Valstybės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per 2018 metus, 116 antstolių iš individualios veiklos gavo per 30 milijonų eurų pajamų, turėjo virš 20 milijonų privalomai registruoto turto, vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių už beveik pusę milijonų eurų, beveik 15 milijonų eurų piniginių lėšų.

Šie asmenys per 2018 metų laikotarpį suteikė paskolų už kiek daugiau nei tris milijonus eurų, o gavo už per beveik 4 milijonus eurų.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė DELFI pasakojo, kodėl yra norima viešinti antstolių turto deklaracijas.

„Situacija yra tokia, kad antstoliai vykdo dalį valstybės patikėtų funkcijų, susijusių su bausmių vykdymu. Kitą dalį vykdo Vidaus reikalų sistemos pareigūnai. VRM sistemos pareigų deklaracijos yra viešos, o antstolių deklaracijos, kurie atlieka tą valstybės patikėtą funkciją, yra ne viešos. Jos yra paslėptos kaip žvalgybos pareigūnų, kurių tapatybės nėra viešinamos“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Politikės teigimu, atlikus antstolių veiklos vertinimą, paaiškėjo, kad yra vietų piktnaudžiavimui.

„To skaidrumo ir viešumo nėra. Teisingumo ministerija anksčiau buvo atlikusi antstolių veiklos vertinimą ir ten tikrai buvo piktnaudžiavimo dalykų buvo, kai paslaugos prirašinėjamos, jos specialiai kartojamos, kad būtų gaunamas didesnis atlygis, tarkime, pakartotinai kreipiantis į registrus, kai užtenka vieno karto. Visų tų diskusijų pasekmėje ir atsirado šis Vyriausybės siūlymas, ir siekiant to skaidrumo ir aiškumo, siūloma viešinti antstolių deklaracijas“, – DELFI pasakojo parlamentarė.

Politikė sakė jaučianti didžiulį antstolių bendruomenės pasipriešinimą.

„Kitas dalykas, ir tos sumos, kurias mes matome, 118 antstolių per 30 milijonų eurų pelno, tai tikrai jos įspūdingos. Bet aš nesuprantu, ką slėpti, jei viskas yra gerai“, – svarstė Seimo narė.

Antstolių atstovai jau ne viename tekste teigė, kad jei statistinius duomenis apie antstolių gaunamas pajams rasti taip lengva, gal ir nereikia kalbėti apie išsamių deklaracijų viešinimą.

Agnė Širinskienė

Tačiau valstietis A. Širinskienės teigimu, asmeninės deklaracijos neštų daug daugiau skaidrumo.

„Jos gali parodyti ir tam tikrus antstolio interesus – turimas akcijas, atliktus kažkokius sandorius. Konkrečios deklaracijos garantuoja daug didesnį skaidrumą. Nes lygiai tokiais pačiais argumentais galėtų ir politikai naudotis. Jei visas Seimas, visas 141, paskaičiuokime bendrai, kiek valdome turto ir užtenka. Jeigu politikai taip pradėtų kalbėti, manau, kad visi pradėtų juoktis“, – kalbėjo parlamentarė.

„Mes puikiai žinome, kad kiekvienas politikas deklaruoja turtą. Tikrai žinome, kiek būna skandalų, kai tos deklaracijos parodo tam tikras sąsajas, ar panašius dalykus. Kartais kyla klausimai, gal politiko turto nelabai dera su pajamomis. Tai visuomenė tai gali vertinti, žiniasklaida taip pat. Manau, kad antstolių atveju tai lygiai taip pat yra svarbu. Nes jeigu jie būtų komercinė organizacija, prekiautų batais, ar dar kažkuo, klausimų tikrai nekiltų, tai būtų privati veikla. Bet kai gauni valstybės patikėtą labai svarbią funkciją – vykdyti teismų sprendimus, tai skaidrumas, bei viešumas turi būti tikrai didelis“, – DELFI kalbėjo A. Širinskienė.

DELFI primena, kad antstoliai ir šiuo metu turi savo turtą deklaruoti, tik jų deklaracijos, kaip ir tarkime žvalgybininkų, yra įslaptintos. Vyriausybė pasiūlė jas padaryti viešai prieinamas.