Dar praėjusią savaitę naujienų agentūra ELTA rašė, kad Vilniaus miesto savivaldybė Lietuvos šeimų sąjūdžiui išdavė leidimą iki 3000 žmonių organizuoti mitingą prie Seimo prieš valdančiųjų sprendimus Lietuvoje, taip tada nurodė Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Airida Dagienė.

Kaip teigia iniciatoriai, planuojamo protesto šūkis – „Stop valdančiųjų buldozeriui!“. Iniciatoriai tvirtina, kad protestuos prieš valdančiųjų siūlomus ir esą visuomenę priešinančius įstatymus.

Lietuvos šeimų sąjūdžio feisbuko paskyroje pažymima, kad protesto metu gali prisijungti ir opozicijai priklausantys Seimo nariai, planuojama, kad jie pasisakys perpiet. Pastarieji jau nuo praėjusios savaitės pasitelkę panašius lozungus reiškia kritiką valdantiesiems ir boikotuoja Seimo posėdžius.

Visgi antradienį Seimo valdantieji ir opozicija jau dirbo vienoje salėje.

ELTA rašo, kad praėjusiais metais apie 10 tūkst. žmonių Vilniuje surinkęs šeimų maršas šiemet išsikvėpė.

Gegužės viduryje šios organizacijos šalininkams teko šeimos dieną minėti „uždarai“ – privačioje kaimo turizmo sodyboje, kadangi Vilniaus miesto savivaldybė neleido rengti akcijos Vingio parke.

Per pastaruosius metus šis darinys surengė kelias protesto akcijas, nukreiptas prieš valdžios vykdomą politiką.

Protestuotojai nenorėjo bendrauti

Lietingą rytą susirinko tik nedidelis būrelis žmonių, viena moteris su būgnu pajuokavo, kad tai Vilniaus meras Remigijus Šimašius specialiai užsakė orą renginiui.

Protesto dalyviai nebuvo linkę bendrauti su Delfi, piktindamiesi, kad žiniasklaida neobjektyviai pateikia informaciją. Kalbėti atsisakė ir organizatoriai, Šeimų sąjūdžio lyderis Raimundas Grinevičius sakė, kad komentaro iš jo galima tikėtis tik po renginio.

„Neturiu ką jums komentuoti, – sakė kita Šeimų sąjūdžio aktyvistė Vitolda Račkova, o paklausta, kodėl nekalbės, atsakė. – Nes ant jūsų mikrofono užrašyta Delfi. Todėl, kad jūs esate neobjektyvūs, jūs nepateikiate žinių, jūs formuojate nuomonę.“

Viena protesto dalyvė, paprašyta įvardinti, prieš ką tiksliai jei šiandien protestuoja, nusijuokė, kad lengviau būtų pasakyti, prieš ką jie neprotestuoja. Jie užsiminė, kad naujausia aktualija, kuria turi tvirtą nuomonę – sustabdytas kai kurių prekių tranzitas per Lietuvą iš Rusijos į Kaliningrado sritį.

Mitinge pakalbintas Šarūnas sakė, kad atvyko čia, nes, pasak jo, Konstitucija yra laužoma ir jos nesilaikoma.

„Dabar mums gali padėti tik Dievas, – sakė jis, o paklaustas, kaip konkrečiai laužoma Konstitucija, atsidusęs kalbėjo. – Kiekvienas įstatymas, kuris laužo dorovę yra antikonstitucinis.“

Vienas tokių įstatymų – šiandien Seime planuojamas svarstyti Civilinės sąjungos įstatymas.

„Tuo įstatymu naudosis homoseksualūs asmenys, o tai yra patologija“, – sakė Šarūnas.

Ant scenos lipo Seimo nariai

Vidurdienį renginys prasidėjo Seimo narių kalbomis. Ant scenos pirmasis užlipo Petras Gražulis, kalbėjęs esą LGBT yra grėsmė.

„Nebijokime, turėkime savo poziciją. Tikėkimės, kad praregės tauta, pamatys, kas vyksta Lietuvoje ir kita valdančioji dauguma tikrai bus kitokia“, – sakė P. Gražulis.

Kita kalbėtoja – Regionų frakcijos atstovė Beata Petkevič, kurios buvo klausiama, kaip stabdyti valdančiosios koalicijos buldozerį.

„Ne paslaptis, krizė šiandien visur, ir politikoje, ir ekonomikoje, ir vertybių plotmėje. Klausimas, ko trūksta mūsų valstybei, kad pasiektume tą gerovę, apie kurią taip gražiai kalba mūsų prezidentas. Juk 30 metų esam laisvi, gyvename demokratiškoje valstybėje, tai kurgi šuo pakastas“, – sakė ji.

