Visgi, ministras pažymi, kad apie haubizų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS perdavimą Ukrainai nėra deramasi. Pasak jo, sprendimai neperduoti šių Lietuvos kariuomenės pajėgumų ukrainiečiams buvo priimti paskutiniame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje.

„Ten, kur buvo priimti sprendimai Valstybės gynimo taryboje – aš manau, kad negrįžkime prie tų klausimų. Sprendimai yra priimti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Anušauskas, akcentuodamas, kad Lietuva šiuo metu neturi kuo pakeisti ir taip ribotų priešlėktuvinės gynybos ir haubicų pajėgumų.

A. Anušauskas atkreipė dėmesį, kad kaimyninės Latvija ir Estija, nors ir turi mažesnes kariuomenes, rezerve laiko gerokai daugiau haubicų.

„Skirtumas yra akivaizdus ir kiekviena valstybė – šiuo atveju ir mūsų artimiausi kaimynai – perduoda tai, ką gali perduoti, ir to, ko reikia ukrainiečiams“, – nurodė jis.

Trečiadienį Kyjive apsilankęs ir su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu susitikęs Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda pranešė, kad artimiausiu metu ukrainiečius pasieks nauja ginkluotės siunta iš Lietuvos – artimojo nuotolio zenitinės patrankos L70 ir amunicija. Anot A. Anušausko, Ukraina šiuo metu vertina pateiktą Vilniaus pasiūlymą.

„Čia yra Lietuvos pateiktas pasiūlymas – ukrainiečiai jį dar turi įvertinti, ekspertuoti, kiek jiems bus efektyvus (šis pasiūlymas – ELTA) iš esmės kovojant su dronais. Lietuva pasiruošusi tai įgyvendinti. Bet mes kalbame dar ir apie daugiau ginkluotės, kurią Ukraina galėtų panaudoti, kurią mes perduotume iš Lietuvos. Tiesiog dabar vyksta, sakyčiau, techninio lygio pasitarimai. Kai bus galiausiai viskas suderinta, sutarta – be abejonės, apie tai paskelbsime“, – patikino krašto apsaugos ministras.

ELTA primena, kad paskutiniojo posėdžio metu Valstybės gynimo taryba (VGT) nusprendė, kad Lietuva ir toliau rems Ukrainą: jai bus papildomai suteikta amunicijos. Tačiau nuspręsta, kad haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS Lietuva neperduos. VGT taip pat nusprendė spartinti nuotolio oro gynybos sistemų įsigijimą.

Trečiadienį su V. Zelenskiu susitikęs G. Nausėda pažadėjo, kad Lietuva tęs nenutrūkstamą karinę, ekonominę ir humanitarinę paramą nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai – Vilnius tikino perduosiąs Ukrainai artimojo nuotolio zenitinių patrankų L70 ir amunicijos.

Kartu su G. Nausėda Kyjive lankęsis Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda po susitikimo pareiškė, kad jo šalis priėmė sprendimą perduoti Ukrainai kupą tankų „Leopard“.