susitikimą. Taip pat didelis dėmesys bus skirtas tiek konvencinėms, tiek ir hibridinėms grėsmėms:

„Įprastai visada diskutuojama saugumo tematika. Šiemet vyks labai svarbus Aljanso viršūnių susitikimas ir, aišku, tikimės prieš tai vykusio Velso susitikimo loginės tąsos. Tikimės sprendimų, kurie bus nepaprastai svarbūs ne tik visam aljansui, bet ir mūsų regiono, taip pat ir Lietuvos saugumui. Aspektų labai daug, jie visi persipynę – tai ir santykiai su Rusija, Maskvos veiksmai Ukrainoje ir Sirijoje. Taip pat hibridinės grėsmės, ne tik konvencinės – kibernetinės, energetinės, informacinis karas. Manau, visa tai bus aptarta, juo labiau, kad pokalbiai bus neformalūs, kažkokių sprendimų nesitikima, bet norisi pasitikrinti požiūrius. Diskusijos naudingos todėl, kad tarp mūsų yra nemažai tokių, kurie vėliau priima sprendimus. Apskritai, po tokių susitikimų atsiranda daugiau pasirinkimo galimybių ir idėjų, juo labiau, kad šie metai, kaip matyti, bus gana įtempti“, - „Žinių radijo“ laidoje „Žvilgsnis“ sakė ministras.

NATO vadovų susitikime, kuris vyks liepos 8-9 dienomis Varšuvoje, anot ministro L. Linkevičiaus, kaip tikimasi, bus paskelbta apie NATO Parengties veiksmų plano visišką įgyvendinimą:

„Mes kalbame apie tai, kad mūsų saugumo užtikrinimo priemonės turi būti nuolatinės, ilgalaikės, kad būtų integruoti kariniai pajėgumai, užtikrintas fizinis sąjungininkų buvimas mūsų regione. Ir ne tik karių, bet ir technikos. Jau veikiantis Lietuvoje NATO štabas turėtų įgauti didesnį operacinį pajėgumą. Taigi, tai turėtų būti tam tikra tąsa darbų, kurie buvo pradėti, įgyvendinant Velso viršūnių susitikime“, - sakė ministras L. Linkevičius.

Prezidentė su "Sniego susitikimo" dalyviais aptarė saugumo iššūkius

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su tradiciniame "Sniego susitikime" (Snow Meeting) dalyvaujančiais įtakingais užsienio ir saugumo politikos ekspertais, analitikais, viešąją nuomonę formuojančiais politologais ir žurnalistais, aptarė tarptautinę saugumo aplinką, aktualius NATO ir kovos su priešiška propaganda klausimus.

Šiemet "Sniego susitikimo" tema - padėtis Ukrainoje ir pasirengimas liepą Varšuvoje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui.

Pasak Lietuvos vadovės, per beveik dešimtmetį "Sniego susitikimas" tapo sėkmingu neformaliu aukšto lygio forumu, kuriame įvairių šalių ekspertai dalijasi savo įžvalgomis ir patirtimi.

Lietuvos ir užsienio saugumo politikos ekspertų "Sniego susitikimas" sausio 14-15 dienomis vyksta Trakų rajone. Jis surengtas devintą kartą. Į jį susirinko per 60 dalyvių - tarptautinės politikos ir saugumo ekspertų, keletas užsienio reikalų ministrų, JAV valstybės departamento ir NATO pareigūnų, nevyriausybinių organizacijų atstovų.

Į susitikimą šiemet pakviesti Latvijos, Estijos, Slovakijos, Rumunijos užsienio reikalų ministrai, Jungtinės Karalystės Europos reikalų ministras Davidas Lidingtonas, JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland, NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbow, Jungtinių sąjungininkų pajėgų vadavietės Neapolyje vadas admirolas Markas Fergusonas.