Pasak parlamentarės, problemų priežastis ta, kad pamirštama tauta.

Pasisakyti atvyko ir demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė prof. Vilija Tarmagadzė, aiškinusi, kad Civilinės sąjungos įstatymas skaldo tautą ir šiuo metu jo svarstymas yra nedovanotinas.

„Kas kovos už tuos vaikus, kurie, kai taps šeimomis, bus įvaikinti ir patirs patyčias, depresijas, įvairius spaudimus. Jie pradedami heterozigota ir turėtų toliau taip judėti, o ne gyventi homoseksualiose šeimose“, – sakė Seimo narė.

Tarp pasisakiusių parlamentarų buvo ir Dainius Kepenis bei Mindaugas Puidokas, kurie ragino skelbti išankstinius rinkimus. Tokie raginimai buvo pasitikti ovacijomis ir šūksniais „Seimą lauk“.

Netikėtai pasirodė konservatorius

Ant scenos lipęs P. Saudargas sakė, kad šie metai buvo labai sunkūs, o krizės dar nesibaigia.

„Turėjome pandemiją, neaišku, kaip bus rudenį. Turėjome migrantų krizę, kuri buvo suvaldyta mūsų pastangomis. Dabar vyksta karas Ukrainoje, kuris, deja, rytoj nesibaigs ir jo pasekmės lydės mus dar ilgai“, – kalbėjo jis.

Jis akcentavo susirinkusiems protestuotojams, kad daug dirbama dėl Lietuvos žmonių saugumo, stiprinama kariuomenė, bendradarbiaujama su NATO.

Parlamentaras pridūrė, kad valdantieji didino medikų, socialinių darbuotojų, mokytojų atlyginimams, taip pat didėjo pensijos, minimalus atlyginimas. Visgi jis nežadėjo, kad ateinantys metai bus lengvesni, o infliaciją suvaldyti bus sudėtinga.

„Kaip suprantu iš jūsų ovacijų, ar plojimų, ar švilpimo, ne viskas, ką aš kalbu, jums tinka, – sakė jis.- Pereisiu prie paskutinės temos, kuri jus domina, tai šeimos politika, vertybiniai klausimai. Kaip suprantu, susirinkęs Šeimų sąjūdis. Šiuo aspektu mūsų nuomonės turbūt panašios. Aš esu krikščionis demokratas, man svarbi šeima, šeimą suprantu kaip pagrindinę valstybės ląstelę, kurią turime stiprinti neišeinant iš Konstitucijoje apibrėžtos šeimos sąvokos.“

Parlamentaras po savo kalbos sulaukė ir klausimų iš renginio dalyvių. Viena moteris liepė pasiaiškinti, kodėl pasieniečiai neva turi 200 šautuvų ir 0 šovinių.

„Ką čia reiškia? Čia pas mus taupumas yra? Erziname Putiną, aiškiname apie karą ir nulis ginklų. Ką čia reiškia tokie dalykai? Atsakymo laukiu dabar“, – klausė ji.

„Pats dirbau su pasieniečiais kartu ne vieną valandą praleidau migrantų stovyklose, praleidau pasienyje su broliais pasieniečiais, – atsakė P. Saudargas. – Tokio dalyko nemačiau ir negirdėjau, kad jie neturėtų reikiamos įrangos, ar ginkluotės, ar šovinių. Nepykite mielieji, bet tai informacija iš pirmų lūpų. Ne tik teoriškai žinau, bet teko kartu dirbti. Mūsų VSAT atliko titanišką darbą suvaldant migrantų krizę.“

Pasiaiškinti Seimo nariui liepta buvo ir dėl gynybos, esą dėl dabartinių valdančiųjų sprendimų piliečiai neitų ginti Lietuvos.

„Nei viena valdžia nėra mylima žmonių. Myli tik galbūt Šiaurės Korėjoje, o visose demokratinėse valstybėse, visur kitur yra normalu, kad tik valdžią išrenka, ji nebeįtinka žmonėms. Tai normalus dalykas, niekas tos meilės neprašo. Jei valstybę užpultų, mes turime kalbėti apie gynybą Lietuvos. Mes eisime ginti ne tų, kas išrinkti, o eisiu ginti savo valstybės“, - sakė P. Saudargas.

Atėjo ne dėl partnerystės

Vienas Delfi kalbintas vyras sakė, kad jis sutinka, jog Lietuvoje būtų įteisinta partnerystė, į mitingą jis atėjo protestuoti prieš Lietuvos užsienio politiką.

