Vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno aiškinimu, pertvarkos reikia, nes dabar valstybės tarnyba nėra patraukli dėl mažų atlyginimų, sunku pritraukti ir išlaikyti gerus specialistus. Anot jo, šiuo metu mažiausias darbo užmokestis valstybės tarnyboj yra 400 eurų, o vidutinis – mažiau nei 800 eurų.

Nauju įstatymu būtų atsisakoma visų priemokų ir priedų, paliekant tik priemoką už pavadavimą ir už tarnybos Lietuvos valstybei stažą. Siūloma nustatyti galimybę į pareigas priimančiam asmeniui skirti algą iš koeficientų intervalo. Fiksuota alga būtų mokama tik aukščiausias pareigas einantiems tarnautojams.

Ministras konkrečiai neatsako, kiek po pertvarkos turėtų likti valstybės tarnautojų, šiuo metu jų yra per 50 tūkstančių.

„Mes tikimės, kad 2019 metais valstybės tarnautojų bus tiek, kad su dabartiniais pinigais bus galima mokėti didesnį darbo užmokestį likusiems valstybės tarnautojams“, – BNS praėjusią savaitę aiškino E. Misiūnas.

Įstatymas numatytų galimybę kaip skatinimo priemonę skirti valstybės tarnautojams papildomų apmokamų laisvadienių – iki penkių dienų ne daugiau kaip dukart per metus.

Ministerija siūlo supaprastinti valstybės tarnautojų veiklos vertinimo tvarką, atsisakant jų vertinimo tam sudarytose specialiose komisijose. Siūloma nustatyti, kad valstybės tarnautojo veiklą vertina ir siūlymus dėl to teikia tiesioginis vadovas, o galutinį sprendimą priima į pareigas priimantis asmuo.

Ministerija taip pat siūlo įvesti galimybę dirbti nuotoliniu būdu ir įsteigti mentorystės institutą, naikinti valstybės tarnybos rezervą.

Be kita ko, siūloma nustatyti, kad valstybės tarnautojas privalo atlyginti žalą, jeigu ją padarė atlikdamas viešojo administravimo veiklą. Išieškotinos žalos dydis nebūtų ribojamas tais atvejais, kai žala padaryta tyčia.

Tarp reformos ypatumų – Vyriausybės įstaigų vadovai būtų laikomi valstybės tarnautojais, kuriems įvedamos kadencijos. Tai galiotų ir ministerijų kancleriams.

Karu su Valstybės tarnybos įstatymu siūloma keisti ir Vidaus tarnybos statutą. Jis sudarytų sąlygas pareigūnams mokėti didesnį darbo užmokesti iš institucijų turimų lėšų. Anksčiau buvo svarstyta, kad pakoreguotas Vidaus tarnybos statutas galėtų įsigalioti nuo 2018 metų sausio.

Siūloma, kad reforma įsigaliotų nuo 2019 metų.