Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienio popietę pradėjo parlamentinį tyrimą dėl situacijos socialdemokrato Ričardo Malinausko vadovaujamuose Druskininkuose ir dėl konservatorių atstovų šeimų verslo interesų.

Pasak komisijos pirmininko liberalo Vitalijaus Gailiaus, pirmasis posėdis skirtas pasirengti tyrimui - patvirtinti darbo reglamentą, numatyti veiksmų planą.

„Turime pasidarę veiksmų planą, kam teiksime rašytinius paklausimus, ką kviesime į posėdžius. Čia komisijos narių teisė inicijuoti kviečiamų asmenų sąrašą“, - BNS sakė V.Gailius.

Praėjusią savaitę Seimas Antikorupcijos komisijai pavedė atlikti parlamentinį tyrimą ir iki kitų metų kovo mėnesio atsakyti į nurodytus klausimus.

Iniciatyvą pradėti parlamentinį tyrimą dėl Druskininkų savivaldybės valdomų bendrovių veiklos teisėtumo, statybų, laikraščio leidybos pradėjo opoziciniai konservatoriai ir liberalai. Tačiau svarstant nutarimo projektą į jį įrašyti ir „tvarkiečio“ Petro Graužulio pasiūlymai tirti klausimus, susijusius su konservatorių vadovų šeimų nariais.

Tarp valdančiųjų iniciatyva atsiradusių klausimų - ar privačios Karalienės Mortos mokyklos vadovė, konservatorių lyderio sutuoktinė Austėja Landsbergienė pasirašydama sutartį dėl naujos mokyklos statybos bendrovės „NT valdos“ lėšomis valstybinės žemės sklype nepadarė žalos valstybei, nes privačiam verslui naudojo ir toliau planavo naudoti valstybės turtą bei lėšas, ar palankias sąlygas užsienio informacinių technologijų kompanijų steigimuisi Lietuvoje sudariusio buvusio premjero Andriaus Kubiliaus veikla nelėmė jo sūnaus Vytauto Kubiliaus įsidarbinimo „Google“ verslo plėtros vadovu Baltijos šalims ir t. t.

Tuo metu opozicijos siūlymu Antikorupcijos komisija aiškinsis Vijūnėlio dvaro statybų istoriją ir teisėtumą, kas ir kokiu pagrindu naudojosi Druskininkų savivaldybės įkurtos bendrovės poilsio centro „Aqua“ paslaugomis, ar nebuvo pažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas ten įdarbinant mero, savivaldybės vadovų ir administracijos darbuotojų giminaičius.

Tyrimas turės būti atliktas ir dėl leidinio „Mano Druskininkai“, kurį anksčiau leido savivaldybės įstaiga, o vėliau leidybą perėmė viešoji įstaiga „Kantri medija“, kurios steigėjas yra verslininkas Darius Gudelis.