„Tikrai prieš metus negalvojau, kad turėsiu galimybę Katedros aikštėje pristatinėti ukrainiečių nukautą okupantų tanką. Vasario 24 dieną, kuomet prieš metus paskambinau Ukrainos gynybos ministrui Oleksijui Reznikovui, jis pasakė, kad veržiasi desantas prie Kyjivo, o prie Charkivo, aplinkelyje mes jau sudaužėme šešis rusiškus tankus.

Tai pirmos tokios informacijos buvo apie ukrainiečių gebėjimus naikinti okupantų šarvuotą techniką. Aš nepasakysiu, kad džiugu man čia matyti šitą sudaužytą monstrą, bet tai yra ukrainiečių simbolinė padėka toms šalims, kurios labai aktyviai rėmė ir remia Ukrainą“, – penktadienį sakė krašto apsaugos ministras.

Jis teigė, jo ukrainiečių sunaikinti okupantų tankai nusiųsti ir kitoms Baltijos šalims, Lenkijai.

„Sakyčiau, kad aš tame įžvelgiu ukrainiečių strateginę žinutę, kad tik tokiu pavidalu NATO sienas ir gali kirsti rusų tankai“, – penktadienį kalbėjo A. Anušauskas.

Ministras teigė, jog Katedros aikštės prieigose eksponuojamas tankas į Lietuvą atvyko iš Kyjivo regiono.

„Kuomet įgula, jeigu pataiko į šarvą, tai be abejonės, išgyventi galimybių nėra. O jeigu numušamas vikšras – jie turi galimybių išgyventi, jeigu yra pėstininkai, kurie pridengia jų atsitraukimą. Jei jų nėra – galimybių jie irgi neturi daug“, – teigė A. Anušauskas.

Paklaustas apie pamokas, kurias per metus karo Ukrainoje išmoko Vakarų Europa, ministras teigė, jog viena iš jų buvo išmokta dar pirmą karo dieną.

„Negali tikėti jokiais Rusijos pažadais, garantijomis. Dezinformacija, kurią skleidė Rusija reikėjo labai aiškiai ir gerokai anksčiau identifikuoti. Tą pamoką įsisavino pirmieji politikai, kartu ir visuomenės. Bet tai buvo pati skausmingiausia pamoka.

Nes priminsiu, kad prieš metus ir Vakarų visuomenėje, ir politiniuose sluoksniuose, nėra paslaptis, kad vyravo nuostata, kad Ukraina tokio karo ne tai, kad negali laimėti, bet pralaimės vos per kelias dienas“, – prisiminė A. Anušauskas.

O kita pamoka, kurią, anot ministro A. Anušausko, įsisavino Vakarai – niekas nežino, kada pasibaigs karas.

„Bet žino savo galimybes remti – kiek gali paremti Ukrainą. Ta parama turi būti nuosekli, nuolatinė“, – tikino ministras.

Ukrainiečių nukautas okupantų tankas Katedros aikštės prieigose bus eksponuojamas maždaug 3 savaites iki kovo 16 dienos, vėliau išgabentas į kitą vietą – Lietuvoje jis bus 8 mėnesius.

Ministro patarėja Kamilė Šeraitė papasakojo daugiau apie Katedros aikštėje eksponuojamą tanką.

„Labai simboliška, kad šis tankas, nors nepavadinčiau jo net tanku – šis metalo laužas, pasiekė Katedros aikštės prieigas. Šiuo metu tai yra muziejinis eksponatas, kuris priklauso Kyjivo karo muziejui, jis laikinai paskolintas mūsų Vytauto Didžiojo karo muziejui iki gruodžio 31 dienos.

Šis tankas buvo nukautas kovo 31 dieną, tankų mūšio metu. Į jį pataikė „Javelin“ raketa, tiesiai į bokštelį. Tai čia kaip klausėte – turbūt niekas ir neišgyveno, jis susprogęs, sudegęs, metus laiko stovėjęs. Bet reikia nepamiršti, kad tai yra ir karo nusikaltimų įrodymas, todėl jis ir grįš į Kyjivą“, – kalbėjo krašto apsaugos ministro A. Anušausko patarėja K. Šeraitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)