Kaltinimai sukčiavus, galimai tyčinis bendrovės bankrotas ir abejonių keliančios šimtatūkstantinės kreditorių sąskaitos - toks šešėlis krenta ant bendrovės "Komsega", žadėjusios Kauno rajone prie Babtų įkurti itin patrauklų industrijos parką. Šioje istorijoje minima ir Kauno savivaldybės tarybos nario, Socialinių, sveikatos ir šeimos reikalų komiteto pirmininko socialdemokrato A.Orlausko pavardė.

Kauno rajono apylinkės teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje bankrutuojančios bendrovės "Komsega" direktorius Kęstutis Matusevičius kaltinamas sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Kitame ikiteisminiame tyrime prokurorai aiškinasi, kodėl 18-os "Komsegai" priklausiusių žemės sklypų netoli Kauno vertinimai skiriasi 4-6 kartus, o Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba tiria, ar bendrovės bankrotas nebuvo tyčinis ir ar nebuvo nusikalstamai perpardavinėjami žemės sklypai.

2007-aisiais bendrovė „Komsega" gavo Kauno rajono savivaldybės sutikimą ir pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl industrijos parko kūrimo Babtų seniūnijoje. Tuo metu A.Orlauskas buvo rajono tarybos narys, prieš tai ėjęs įtakingas Kauno rajono vicemero pareigas, o jo žmona Edita Orlauskienė turėjo 34 proc. "Komsegos" akcijų.

Viešai buvo skelbiama, kad sklypuose ketinama sutvarkyti komunikacijas ir žemę parduoti investuotojams. Apie konkrečius terminus, kad čia suklestės logistikos sandėliai ir bendrovės, biurų pastatai nekalbėta. Dalį žemės bendrovė "Komsega" pardavė už gerokai didesnę kainą, nei sklypus buvo įvertinusi valstybės įmonė Registrų centras. Vis dėlto, kai kurie sklypus būsimame industrijos parke sumanę įsigyti žmonės dabar mina teismų slenksčius, nes tikina praradę po 390 litų grynaisiais sumokėtus pradinius įnašus, o ir žemės neturintys.

Ikiteisminį tyrimą atliekantiems prokurorams skundą pateikę kauniečiai tvirtina, kad bendrovę „Komsega" konsultavusios "North American Investment Consulting Inc." steigėjai ir akcininkai yra A.Orlauskas ir jo sūnus Martynas Orlauskas, tad kilo įtarimų, ar už konsultacijas "Komsegai" išrašyta sąskaita, siekianti kone 600 tūkst. litų, atitinka tikrovę.

Dar 2008 m. prasidėję teisminiai ginčai palietė ir A.Orlausko šeimą. Kauno apygardos teismas 2009 metų liepą areštavo jam ir jo žmonai priklausantį turtą - butą, namą ir žemės sklypus keliose vietose.

"Nenorėčiau komentuoti, nes yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl šmeižto. Viskas, kas surašyta ieškinyje ir dėl ko areštuotas mano turtas, yra absoliutus melas", - išgirdęs klausimus iš karto pareiškė A.Orlauskas.

Jam metamas šešėlis galimai prisidėjus išvaistant „Komsegos" turtą, tačiau politikas tvirtina neturėjęs ryšių su šia bendrove.

"Aš buvau akcininkės, kuri valdė 30 proc. akcijų, vyras", - tikino tarybos narys.

Paklaustas, ar jis su sūnumi yra "North American Investment Consulting Inc." akcininkas, iš pradžių bandė išsisukti neva nesupratęs klausimo, tačiau vėliau nusprendė grįžti prie savo pozicijos.

"Aš padaviau pareiškimą prokuratūrai dėl šmeižto", - sakė A.Orlauskas.