Vyskupas ragino nebalsuoti

Prezidentė vakar vetavo abu su prekyba alkoholiu susijusius įstatymus. Dvasininkija, nelaukdama šalies vadovės sprendimo, ėmėsi žygių, kad visuomenė nubaustų vadinamuosius tautos girdytojus.

Savaitgalį Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, kalbėdamas per „Marijos radiją“, tikinčiųjų paprašė savivaldos rinkimuose nebalsuoti už tų partijų kandidatus, kurių atstovai Seime ignoravo
Lietuvos vyskupų konferencijos prašymą nepriimti pataisų dėl alkoholio akcizo mažinimo ir prekybos laiko pailginimo. Vyskupas išvardijo partijas, už kurių kandidatus jis siūlo neatiduoti balsų.

„Tegu žmonės žino, kas mūsų tautai linki blogo“, – Jo Ekscelencija sakė nebijantis būti apkaltintas politikavimu.

J.Kauneckui didelis paradoksas, kad už prekybos alkoholio apribojimų panaikinimą balsavo ir Krikščionių partijos frakcijos nariai. „Kaip jie gali vadintis krikščionimis?“ – stebėjosi vyskupas.
Jis įsitikinęs, kad Bažnyčia neturi likti nuošalyje, kai norima tautą nugirdyti.

„Sumažintoms pensijoms kompensuoti Seimas pinigų nerado, o nusprendė milijonais litų paremti alkoholio gamintojus“, – piktinosi aukštas dvasininkas.

Jis sakė, kad Lietuvos vyskupų konferencija oficialiai ragino politikus nebalsuoti ir nepriimti pataisų dėl akcizų alkoholiui sumažinimo ir prekybos laiko pailginimo, tačiau liko neišgirsta.
Kadangi apeliavimas į protą ir sąžinę rezultatų nedavė, dvasininkas jaučiasi turįs teisę kreiptis į tikinčiuosius su prašymu savotiškai nubausti politikus.

Vakar ryte kalbėdamas su „Sekunde“ vyskupas dar nežinojo, kokį sprendimą priims prezidentė, bet vylėsi, kad ji pasipriešins Seimo užmačioms girdyti tautą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, dideliam dvasininkijos ir dalies visuomenės džiaugsmui, vakar iš tiesų trinktelėjo kumšiu į stalą. Ji vetavo abu Seimo priimtus įstatymų pataisas dėl akcizų stipriam alkoholiui sumažinimo ir prekybos pratęsimo iki vidurnakčio. Seimas pakartotinai svarstys šiuos klausimus, jeigu balsų dauguma (71 balso) neatmes prezidentės veto.

Prezidentūra pranešė, kad D.Grybauskaitė nepritaria tautos girdymui. Prezidentė mano, kad akcizo alkoholiui mažinimas ir prekiavimo alkoholio laiko pailginimas, padarys svaigalus prieinamesnius, ypač jaunimui. Be to, sumažinus akcizą alkoholiui, valstybė netektų kelių dešimčių milijonų litų pajamų.

„Nepritariu atviram interesų grupių lobizmui. Nerandant galimybių kompensuoti sumažintas pensijas, remti alkoholio pramonę, piginti alkoholį ir skatinti jo vartojimą yra nemoralu bei prieštarauja sveikos ir blaivios tautos principams“, – pranešime cituojami D.Grybauskaitės žodžiai.
Pasipiktinusieji seimūnų užmojais atpiginti alkoholį ir padaryti jį prieinamesni, viliasi, kad tautos išrinktieji atsikvošės. Tačiau kita visuomenės dalis, mananti, kad draudimai ir apribojimai iš esmės nekeičia lietuvių alkoholio vartojimo įpročių, ramiai stebi, kuo baigsis politikų ginčai.

Policijai padaugės darbo

Kaip žinia, Seimas dėl prekybos alkoholio liberalizavimo iš peties padirbėjo pirmąją gruodžio savaitę. Jis priėmė įstatymo pataisą, kuri leistų nuo kitų metų sausio mėnesio alkoholiu prekiauti iki 24 valandos, o ne iki 22 valandos, kaip yra dabar. Po kelių dienų buvo pritarta Akcizų įstatymo pataisoms – beveik trečdaliu sumažintas akcizus stipriam alkoholiui. Vadinasi, degtinė, brendis ir kiti stiprieji gėrimai nuo 2011-ųjų turėtų atpigti maždaug 30 procentų.

