Trijų teisėjų kolegija mano, kad tokiai ekspertizei nėra pagrindo, nes liudytoja Nijolė Steponavičiūtė patvirtino, kad orderį surašė ji.

„Nėra ginčo, kas surašė orderį. N. Steponavičiūtė paaiškino orderio surašymo aplinkybes ir tai bus teismo vertinimo dalykas - ar tikėti, ar ne“, - paaiškino teisėja Violeta Ražinskaitė.

Jeigu teismas būtų paskyręs šią ekspertizę, bylos nagrinėjimas būtų užsitęsęs - byla iki išvadų gavimo būtų sustabdyta. Skirti ekspertizę prašė nuteisto politiko Viktoro Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis.

„Kokias bylai reikšmingas aplinkybes išaiškinsime? Jeigu parašė tūkstantį, o pakalbėjusi telefonu prirašė tris nulius, tai kas čia keičiasi?“, - ironizavo prokuroras Saulius Verseckas. Jis mano, kad skirti ekspertizę, visoms šalims sutariant, kas tą orderį surašė, visiškai netikslinga.

Tuo metu V. Uspaskichas pareiškė nepasiduosiantis ir žada teikti naujus prašymus dėl ekspertizės kitiems, jo manymu, suklastotiems orderiams.

„Tokio optimisto, kaip aš, nerasit niekur. Ačiū, kad nors gilinatės, ne taip, kaip pirmoje instancijoje“, - teisėjai V. Ražinskaitei posėdyje sakė V. Uspaskichas.

Teismas posėdyje taip pat apklausė informacinių technologijų ekspertą. Toliau bylos nagrinėjimas apeliacine tvarka bus tęsiamas gegužės 5 dieną. Į jį bus kviečiama Kultūros ministro patarėja Dalia Vencevičienė. Grigoravičiūtės pavardę anksčiau turėjusi moteris yra dirbusi Darbo partijoje, ji galėjo bendrauti su byloje minimais asmenimis, galbūt Virginija Jagminaite Balnaitiene.

Balandžio 4 dieną vykusiame posėdyje pagrindinė Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylos liudytoja N. Steponavičiūtė per apklausą patvirtino anksčiau Vilniaus apygardos teisme duotus parodymus, kad partijoje egzistavo neoficiali buhalterija.

Ji taip pat patvirtino savo pasakojimą, kad grynuosius pinigus iš partijos būstinės veždavo į įmonės „Kartonas“ patalpas ir apskaitydavo. Iš pradžių figūravo mažesnės sumos, didesnės atsirado prieš Europos Parlamento rinkimus. Ji tvirtino, kad iš būstinės būdavo atvežama iki 300-400 tūkst. litų grynaisiais.

„Orderį nuo pradžios iki galo surašiau aš. Kodėl nuliai skiriasi, trys paskutiniai - išrašymo aplinkybių neprisimenu. Aš matau tikrai, kad čia mano raštas. Tas milijonas tikrai buvo“, - patvirtino liudytoja, kalbėdama apie kasos išlaidų orderį, kuriame įrašytas 1 mln. litų.

N. Steponavičiūtė sakė, kad rašysena gali skirtis dėl skirtingų šratinukų naudojimo, rašymo aplinkybių - sėdėdama ar stovėdama rašė.

Valstybės saugomos N. Steponavičiūtės apklausa 2012 metais jau vyko Vilniaus apygardos teisme, dabar pagrindinės bylos liudytojos pasakojimo apie partijoje galbūt egzistavusią „juodąją buhalteriją“ išklausė ir Lietuvos apeliacinis teismas. Posėdžio metu N. Steponavičiūtė prieidavo prie teisėjų, vartė byloje esančius buhalterinius dokumentus ir atsakinėjo į proceso dalyvių klausimus.

Moteris yra pasakojusi, kad iš partijos „juodosios buhalterijos" lėšų finansuoti renginiai, koncertai, mokėtas darbo užmokestis partijos nariams, skirtos išmokos maždaug 60-čiai partijos skyrių.

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją V. Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V. Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

Prokurorai, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai Vilniaus apygardos teismo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Po šio teismo verdikto nuosprendžiai įsiteisėja.

Prokuroras S. Verseckas teigia, kad senaties terminas Darbo partijos byloje jau yra neaktualus, nes pirmosios instancijos teismui priėmus apkaltinamąjį nuosprendį, senaties terminas nebeskaičiuojamas.