„Tiek pasidarė komunistėlis, kad mums tikrai ne pakeliui, todėl išėjo daug žmonių“, - DELFI pasakojo buvęs partijos Kauno rajono skyriaus vadovas Antanas Zalieckas, kurio teigimu, su juo pasitraukę skyriaus nariai ketina prisišlieti prie Lietuvos socialdemokratų sąjungos.

„Po pralaimėtų savivaldos rinkimų, kuriuose mes praktiškai nieko nelaimėjome, išskyrus dvi vietas Jonavoje, bandžiau prezidiumą perkalbėti keisti partijos pavadinimą, pakoreguoti programą, išmesti visus tuos marksizmus, bet niekas manęs neklausė“, - teigė buvęs Lietuvos socialistinio liaudies fronto Kauno miesto skyriaus pirmininkas Vytautas Stančikas, kurio tvirtinimu, su juo pasitraukė ir apie šimtą skyriaus narių.

Pats A. Paleckis teigia, jog partiją paliko ne tiek ir daug narių, jo skaičiavimais po keliolika iš skirtingų skyrių, o visi išėjusieji ar išmestieji prieštarauja terminui „socializmas“ bei tiesiog nesuvokia, kad marksizmas yra rimta politinė srovė, kuri studijuojama viso pasaulio universitetuose.

A.Paleckis: partija marksizmą ketina plėtoti kūrybiškai

Pasak frontininkų vadovo, Karlo Marxo mintys bei teiginiai yra aktualūs ir šiandien, juolab, kad partijos programoje aiškiai pasakyta, jog partija ketina plėtoti ne brežnevinį marksizmą, o kūrybiškąjį.

„Esmė ta, kad jie prieštarauja terminui „socializmas“, kuris yra partijos programoje. Vadinasi, jie prieštarauja partijos programai, kuri buvo priimta prieš daugiau nei metus. Tas prieštaravimas kaupėsi kaupėsi ir po rinkimų tie keli žmonės pratrūko. Bet socializmas nereiškia, kad mes žūtbūt turime grįžti į praeitį, atvirkščiai, socializmas yra ateities dalykas“, - aiškino A. Paleckis.

„Daugybė K. Marxo teiginių dabar pasitvirtina: apie kapitalo išnaudojimą, apie turto kaupimąsi viename poliuje ir skurdo kaupimąsi kitame, apie tai, kad kapitalistai nesumoka visos algos, ką uždirba dirbantieji, ir apie tai, kad išeitis yra perimti dirbantiesiems ekonomikos kontrolę“, - pasakojo politikas.

Anot jo, daugeliui nepatenkintųjų tai atrodo, kaip grįžimas į brežnevinę praeitį, bet esą to tikrai nenorima.

A. Paleckis taip pat sako, kad iš partijos buvo pašalintas ir vienas narys Vitalijus Balkus, kuris socialiniame tinklapyje „Facebook“ partiją ir partijos narius kaltino grįžimu prie stalinizmo bei panašiais dalykais, nors, pasak jo, tai nėra pagrįsta.

Po teiginių apie Sausio 13-ąją žlugo rinkimų sąrašas Kaune

Buvęs Kauno miesto skyriaus pirmininkas V. Stančikas teigia partiją palikęs dėl A. Paleckio teiginių apie Sausio 13-ąją, taip pat dėl to, kad nenorima atsisakyti idėjų, kurios atrodo tarsi iš praeities. „Su manimi išėjo beveik visas Kauno skyrius“, - teigė pašnekovas.

Pasak jo, beveik visi išėjusieji turi minčių eiti į kitą politinę partiją, tačiau į kurią tiksliai, V. Stančikas kol kas atskleisti nenorėjo.

Jo teigimu, iš viso Socialistinis liaudies frontas iš viso turėjo daugiau nei dvidešimt skyrių.

„Taip negalima, čia ne XIX amžius, kad kalbėtume apie buržuaziją ir panašiai. Tokie žodžiai mėtosi... Man tai netinka“, - teigė V. Stančikas.

„Mane paveikė ir tie pareiškimai dėl Sausio 13-osios, ir kiti dalykai. Mes turėjome Kaune dalyvauti rinkimuose, buvo sudarytas sąrašas, tačiau po šito A. Paleckio pareiškimo dalis žmonių pasitraukė ir mums pritrūko vieno žmogaus, nesudalyvavom“, - pridūrė pašnekovas.

A.Paleckis nori būrelio marksizmui-leninizmui studijuoti?

Minorinėmis gaidomis vaizdą Socialistinio liaudies fronto gretose piešė ir buvęs partijos Kauno rajono skyriaus pirmininkas A. Zalieckas. Jo teigimu, A. Paleckis visiškai nukrypo į komunizmą bei Sovietų Sąjungą ir neva net pasiūlė steigti būrelį marksizmo-leninizmo studijoms.

„Galų gale posėdyje A. Paleckis pareiškė, kad reikia daryti būrelį ir nagrinėti marksizmą-leninizmą, studijuoti. Jūs jauna, jums juoką kelia, o mums, pagyvenusiems žmonėms, tai yra siaubas – nagrinėti, sudaryti kuopeles, visai kaip anksčiau buvo“, - pasakodamas šiurpo A. Zalieckas.

Pašnekovas teigia, kad toks požiūris prives partiją prie byrėjimo. A. Zalieckas teigia pats išsimokslinimą gavęs gyvendamas Sovietų Sąjungoje, ši imperija esą taip pat galėjo pasigirti gerais dalykais, bet apsiriboti tuo esą neprotinga.

„Kas teigiamo, paimkime iš to tariamo socializmo arba Tarybų Sąjungos, paimkime, kas gero, iš kapitalizmo, demokratijos, sudėkime ir viskas tvarkoje“, - svarstė A. Zalieckas.

„Prie Tarybų Sąjungos buvo tokia kaip specialybė – zampolitas. Ir jiems buvo pasakyta, kad yra Vladimiras Leninas, yra partija ir nieko daugiau, viskas šventa, jokios privačios nuosavybės. Juos paruošdavo į kariuomenę ir jie būdavo kaip peliukai, turėdavo vykdyti nurodymus. Ir jeigu tik kuris truputį paprotaudavo „možet tak necharašo“, iškart lėkdavo laipsniai ir išmesdavo. Tai aš jam ir sakau: „Algirdai, atsipeikėkim, amžius ne tas, nebūkim zampolitais“, - pridūrė pašnekovas.

Jo teigimu, A. Paleckiui buvo pasiūlyta sukviesti partijos suvažiavimą ir esą partijos nariai tegul apsisprendžia, kur suks partija, bet neva šis su tuo nesutikęs.

„Aš juo labai tikėjau ir jis, tarp kitko, yra sąžiningas, padorus žmogus žiūrint verslo klausimais, jis padorus, neapgaus, mandagus, tvarkingas, išsilavinęs, bet kas link politikos, tai bukesnio nesutikau“, - nusivylimo neslėpė A. Zalieckas.

DELFI primena, kad Socialistinis liaudies frontas susikūrė 2009-ųjų pabaigoje susijungus A. Paleckio „Frontui“ ir Lietuvos socialistų partijai. A. Paleckis anksčiau priklausė Lietuvos socialdemokratų partijai, tačiau buvo iš jos išmestas, nes ėmė kritikuoti partijos pirmininko ir premjero Gedimino Kirkilo vykdytą politiką bei nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“ kūrimą.