Apeliacinio teismo vertinimu, nėra pagrindo teigti, kad konkursą laimėjusi idėja yra netinkama.

„(...) Šiame etape, kai buvo vertinama tik pačios idėjos meninė vertė ir nesant byloje jokių duomenų, kurie jau dabar leistų neabejotinai tvirtinti, kad A. Labašausko pasiūlyta memorialo idėja akivaizdžiai neatitinka statybos techninių reglamentų ir (ar) paveldosaugos reikalavimų arba pažeidžia Lukiškių aikštės vertingąsias savybes, nėra pagrindo konstatuoti, jog konkursą laimėjusi idėja yra netinkama“, – rašoma teismo nutartyje.

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija taip pat pažymėjo, kad jei ateityje paaiškėtų, kad „Laisvės kalvos“ idėjos negalima įgyvendinti, nes ji prieštarauja įstatymo normoms, paminklas neturėtų būti statomas.

Prieš trejus metus vykusių Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro kūrybinių dirbtuvių rezultatus ginčijo antrojoje vietoje likusio „Vyčio“ memorialo autoriai – architektai Kęstutis Akelaitis, Gintaras Čaikauskas ir Linas Naujokaitis, dailininkas Rimantas Dichavičius bei pačios skulptūros autorius Arūnas Sakalauskas.

Ieškovai prašė, kad sprendimas paskelbti laimėtoją būtų pripažintas neteisėtu, o pačios kūrybinės dirbtuvės tęsiamos.

Vilniaus apygardos teismas pernai lapkritį taip pat konstatavo, kad šis konkursą laimėjęs skulptoriaus A.Labašausko kūrinys „atitiko kūrybinių dirbtuvių keliamus reikalavimus“ ir atmetė ieškovų teiginius, jog konkursas organizuotas neskaidriai. Šį sprendimą ieškovai apskundė Apeliaciniam teismui.

Kultūros ministerija yra įsipareigojusi skirti kūriniui 0,5 mln. eurų – pinigus pervesti žadėta pasibaigus teismams, taip pat suderinus projektą paveldosauginiais aspektais.

Diskusijos dėl Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir memorialinių akcentų vyksta nuo nepriklausomybės atkūrimo, ypač jos paaštrėjo šįmet vasarą Vilniaus savivaldybei nusprendus aikštėje įrengti laikiną dirbtinį paplūdimį.

Reaguodamas į sostinės savivaldybės sprendimą Seimas priėmė specialų Lukiškių aikštės įstatymą, nustatantį, kad tai yra pagrindinė šalies reprezentacinė aikštė su Vyčio monumentu.

Pagal šį įstatymą erdvė turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams ir sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja nedelsiant, tačiau gali būti kasacine tvarka skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.