„Šiandien Antazavės dvaro renovacijos darbai baigti. Kad dvaras pradėtų skleisti savo didybės aurą, tetrūksta baldų ir interjero detalių. Viliamasi, kad lankytojams Antazavės dvaras duris spės atverti dar šiemet“, – rašoma pranešime.

Rūmų stogo ir fasadų tvarkybos darbai, kapitalinis remontas bei cokolinio aukšto renovacija pradėta 2012 metais. Po šešerių metų pradėti tvarkyti ir kiti pastato aukštai.

Cokoliniame aukšte šiuo metu įkurdintas Zarasų krašto amatų centras, čia veikia medžio drožybos, audimo, keramikos dirbtuvės. Dvaro palėpė pritaikyta konferencijoms, mokymams.

Pirmame aukšte veiks kamerinė salė, kur vyks renginiai, koncertai. Čia taip pat bus biblioteka, muziejaus patalpos, antrame aukšte įsikurs menininkų rezidencija, kurioje bus erdvės plenerams, stovykloms.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, iki XVIII amžiaus pradžios Antazavė įėjo į Dusetų dvaro valdų sudėtį, jų savininkai buvo Radvilos, Rudaminai, Piotrovskiai ir Tyzenhauzai. 1686 metais Tyzenhausai Dusetų dvarą su Antazavės palivarku pardavė Jonui Andriui Pliateriui ir jo žmonai Liudvikai Marijai Pliaterienei.

1729 metais Antazavės palivarkas, jau kaip atskira valda, atiteko Aleksandrui Konstantinui Pliateriui. Manoma, kad jis ir buvo Antazavės rezidencinio dvaro įkūrėjas.

Apie 1762 m. dvarą paveldėjo Emerencija Liudvika Pliaterytė, kuri dvarą valdė su savo vyru Jonu Liudviku Pliateriu. Nuo 1783 metų dvaras priklausė Liudvikui Pliateriui ir jo žmonai Kunigundai Valavičaitei Pliaterienei. Ji 1790 metais pasirašė sutartį su architektu Antanu Naglovskiu, kuris per ketverius metus įsipareigojo pastatyti dabartinius mūrinius dvaro rūmus, dvi oficinas, bažnyčią, kleboniją, špitolę, užeigos namus ir miestelį.

K. Pliaterienės rūpesčiu taip pat nutiestas kelias nuo dvaro iki bažnyčios, įkurtas parkas. Po 1808 metų dvaras perėjo sūnui Kasparui Pliateriui ir jo žmonai Bogumilai Vereščinskaitei. Jos rūpesčiu 1838-1839 metais pastatyti iki šių dienų išlikę – svirnas, tvartas, klojimas. 1840 metais turtą paveldėjo Marija ir Liudvika Pliaterytės, kurios jį pasidalino tik 1853 metais.

Antazavės dvaras perėjo Liudvikai Pliaterytei ir jos vyrui Pranciškui Ledochovskiui, 1896 metais – dukrai Bogumilai Elžbietai Ropienei. Paskutinė dvaro savininkė – Elžbieta Pranciška Ropaitė. Po Antrojo pasaulinio karo rūmuose veikė ambulatorija, o po 1949 metų rūmų rekonstrukcijos įkurti vaikų globos namai. 1961 metais dvaro rūmuose įrengta internatinė mokykla.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)