"Kolegija neatsižvelgė į konkrečias bylos aplinkybes bei V.Uspaskicho vaidmenį nusikalstamų veikų padaryme", - teismo posėdyje sakė Apeliacinio teismo teisėjas Linas Šiukšta.

Nutartyje teigiama, kad Vilniaus apygardos teismas nesulaukė patikrinimo rezultatų iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl V.Uspaskichui išduotos medikų pažymos pagrįstumo, sprendimas išskirti bylą buvo neracionalus ir skubotas, tokio sprendimo priėmui trūko duomenų, kad kaltinamasis dėl sveikatos ilgai negalės dalyvauti posėdžiuose. Be to, konstatuota, kad nėra pakankamo pagrindo išskirti bylą, jei kaltinamasis posėdyje nebuvo trumpiau nei mėnesį.

"Kita vertus susirgimai, kaip opaligė, negali būti laikomos toliomis ligomis, dėl kurių ilgai negali dalyvauti teismo posėdyje", - sakė teisėjas L.Šiukšta.

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas, išskirdamas kaltinamojo V. Uspaskich bylą į atskirą, vadovavosi nuostata greičiau išnagrinėti bylą dėl kitų kaltinamųjų.

"Tačiau skundžiamoje nutartyje nebuvo išdėstyta jokių motyvų, kad bylos išskyrimas dėl V. Uspaskicho tikrai nepakenks vadinamosios Darbo partijos bylos išnagrinėjimo išsamumui. Teismas atkreipia dėmesį, kad V. Uspaskicho vaidmuo vadinamojoje Darbo partijos byloje nurodomas kaip pagrindinio nusikalstamų veikų organizatoriaus ir vadovo. Jau vien dėl šios priežasties kolegija daro išvadą, kad bylos dėl V. Uspaskicho išskyrimas gali pakenkti Darbo partijos bylos nagrinėjimo teisme išsamumui, nes gali trukdyti teisingai nustatyti bylos aplinkybes ir kitų šioje byloje kaltinamų asmenų kaltės klausimus", - paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas.

Be to, Apeliacinis teismas primena, kad pagal Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktiką nuosprendyje negali būti formuluočių apie nenuteistus ar neteisiamus asmenis, jų kaltę padarius nusikalstamas veikas. Todėl atskirai nagrinėjant V. Uspaskicho bylą ir jį kaltinant tų pačių nusikalstamų veikų padarymu, gali iškilti ir išankstinės nuomonės dėl bylos baigties, teismo nešališkumo klausimas.

Lietuvos apeliacinis teismas nurodė, kad pagal byloje surinktą medžiagą V.Uspaskichas į teismo posėdžius, vykusius per trumpesnį negu vieno mėnesio terminą, neatvyko dėl pateisinamos ir svarbios priežasties, jo gydymo terminas pagal pateiktus medicininius dokumentus ir gydymo pradžią (vasario pabaiga) yra arba jau pasibaigęs arba greitai pasibaigs.

Teisėjų kolegija taip pat paskelbė, kad jeigu paaiškėtų naujos aplinkybės, Vilniaus apygardos teismas dėl V.Uspaskicho bylos išskyrimo galėtų dėl išskirtimo spręsti dar kartą.

Vilniaus apygardos teismas sukčiavimu kaltinamo V.Uspaskicho baudžiamąją bylą į atskirą išskyrė kovo viduryje politikui dėl ligos trečią kartą iš eilės neatvykus į Darbo partijos bylos posėdį.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Be V.Uspaskicho, kaltinimai pateikti dar trims asmenims.

V.Uspaskichas kaltinimus atmeta ir sako, jog byla yra politinė.