Seimo komitetas pirmadienį aptarė liepos pradžioje Varšuvoje vykusio NATO viršūnių susitikimo rezultatus. Čia buvo patvirtinta, kad Baltijos šalyse ir Lenkijoje kitąmet bus dislokuoti tarptautiniai batalionai, kiekviename – apie tūkstantis karių. Į tokius NATO sprendimus kritiškai sureagavo Rusija, pavadindama tai grįžimu į Šaltojo karo laikus.

Po uždaro posėdžio žurnalistų klausiamas, ar toks NATO sprendimas nepaskatins Rusijos sutelkti dar daugiau karinės galios Karaliaučiaus srityje prie Lietuvos, komiteto vadovas A.Paulauskas sakė, jog Rusija karinę galią šioje teritorijoje stiprins nepriklausomai nuo Aljanso veiksmų.

„Mes tikrai nedalyvaujam tam (karinės galios varžybų) žaidime ir nedarom daugiau. Rusija nuosekliai nuo 2000 metų didina savo pajėgas, modernizuoja, tie patys „Iskander“, prieš 7-8 metus kalbėta, kad dislokuoti Kaliningrade. Dabar vėl pakartota ta žinia, kad jei čia atsiras batalionas, atsiras „Iskander“. Rusija turi aiškų nuoseklų planą ir jį vykdo, mes reaguojam, mes didinam savo apginamumą, o rusai, ar mes darysim, ar nedarysim, tuos veiksmus atliks“, – pažymėjo komiteto vadovas.

Lietuvoje bataliono formavimui vadovaus Vokietija, savo pajėgomis prie jo prisidės Beniliukso šalys, Norvegija ir Prancūzija. Latvijos bataliono formavimui vadovaus Kanada, EstijosJungtinė Karalystė, LenkijosJungtinės Valstijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (462)