„Man svarbiausia ne šeima. Sutinku, kad būtų partnerystė, man jokių problemų. Dėl to sutinku, nematau jokių problemų. Man rūpi kiti dalykai, ką jie daro su savo užsienio politika, tai yra baisiausi dalykai. Jei nebus kitų rinkimų, už metų šakės. Rusai ateis, šitaip provokuoti, – sakė jis, o paklaustas, ar jis už draugystę su Rusija, atsakė. – Be abejo turėtume draugauti. Tūkstančius metų kartu gyvenom, kaimynai. Vienintelė priežastis, kodėl čia atėjau.“

Kitas pašnekovas sakė, kad pats aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, tačiau kovojo ne už tokią Lietuvą. Vyras labiausiai pasigenda valdančiųjų dialogo su tauta.

„Aš už šeimų sąjūdį, už tradicines vertybes, už Konstituciją, – sakė jis. – Nieko prieš neturiu nei prieš gėjus, nei prieš žmones, kurie kitokie. Lietuvoje juos visi priima, niekas nekreipia dėmesio į tokius dalykus. Bet jie nėra šeima.“

Pasisakė ir apie karą

Kitas pašnekovas, Kęstutis, pradėjo akcentuodamas, kad žiniasklaidos praktiškai nebėra.

„Yra tik propagandistai“, – sakė jis.


Paklaustas apie karą Ukrainoje ir kurią pusę palaiko, Kęstutis sakė, kad apie karą išvis negalvoja.

„Tai suorganizuotas karas ir net nežinau. Rimti komentatoriai, tokie kaip Tabakas, Larionovas aiškiai pasakė, kad čia ne tas reikalas, ką jūs mums bandote įpiršti, – sakė jis ir paprašytas paaiškinti, koks gi tas reikalas, aiškino. – Reikalas toks, kad Vakarai, jei taip galima sakyti, pardavė Ukrainą rusams ir sakė, tu čia tvarkykis. Ir jis tvarkosi. Bet netikėtai ukrainiečiai, kurių pusė turbūt rusų, pasipriešino. Ir netyčia, netikėtai Zelenskis ten liko. Ir dabar jiems problemos, išlindo beveik iš kapų Kisingeris ir sako, Ukrainai reiks susitaikyt su tomis teritorijomis, čia ne jų. Sunaikina Ukrainą kaip jūrinę valstybę, jei pasiseks su Padniestre, jie liks rusų žiede.“

Paklausus, kaip protestuotojai vertina pirmadienį Rados sprendimą ratifikuoti Stambulo konvenciją, sulaukiančią daugybę kritikos iš Šeimų sąjūdžio, kitas protestuotojas pareiškė, kad taip liepė Vakarai.

„Klausyk, o jei aš tau dabar kuloką uždėčiau dabar ir laikyčiau, jei neratifikuosi, aš tau ginklų neduosiu, pinigų neduosiu“, – sakė jis ir siejo sprendimą su praėjusią savaitę įvykusiu Prancūzijos prezidento, Vokietijos kanclerio ir Italijos ministro pirmininko vizitu.

O apie vakar paskelbtą tranzito per Lietuvą į Kaliningradą draudimą pašnekovai sakė, kad tai – mūsų šaliai kenksmingas žingsnis.
Paklaustas, ar tai reiškia, kad su Rusija reikėtų draugauti, Kęstutis atsakė: „Nedraugauti, kaip tu gali su banditu draugauti? Bet su juo reikia šnekėti. Broli, tu tą, tą, sutarčių lygmeniu. Rusija tai ne tik Putinas ir jo klika.“

„Draugauti mes neturime, mes turime elgtis taip, kaip esame susitarę. O jeigu šitas, už nusikaltimus į kalėjimą. Jei jis daro nusikaltimą, turime jį smerkti ir priešintis. O dabar mes visais atvejais mes padedame. Išlenda Kreivys, sako, mes gi neperkame dujų ir elektros. Mus apgaudinėja ant kiekvieno žingsnio“, – sakė jis.

Paprašytas grįžti prie Lietuvos aktualijų, Kęstutis sakė, kad jie reikalauja, jog gyventume pagal Lietuvos Konstituciją ir ją šiek tiek pataisytume.

„Tie, kurie kūrė Konstituciją, net nesapnavo, kad galėtume išsirinkti tokius atstovus, kurie tiesiogiai kenks Lietuvai. Naikins šeimas, verslą, švietimą, sveikatos apsaugą, žiniasklaidą sunaikino“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)