Elgėsi neadekvačiai

Išžaginimu ir santykiavimu su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu kaltinamas „Alfa vyras“ Airinas Arutiunianas teismo sprendimu suimtas ir laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį 11 valandą turėjo nuspręsti, ar pratęsti A. Arutiunianui skirtą kardomąją piriemonę – suėmimą, ar suimtąjį paleisti.

Tačiau A. Arutiunianui atsisakius atvykti į posėdį – šis neįvyko. DELFI turimomis žiniomis, kaltinamasis prieš posėdį skundėsi sveikatos negalavimais ir vos ne fiziškai priešinosi, kai pareigūnai norėjo jį konvojuoti į teismą.

A. Arutiuniano advokatas Julius Jasaitis DELFI teigė, kad posėdis neįvyko ir dėl teisėjo nušalinimo. „Teisėjas prieš du mėnesius, kai pirmą kartą sprendė klausimą dėl suėmimo, pasisakė, kad mano klientas turėtų būti suimtas.

O prokuroras, remdamasis aplinkybėmis, kad jis yra nevedęs, neturi darbo, gimė Jerevane, gyveno Amerikoje – neturi stiprių socialinių ryšių su Lietuva. Prokuroras tais pačiais argumentais prašo pratęsti suėmimą. Teisėjas savo nuomonę yra pasakęs, tai aš ir nušalinau (teisėją – DELFI)“, – sako J. Jasaitis.

Pasiteiravus, kodėl kaltinamasis neatvyko į posėdį, J. Jasaitis teigia, kad yra pažyma, kad A. Arutiunianas blogai jaučiasi. Advokato nuomone, tai yra A. Arutiuniano protestas prieš suėmimą ir blogas įkalinimo sąlygas.

Pasiteiravus, ar tiesa, kad kaltinamasis vos ne fiziškai priešinosi, J. Jasaitis teigia, kad aplinkybių nežino. „Supratau, kad jis atsisakė važiuoti, jį bandė visaip įkalbėti ir jis galimai neadekvačiai elgėsi“, – sako advokatas.

A. Arutiunianas yra siuntęs ne vieną laišką DELFI, tačiau neatvykdamas į posėdį parodo, kad nenori bendradarbiauti su teisėsauga. „Jis kaip asmenybė yra labai įdomus, neordinarinis žmogus. Aš negaliu savo santykių su juo atskleisti, bet jis sudėtinga asmenybė“, – pasiteiravus apie A. Arutiuniano santykius su žiniasklaida ir teisėsauga, sako J. Jasaitis.

Kaltinimai sunkėja

A. Arutiunianas buvo sulaikytas liepos 12 dieną, netrukus jam buvo skirta kardomoji priemonė - suėmimas. A. Arutiunianas kalinamas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Suėmimas du kartus buvo pratęstas. Kalinimo įstaigoje suimtasis bus laikomas iki spalio antros pusės. Liepą policijos pareigūnai skelbė, kad A. Arutiunianas suimtas ir kaltinamas išžaginimu.

Tačiau, DELFI žiniomis, ikiteisminis tyrimas pradėtas daugiau nei dėl vieno Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso (LR BK) straipsnio. Ikiteisminiame tyrime pažymėtas toks LR BK straipsnis, kuriame kalbama apie santykiavimą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu. Prijungti kaltinimai pagal pagal LR BK 151-1 straipsnio „Lytinės aistros tenkinimas pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą“ 1 dalies požymius „Pilnametis asmuo, lytiškai santykiavęs ar kitaip tenkinęs lytinę aistrą su jaunesniu negu šešiolikos metų asmeniu, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“

Patrauklusvyras.lt puslapyje Airinas Arutiunianas pristatomas kaip visuomenės veikėjas, knygų, DVD programų autorius vyrams, „Alfa Vyras“ mokymų treneris, o Salsosritmu.lt puslapyje – kaip šokių mokytojas, vedantis moterims ir vyrams šokių pamokas.

Papildyta 2020 metų birželio 17 dieną

Delfi susisiekus su A. Arutiuniano bylos prokuroru Vladimiru Sergejevu, šis teigė, kad tyrimo eiga pasistūmėjo – ikiteisminis tyrimas baigtas ir byla perduota teismui. Prokuroro teigimu, A. Arutiunianui panaikinti kaltinimai išžaginimu, liko kaltinimai lytinės aistros tenkinimu su nepilnamečiu asmeniu bei pridėti kaltinimai chuliganizmu.