Visi pirkiniai buvo įsigyti už valstybės skirtas lėšas karo prievolei administruoti, tai yra valstybės deleguotas funkcijas 2001 metais Anykščių savivaldybėje įkurti karo prievolės administratoriaus darbo vietą.

Šiam tikslui iš Lietuvos Respublikos finansų ministerijos Anykščių savivaldybė gavo 46 tūkstančius litų, tačiau 2001 metų gruodžio 20 dieną įvykusiame tarybos posėdyje buvo nutarta, jog 33,8 tūkstančio litų turi būti panaudoti ilgalaikiam materialiam turtui įsigyti.

Tuomet nebuvo paaiškinta, kam konkrečiai bus panaudoti numatyti pinigai, o aiškinamajame rašte apie biudžeto išlaidas taip pat nebuvo rašoma apie naujuosius baldus, bet nurodytos išlaidos tremtinių kompensacijoms už konfiskuotą turtą, žalos atlyginimui dėl darbe sužalotos sveikatos, išlaidos mokiniams iš kaimo vietovių vežioti, mokesčiai "Sodrai" ir avansams skirtos lėšos.

Tuo tarpu karo prievolei administruoti skirtų lėšų valdytoja yra savivaldybės administracija, kuri, norėdama panaudoti lėšas ne pagal paskirtį, turi parašyti prašymą Finansų skyriui.

Dar prieš tarybos posėdį prašymą dėl krašto apsaugos lėšų perkėlimo į kitas išlaidas pasirašė Anykščių savivaldybės administratorius Vilius Juodelis ir Apskaitos skyriaus vedėja Virginija Talačkienė.

Tarybai priėmus palankų sprendimą 14 tūkstančių litų buvo pervesta į UAB "Alvalis" sąskaitą, mat ši firma pagamino baldus mero kabinetui ir pr Šimamajam. Baldus meras užsakė pats. Dar 11 tūkstančių litų skirta UAB "Elsis" už lazerinį spausdintuvą, per 8 tūkstančius buvo sumokėta tai pačiai kompiuterinės technikos bendrovei už Anykščių savivaldybės kompiuterių tinklo atnaujinimą.

Meras kaltę verčia administratoriui

Lė kalbintas Anykščių rajono meras Darius Gudelis teigė nepris Šimantis atsakomybės už naujai pirktus baldus ir sakė nesuprantantis, kodėl tik dabar susidomėta naujais baldais, kurie ir po jo kadencijos liks miesto savivaldybėje.

Gudelis tikino, kad baldų pirkimu rūpinosi savivaldybės administratorius Vilius Juodelis, todėl meras net nežinąs, kodėl baldai buvo pirkti būtent vienoje Anykščių bendrovėje, kurios savininkas Valdas Malinauskas, neoficialių šaltinių teigimu, yra geras mero draugas. Pats meras tai paneigė juokaudamas, jog Anykščiai mažas miestelis, kuriame bet kuris miestietis merui yra jei ne draugas, tai bent jau gerai žinomas asmuo.

Administratorius Juodelis, paprašytas pakomentuoti savo veiksmus, nutarė nieko nesakyti tol, kol nebus pateiktos kontrolierių išvados. Savo kaltės administratorius nei pripažino, nei paneigė.

Meras savavaliavo

Anykščių savivaldybės ūkvedys socialliberalas Robertas Matiukas, paklaustas apie istorijos pradžią, kalbėti sutiko tik gavęs savivaldybės administratoriaus leidimą. "Lietuvos žinioms" Matiukas atskleidė kitą baldų pirkimo versiją: liberalas Gudelis baldus UAB "Alvalis" užsakė pats, net neatlikus kainų apklausos, kuri yra būtina, o ją turi atlikti administratoriaus vadovaujama komisija.

Pasak pašnekovo, meras pasakęs, jog pinigai turi likti Anykščių rajone, o jei būtinai reikalingas finansinių pasiūlymų konkursas, jį reikia vykdyti, bet laimėtoja turinti būti aiški - UAB "Alvalis".

Matiukas pripažino: "Bijojau klastoti dokumentus, tai pasakiau savivaldybės administratoriui, juristui, kontrolierėms, bet jie visi pabijojo prieštarauti, todėl meras už mus visus nusprendė vienas".