Ukraina gavo 10 procentų žadėtos ginkluotės

Kyjive šiuo metu esantis ambasadorius V. Sarapinas sakė, kad situacija Ukrainos sostinėje keičiasi į gerąją pusę.

„Turėjau galimybę visus tuos 4 mėnesius stebėti šį procesą. Tai nėra net ką lyginti – kokia situacija buvo Kyjive buvo prieš 2 mėnesius, ar net mėnesį, kai miestas dar buvo aprimęs. O dabar gyvenimas grįžta, atsidarinėja prekybos centrai, kavinukės, netgi kultūrinis gyvenimas – gavau visai neseniai kvietimą į Kyjivo operą. (…) Prie botanikos sodo sekmadienį net nebuvo, kur palikti automobilio, tai geras ženklas“, – pasakojo ambasadorius.

Jis teigė, jog Ukrainos sostinėje pozityvių ženklų yra. Bet bendra situacija šalyje – ypatingai sudėtinga.

„Tai, kas vyksta Rytuose, Donbase, tikrai kol kas sunku apie tai kalbėti su bent kokia optimistine gaidele. Rusai yra pakeitę savo kovos taktiką, atsisakė vienu metu užimti pagrindinius šalies centrus. Ir dabar Putinas metė visas pajėgas į Donbasą. (…) Baisu, net iš Sjevjerodonecko yra daromas antras Mariupolis. Ten tikrai situacija yra labai baisi“, – pasakojo V. Sarapinas.

Sjevjerodonecke veikė ir Lietuvos garbės konsulatas, bet pastatas, kaip Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje, sugriautas.

„Garbės konsulas šiuo metu Kyjive. Čia dar tokia sąsaja ir su lietuvišku akcentu“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Ukrainos atstovai teigia, kad vakarai pateikė vos dešimtadalį ginkluotės, kurios prašė nuo Rusijos besiginanti šalis. Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, kad anksčiau šie skaičiai nebuvo itin plačiai viešinami.

„Tačiau Ukrainos vadovybė iš tam tikros nevilties įvardijo tai. Tai yra tikra tiesa. Ir vienintelis kelias Ukrainai, išlyginti tą jėgų ir resursų disbalansą, kuris yra dabar su Rusija ir yra ta vakarų šalių parama. Kurios taip reikia.

Tikėkime, labai daug priklausys nuo to, kiek vakarai, civilizuotas pasaulis padės Ukrainai ateityje. Nes iki šiol viskas vėlavo stipriai. Ir kiekiais, ir terminais. Galėjo nebūti to, kas yra dabar, jei parama būtų buvusi savalaikė ir didesniais kiekiais“, – tikino Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.

V. Sarapinas teigė, jog paramos Ukrainai konvejeris turėtų būti nesustojantis.

„Nes jeigu jau negalime tiesiogiai siųsti savo kariuomenių, tai tos priemonės yra pagrindinės – tiesioginė karinė parama, kuri būtų technologiškai pranašesnė už rusišką. Taip pat ekonominė, finansinė parama taip pat yra labai svarbu. Nes ji yra nėra pakankama“, – pasakojo V. Sarapinas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“.

Valdemaras Sarapinas

Prieš vizitą buvo nerimo

Ketvirtadienį Kyjive lankėsi Prancūzijos, Italijos ir Vokietijos vadovai: Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Italijos ministras pirmininkas Mario Draghis.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje V. Sarapinas teigė, jog į šį vizitą buvo žvelgiama su dideliu nerimu.

„Ir dėl mainų, ir tas itališkas (taikos, aut. p.) planas ten egzistavo. Bendras fonas buvo tikrai geresnis, nei tikėjomės, ačiū Dievui. Ir tie pareiškimai dėl kandidato statuso suteikimo Ukrainai, o tai vis tiek yra didžiosios valstybės, balsuos už tai. Tai tikėkime, kad tos valstybės, kurios dar abejoja dėl to, tokių dar yra, irgi savo nuomonę pakeis.

Juo labiau, kad smagu tai, kad Ukraina savo diplomatinėmis priemonėmis keliauja iš vienos vakarų valstybės į kitą. Ypač per tas, kurios turi dar kažkokių abejonių, bandydami įtikinti“, – pasakojo V. Sarapinas.

Teritorijos atidavimas vardan taikos, jo įsitikinimu, Ukrainai neįmanomas.

„Atsakymas vienareikšmis – ne“, – sakė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje. Jis teigė, jog ukrainiečiai kalba ne tik apie Donbaso išlaisvinimą, bet ir apie Krymą.

„Kas vakaruose kai kam kelia abejonių. Žmonės nesuprastų kitokių savo vadovybės sprendimų. Į jokius kompromisus tikrai šalis nėra linkusi eiti“, – tikino laidos pašnekovas.

V. Sarapinas laidoje papasakojo ir vyraujančius lūkesčius dėl narystės ES.

„Lūkesčiai tikrai dideli yra. Jeigu kalbame apie narystę NATO, tai tikrai jaučiamas gana stiprus nusivylimas. Tai dėl narystės ES, kandidato statuso suteikimo ir proceso po to, tai tikimasi, kad ta procedūra bus ir pagreitinta, ir individuali Ukrainai“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė Lietuvos ambasadorius Ukrainoje V. Sarapinas.

Ambasadorius teigė, jog jei vakarų karinė parama Ukrainai tęsis ir didės, šalies pajėgos galės pareiti į puolimą.