Pagal statutą, Seimo nariai papildomai gali užsiimti tik kūrybine ir moksline veikla.

Iškabinti skelbimai panevėžiečius ketvirtadienį kvietė pasiklausyti paskaitos apie elgesio kultūrą ir etiketą, kurią skaitė Seimo narys A. Lydeka. Įėjimas į renginį, kurį miesto Bendruomenių rūmuose organizavo Iniciatyvaus jaunimo centras, kainavo nuo 5 iki 7 Lt.

Vakar apie 17 val. Seimo automobiliu atvykęs į Panevėžį A. Lydeka neneigė popiet nedalyvavęs Seimo posėdyje ir pažeidęs Seimo statutą, tačiau tikino atvykęs tik susitikti su rinkėjais.

„Seimo statutas draudžia iš viso skaityti paskaitas ir darbo, ir nedarbo metu, jokia kita veikla nederinama, tačiau Seimo statutas įpareigoja kiekvieną Seimo narį bendrauti su žmonėmis, su rinkėjais ir atsakinėti į jų klausimus“, – „Panoramai“ sakė Seimo narys Arminas Lydeka.

Jau renginio pradžioje Seimo narys perspėjo susirinkusiuosius, kad apie politiką nekalbės.

„Ir netgi ne apie politiką , pozicijų, kadencijų, komitetų, frakcijų, ideologijų ir t. t., o susirinkom, kad pakalbėtume apie kitus gražius dalykus“, – susirinkusiems miestiečiams kalbėjo A. Lydeka.

Maždaug dvi valandas trukusios paskaitos apie protokolo vingrybes klausėsi beveik pusšimtis panevėžiečių, tačiau jie sako nieko nauja neišgirdę.

Organizatoriai tikina, jog paskaitą A. Lydeka skaitė be atlygio, tačiau, kodėl renginys buvo mokamas, paaiškinti negalėjo.

Konstitucinis Teismas prieš 3 m. yra išaiškinęs, kad Seimo narys pagal statutą negali dirbti kito darbo ir dar gauti už tai atlyginimo – parlamentarams nedraudžiama tik laisvalaikiu rašyti mokslinius straipsnius ar knygas ir gauti už tai honorarą.

„Negali Seimo narys nedalyvauti posėdžiuose. Gali būti liga, komandiruotė ar kažkas panašaus. Jeigu pasitaiko tokie atvejai, kad Seimo narys užsiima kitu darbu ir, neduok Dieve, dar gauna atlyginimą – tada tai visiškai prasilenkia su Seimo statutu, su konstitucija, su Seimo nario pareigomis“, – LTV pasakojo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys Algirdas Monkevičius.

Seimo etikos ir procedūrų komisijos nariai sako svarstysią kolegos poelgį.

A. Lydeka nebe pirmą kartą patenka į etikos sargų akiratį dėl savo paskaitų. Pernai pavasarį oro uosto darbuotojams jis vedė seminarą apie etiką.