Už tai balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo 48, susilaikė 8 parlamentarai.
Blaivybės šalininkų iniciatyva internete paskelbtas vadinamasis tautos girdytojų sąrašas. Jame – nuotraukos ir pavardės Seimo narių, balsavusių už apribojimų prekyba alkoholiu panaikinimą.
Jame – socialdemokratų, Naujosios sąjungos, Darbo partijos, Lietuvos liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Valstiečių liaudininkų, Liberalų ir centro sąjungos atstovai bei vienas Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionių demokratų partijai atstovaujantis politikas.

Už pakeitimus balsavę politikai teigia, kad, atpigus alkoholiui ir pailginus prekybos juo laiką, tauta nepradės daugiau gerti, o tik sumažės „pilstuko“ ir kontrabandinio alkoholio vartojimas.
Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas „Sekundei“ sakė, kad prekybos alkoholiu liberalizavimas jam kelia didelį nerimą.

„Akcizo sumažinimas lemią alkoholio kainą. Pigus alkoholis skatina jo vartojimą. Kuo lengviau jis prieinamas, tuo daugiau vartojamas. Manau, kad policijai darbo padaugės“, – kalbėjo jis.
Viršininkas pritartų prekybos alkoholiu apribojimui, jeigu visuomenės alkoholio vartojimo kultūra būtų aukštesnė. R.Bobino nuomone, žmonės nemoka kultūringai vaišintis alkoholiu, todėl dėl nesaikingo jo vartojimo įvyksta daug skaudžių nelaimių.

Jis svarsto, kad, atpiginus alkoholį ir pailginus juo prekybos laiką iki vidurnakčio, svaigiųjų gėrimų išprovokuotų nelaimių padariniai brangiau kainuos ir mokesčių mokėtojams.
Panevėžio ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas chirurgijai Remigijus Samuolis neigiamai vertina tai, kad alkoholiu leidžiama prekiauti degalinėse. Jis svarsto, kad, atpigus alkoholiui parduotuvėse, jis atpigs ir vadinamuose taškuose, veikiausiai kainuos mažiau ir kontrabandiniai gėrimai.

„Bet koks alkoholis yra nuodai. Skirtumas tik tas, kad „pilstuku“ žmonės nusinuodija greičiau, o valstybiniu nuodijasi ilgiau“, – kalbėjo jis.
Jo kolega Traumatologijos skyriaus vedėjas Robertas Lapka sako nematąs jokios tragedijos dėl Seimo priimtų pataisų.
„Profesionalūs girtuokliai visuomet ras, kur gauti. O alkoholiu nepiktnaudžiaujančius žmones vargu ar mažesnė jo kaina paskatins daugiau gerti“, – tvirtino jis.

Blaivybės šalininkų argumentai

Lietuvos vyskupų konferencija apgailestauja, kad Seimas ir dalis visuomenės neatsižvelgia į medikų ir mokslininkų perspėjimus apie gresiančią žalą tautai ir neįvertina per pastaruosius porą metų pasiektos pažangos.

Teigiama, kad 2008–2009 metais, kai buvo padidintas akcizas alkoholiui ir įvesti prekybos juo apribojimai, trečdaliu sumažėjo alkoholinių psichozių ir apsinuodijimų alkoholių skaičius. 2009 metais mirė 456 žmonėmis mažiau nuo alkoholio vartojimo sukeltų ligų nei 2008-aisiais. Neblaivių vairuotojų sukeltų eismo įvykių esą mažėja iki šiol.

Prekybos alkoholiu liberalizavimo priešininkai tikina, kad padidinus legalių gėrimų prieinamumą, nelegalaus alkoholio vartojimas neišnyksta. Be to, auga legalaus alkoholio vartojimas, ypač tarp jaunimo. Jie įsitikinę, kad alkoholio akcizų mažinimas yra nuostolingas valstybei, o naudingas tik alkoholio gamintojams ir pardavėjams.