Ministras šiomis dienomis dalyvauja neformaliame Europos Sąjungos gynybos ministrų susitikime Prancūzijoje, jame diskutuojama, kokius sprendimus reikia priimti, reaguojant į situaciją prie Ukrainos sienų.

„Europos saugumo negalima atsieti nuo saugumo Ukrainoje“, – pranešime cituojamas A. Anušauskas.

Pasak ministerijos, susitikimo metu daug dėmesio skirta ES paramos Ukrainai ir jos karinio sektoriaus stiprinimo klausimams, nes kitame ministrų susitikime kovo mėnesį bus sprendžiama dėl Lietuvos inicijuojamos ES karinės misijos Ukrainoje įsteigimo.

Tokia misija, anot ministro, suteiktų Ukrainai tokią paramą, kokios šaliai šiuo metu reikia labiausiai.

„ES karinė patariamoji ir mokymo misija būtų stipri žinia apie ES paramą Ukrainai ir šansas aiškiai parodyti, kad ES gali patikimai veikti saugumo srityje“, – sakė A. Anušauskas.

ES gynybos ministrai Prancūzijoje taip pat bendravo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir Jungtinių Tautų atstovais, su kuriais diskutavo apie privačias karines kompanijas, jų įtaką ES karinėms operacijoms Afrikoje, Rytų Ukrainoje.

Ministrai Malį griežtai paragino atsisakyti bendradarbiavimo su Rusijos samdinių kompaniją „Wagner“.

„Mes negalime dalintis bendra operacine erdve su „Wagner“. Malio perversmininkų kontroliuojama vyriausybė turi aiškiai tai suprasti“, – teigė Lietuvos krašto apsaugos ministras.

Be kita ko, numatyta ir gynybos ministrų bendra darbinė sesija su ES užsienio reikalų ministrais. Ji skirta aptarti ES rengiamo Strateginio kompaso turinį.

Pasak A. Anušausko, šiame strateginiame dokumente turi būti įvardintos tarptautinei teisei prieštaraujančių Rusijos veiksmų keliamos grėsmės bei aiškiai numatytas ES įsipareigojimas išplėstam bendradarbiavimui su NATO, JAV ir kitais NATO sąjungininkais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)