Pasak politiko, tai jis sužinojo iš Nacionalinės teismų administracijos, kuri informavo, kad yra patvirtinti Teisėjų tarybos nutarimai, kuriais, bendradarbiaujant su Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba, įgyvendinti siūlymai keisti teisinį reguliavimą, siekiant išsaugoti istorinę reikšmę turinčius teismų procesinius dokumentus.

„Dar 2019 m. gruodžio mėnesį kreipiausi į Lietuvos vyriausiąją archyvarę, atkreipdamas dėmesį, kad lankydamasis apygardos teismuose, siekdamas susipažinti su nusikaltimų žmoniškumui, taip pat genocido bylomis, sužinojau, kad dalis bylų dokumentų gali būti sunaikinta, nes baigiasi saugojimo terminas. Tokios bylos, kaip ir juose esantys dokumentai, turi istorinę vertę, tad, mano nuomone, turi būti saugomi nuolat“, – sako A. Anušauskas. Būtent dėl saugojimo termino keitimo Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba kreipėsi į Nacionalinę teismų administraciją.

„Džiaugiuosi šiandien gauta informacija, kad tokiems dokumentams nustatytas išliekamosios vertės kriterijus, ir jie bus saugomi nuolat. Pakeitimai aktualūs ir A. Ramanausko-Vanago kankinimo ir nužudymo bylos dokumentams, Rainių žudynių bylai, MGB agentų-smogikų baudžiamosioms byloms ir kitiems procesiniams dokumentus“, – teigia Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys A. Anušauskas.