Lietuvos ambasados Rusijoje vadovo postas liko laisvas šį pavasarį, kai ligšiolinis diplomatinis atstovas Maskvoje Antanas Vinkus buvo išrinktas į Neringos miesto savivaldybės tarybą ir tapo šio miesto meru.

Kaip rašo dienraštis, šaltiniai Seimo URK tvirtina, kad jau netrukus į A. Vinkaus vietą ambasadoje Rusijos sostinėje gali vykti dabar Lietuvos diplomatinei atstovybei prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) būstinės Vienoje vadovaujantis 43 metų R.Norkus.

Šio karjeros diplomato išsilavinimas - teisinis. Nuo 1991 metų R.Norkus pradėjo dirbti Užsienio reikalų ministerijoje, vėliau Krašto apsaugos ministerijoje, bet paskui vėl grįžo į diplomatinę žinybą. Dirbo Lietuvos ambasadoriaus Vašingtone pavaduotoju, nuolatinės misijos prie NATO vadovo pavaduotoju. Lietuvos ambasadoriumi prie ESBO būstinės Vienoje R.Norkus tapo 2008 metais.

Ambasadoriai skiriami prezidento dekretu. Kandidatą valstybės vadovui turi oficialiai pateikti Vyriausybė, parinkti - Užsienio reikalų ministerija, suderinusi jį su Seimo Užsienio reikalų komitetu. Prieš skiriant ambasadorių būtina gauti priimančios šalies sutikimą - agremaną. Tikimasi, kad jau per vasarą Lietuvos naujasis ambasadorius Rusijoje bus paskirtas.