Teisėjas Audrius Cininas paskelbė, kad 31 metų J. Kvedorelytę atleidžia nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą – už ją sutiko laiduoti vaikų darželyje auklėtoja dirbanti jos sesuo.

Kad kaltinamoji būtų atleista nuo atsakomybės, neprieštaravo ir valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras.

Pirmadienį paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – jis įsiteisės, jeigu niekas jo neskųs apeliacine tvarka.

Bylos duomenimis, už palankaus sprendimo priėmimą po kilusio skandalo narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) sustabdžiusi ir iš advokatų padėjėjų sąrašų išsibraukusi J. Kvedorelytė buvo pasiryžusi sumokėti 3 tūkst. eurų (daugiau kaip 10 tūkst. litų), tačiau vos tik perdavusi 5 tūkst. Lt buvo sulaikyta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų.

Jiems apie siūlomą kyšį jau buvo pranešęs prokuroras V. Paulauskas ir pasienietis Rolandas Volskis, per kurį advokato Kęstučio Virbicko (jis per praėjusius rinkimus pagal LSDP sąrašą Kėdainių apygardoje siekė patekti į Seimą) kontoroje advokato padėjėja dirbusi J. Kvedorelytė norėjo perduoti pinigus.

Prieš teismą stojusi J. Kvedorelytė savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai atgailavo.

„Tai man gyvenimo pamoka, dėl to išėjau iš advokatūros, sugriuvo ir mano politinė karjera, partijoje praleidau 10 metų, dabar viską pradedu iš naujo – visada saugojau savo reputaciją, o šis įvykis jai tikrai garbės nepridėjo“, – teisme yra sakiusi J. Kvedorelytė.

Nustatyta, kad J. Kvedorelytė nuo 2011-ųjų rugpjūčio 24-osios iki rugsėjo 26-osios per Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūną R. Volskį siekė papirkti prokurorą V. Paulauską.

Su pasieniečiu J. Kvedorelytė bendravo „Skype“ ir neformalių susitikimų metu, kai šiam pasiūlė 3 tūkst. eurų už jos klientams palankaus sprendimo priėmimą V. Paulausko atliekamame ikiteisminiame tyrime – grąžinti automobilį „BMW X5” savininkui, kurio interesams ji atstovavo.

Nustatyta, kad 2012 m. sausio 23 d. apie 14 val. J. Kvedorelytė susitiko su R. Volskiu ir per jį, kaip tarpininką, prokurorui perdavė 5 tūkst. Lt kyšį.

Buvusi advokato padėjėja pasakojo, kad su žmonėmis iš Italijos buvo sudariusi atstovavimo sutartį, nes Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo sulaikytas jiems priklausantis automobilis „BMW X5”.

Advokato padėjėja dirbusi moteris sakė, kad paskambino R. Volskiui ir bandė išsiaiškinti, ar jos klientai gali atgauti automobilį.

„Paskambinau R. Volskiui ir paklausiau apie situaciją, o jau gal kitą dieną jis mane susirado „Facebook“ ir pradėjo bendrauti neformaliai, – teisme pasakojo J. Kvedorelytė. – Iš pradžių neketinau siūlyti kyšio, nes R. Volskis užtikrino, kad mašina nevogta ir ją turėtų grąžinti. Vėliau nuėjau pas prokurorą ir supratau, kad mašinos negrąžins, pagalvojau, gal nori pagreitinti, bet čia buvo mano klaidingas įsitikinimas... Mes pakankamai daug bendravome su R. Volskiu, galvojau, gal pasiūlyti, nes girdėjau, kad taip vyksta. Ir R. Volskiui pasiūliau, nes klientams buvau pasakiusi, kad grąžins mašiną. Nenorėjau pavesti klientų, jie man buvo davę avansą, norėjau viską greičiau išspręsti ir pasiūliau...“.

J. Kvedorelytė teigė, kad su tyrėju susitikinėjo kavinėje. „Kai pirmą kartą su juo sėdėjom kavinėje, paklausiau, kas yra šios bylos prokuroras, jis atsakė, jog V. Paulauskas, sakė, jog gerai su juo sutaria, yra buvęs pas jį namuose“, – kalbėjo kaltinamoji.

„R. Volskiui sakiau, gal klausimą greičiau išspręsti, mums svarbiausia buvo kuo greičiau atgauti automobilį, – tęsė J. Kvedorelytė. – Juk jeigu mašina nevogta, kodėl yra tokios problemos. R. Volskis man pasakė, kad geriau pasakyčiau sumą, aiškino, jog jau kalbėjo su V. Paulausku. Sumos iš karto neįvardijau, sakiau, jog pasidomėsiu, kiek galėtų sumokėti. Tada klientams pasakiau, kad pervestų pinigus, kuo greičiau viską sutvarkytume už 3 tūkst. eurų.

Kai kalbėjau su R. Volskiu, jis sakė, kad už keletą tūkstančių prokuroras neprasidės, jeigu bus maža suma, jis negrąžins mašinos“.

Moteris aiškino, kad R. Volskis buvo ją įspėjęs, jog juos gali stebėti specialiosios tarnybos.

„Kai susitikome su R. Volskiui prie sporto klubo, parašiau raštelį su suma, nes buvau girdėjusi ir man R. Volskis sakė, kad reikia būti atsargiems ir manęs gali pasiklausyti, – tvirtino ji. – Po to R. Volskis pasakė, jog viskas gerai, tinka“.

Kaltinamosios teigimu, pinigų perdavimas užsitęsė, nes netikėtai iš akiračio dingo jos klientai iš Italijos.

„Italijos piliečiams nusiunčiau laišką, kad prokuroras sutinka, bet po to ilgai nebendravome, nes jie su manimi nesusisiekė, – tvirtino J. Kvedorelytė. – Kai jie atsirado, paskambinau R. Volskiui ir pasakiau, kad nebus 3 tūkst. eurų, bus mažiau, nes dar mokesčius reikės mokėti. Nenorėjau pavesti žmonių – ir R. Volskiui buvau pažadėjusi, ir italams. Tada mes su juo susitikome, perdaviau 5 tūkst. Lt. Iš tikrųjų turėjau nuojautą, kad mane sulaikys. Ir sulaikė, kai tik perdaviau pinigus“.

Dėl kyšio davimo STT agentų sulaikyta advokato padėjėja iš karto pripažino, jog per tarpininką bandė papirkti prokurorą. Iš tikrųjų, ją jau kurį laiką stebėjo STT – prokuroras ir tyrėjas buvo surašę tarnybinius pranešimus apie siūlomus pinigus.